Αντίο Jack Tramiel

Jack_Tramiel.jpg

Η πιο δυσάρεστη είδηση της περιόδου μάλλον πέρασε “κάτω από τα ραντάρ” για τους περισσότερους, ενώ αρκετοί δεν έδωσαν σημασία αφού τυγχάνουν νεότεροι και “δεν τον ήξεραν τον κύριο”. Ο Jack Tramiel, λοιπόν, “μπαμπάς” της Commodore International και του Commodore 64, μας άφησε αυτή την Κυριακή.

Βας ιστ Κομμοντόρεν;

Η Commodore International ειδικευόταν σε… γραφομηχανές, μέχρι που ο δημιουργός της, Jack Tramiel, αποφάσισε “να πάει digital” και να αρχίσει να κατασκευάζει κομπιουτεράκια, όπως-λέμε-calculators (ή “αριθμομηχανές”). Δυστυχώς, για αυτά βασιζόταν σε μικροεπεξεργαστές της Texas Instruments, η οποία δεν άργησε να… “ξυπνήσει” και να αποφασίσει να παράγει μόνη της αντίστοιχα κομπιουτεράκια. Και αφού “ήταν δικά της”, μπορούσε και να τα διαθέτει σε χαμηλότερο κόστος από την Commodore. Τότε ο Tramiel αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να μεταπηδήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις – και διαφορετικό… “επίπεδο δυσκολίας”.

Έτσι, αγόρασε την MOS Technology την οποία και “απορρόφησε” στην Commodore, κρατώντας όμως και συνεχίζοντας την ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου project της για έναν οικιακό μικρο-υπολογιστή. Λίγο καιρό αργότερα διέθεσε στην αγορά τον Personal Electronic Transactor, εν συντομία, PET. Το 1982 κυκλοφόρησε τον Commodore 64 και, από εκεί και έπειτα… το χάος!

Computer for the people

Ο Commodore 64 ήταν ο δημοφιλέστερος υπολογιστής της κατηγορίας του και στο διάστημα μέχρι το 1994 πούλησε περισσότερα από 17 εκατομμύρια “κομμάτια”. Και έτσι, όπως καταλαβαίνετε, αποτέλεσε το “σημείο εισόδου” στο χόμπι του computing για μια τεράστια μάζα κόσμου. Παράλληλα, σε αυτόν πρωτογνωρίσαμε ορισμένους από τους σημαντικότερους τίτλους στην ιστορία του gaming, όπως το πρώτο space trading simulator, Elite, Ultima, Pirates, Wasteland, Turrican, Bard’s Tale, αλλά και πολλές καλές μεταφορές από τα arcades της εποχής, όπως Shinobi, Wonderboy, Ghost’n’Goblins, Bubble Bobble…

Ο C64 αγαπήθηκε όσο λίγοι υπολογιστές της εποχής του, ενώ την επιτυχία του συνέχισαν οι Amiga. Ο Jack, όμως, δεν ήταν πια μέλος της Commodore – είχε “εξοστρακιστεί” από την εταιρεία που δημιούργησε, οπότε και δοκίμασε να ξαναρχίσει με την Atari. Δυστυχώς, το εγχείρημα δεν ήταν τόσο πετυχημένο, οπότε και το 1996 αποφάσισε να τα παρατήσει. Πούλησε την Atari στην εταιρεία JTS και “βγήκε σε σύνταξη”.

Η συνεισφορά του Jack Tramiel στο χώρο των υπολογιστών είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η τεράστια επιτυχία του Commodore 64 την καθιστά ακόμη σημαντικότερη, αφού μέσω αυτού γαλουχήθηκαν πολλοί από τους σημερινούς “κομπιουτεράδες”. Ανάμεσα στους οποίους και ο γράφων.

Ευχαριστούμε, Jack

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.