RetroShare: ασφαλής ανταλλαγή αρχείων “μόνο με φίλους”

Retroshare Friends.jpg

Το κλείσιμο του Megaupload που “πήρε μπάλα” και τις περισσότερες άλλες υπηρεσίες του είδους (“file lockers”, “ντουλάπια αρχείων”), και η συνεχόμενη πίεση για την εφαρμογή νόμων κατά της πειρατείας και της ανταλλαγής αρχείων, φαίνεται πως έχει οδηγήσει μια σημαντική μάζα χρηστών προς λύσης “ανώνυμης” ανταλλαγής αρχείων, ή που, έστω, να παρέχουν κάποια πρόσθετα επίπεδα προστασίας από αδιάκριτα βλέμματα. Λύσεις σνα τον RetroShare.

Ένας συνδυασμός εφαρμογής επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και… κρυπτογράφησης, το RetroShare έχει δει δραματική αύξηση στον αριθμό χρηστών του τους τελευταίους μήνες, και μάλλον η τάση δεν πρόκειται να σταματήσει στο κοντινό μέλλον. Η ίδια η εφαρμογή είναι αρκετά εύχρηστη, ενώ δεν βασίζεται σε κάποιο ανοικτό δίκτυο για τη λειτουργία της: το αντίθετο, αν κανείς δεν έχει επαφές που να την χρησιμοποιούν, είναι πρακτικά άχρηστη.

Αντίθετα με προτάσεις όπως οι clients του BitTorrent, το κλασσικό eMule και, γενικότερα, τις περισσότερες λύσεις P2P, το RetroShare προϋποθέτει πως ο χρήστης θα δημιουργήσει ένα “δίκτυο έμπιστων ατόμων” με τα οποία θα ανταλλάζει αρχεία. Ναι, δεν είναι δυνατόν να ψάξει κανείς για κάποια αρχεία, ή να κάνει κλικ σε ένα link και “να συνδεθεί σε υπολογιστές άσχετων ατόμων που δεν γνώρισε ποτέ” και να αρχίσει να κατεβάζει. Αυτό, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι και το πλεονέκτημα της εφαρμογής: με αυτήν γνωρίζει πάντα κανείς πως αυτοί με τους οποίους ανταλλάζει αρχεία είναι, όπως είπαμε, “έμπιστα άτομα”. Και έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχεί πως… τον παρακολουθούν. Και, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αυτό σημαίνει και πως ο νόμιμος χρήστης δεν χρειάζεται να αγχώνεται πως “θα κολλήσει κανέναν ιό”, αλλά και πως ο παράνομος χρήστης επίσης δεν θα αγχώνεται για… εντελώς διαφορετικούς λόγους – πως “δεν τον παρακολουθεί κάποια υπηρεσία προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων”.

Η όποια προστασία εφαρμόζεται με τη χρήση του γνωστού PGP, το οποίο αναλαμβάνει την κρυπτογράφηση των δεδομένων που ανταλλάσσονται μέσω της εφαρμογής. Οι χρήστες καλούνται να εισάγουν σε αυτήν τα “κλειδιά” των επαφών τους για να μπορούν να ανταλλάζουν αρχεία μαζί τους, και έτσι είναι σχεδόν αδύνατον να “χωθεί” κάποιος… “ακάλεστος” σε ένα δίκτυο του RetroShare. Δεν υπάρχουν (σοβαροί) κίνδυνοι, δεν υπάρχει και λογοκρισία. Και έτσι, η εφαρμογή έχει ήδη μετατραπεί στην αγαπημένη λύση αρκετών χρηστών.

Μάλλον, λοιπόν, αξίζει να τις ρίξετε και εσείς μια ματιά – αν και δεν νομίζουμε πως θα καταφέρει να εκτοπίσει το κυρίαρχο, για την ώρα, BitTorrent.

note

Να σημειώσουμε, πάντως, πως αυτά δεν σημαίνουν και πως παρέχει την απόλυτη ασφάλεια, ούτε πως είναι 100% “απόρθητη”. Όχι πως γνωρίζουμε να υπάρχουν πιθανές “τρύπες” στο μοντέλο λειτουργίας της, μα απλά θεωρούμε πως οφείλουμε να επισημάνουμε πως ποτέ δεν πρέπει κανείς να κάνει κάτι παράνομο και να θεωρεί πως είναι “απόλυτα καλυμένος”. Ισχύει πάντα η λογική πως αν κανείς είναι αποφασισμένος “να σε βρει”, και έχει την όρεξη, το χρόνο, τους πόρους για να κάνει κάτι τέτοιο, τότε, αργά ή γρήγορα, θα το καταφέρει με κάποιον τρόπο.

Info

Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή retroShare στην επίσημη σελίδα της, στο Sourceforge.

Source:

But there are more file-sharing tools that are specifically built to withstand outside attacks. Some even add anonymity into the mix. RetroShare is such a private and uncensored file-sharing client, and the developers have also noticed a significant boom in users recently.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.