Ο Chrome “προσπέραε” τον Internet Explorer

Και αφού… επιτάγχυνε και επιτάγχυνε όλο και περισσότερο, παρουσιάζοντας όλο και με γρηγορότερους ρυθμούς νέες δυνατότητες, αλλά και τις υψηλότερες ταχύτητες απόκρισης από κάθε ανταγωνιστή του όσον αφορά στα “βαριά” sites με JavaScript και τις web apps, ο Chrome κατάφερε να “περάσει μπροστά” από τον απόλυτο ηγέτη του Internet μέχρι σήμερα: τον Internet Explorer.

Έτσι, ο Chrome θεωρείται πια ο δημοφιλέστερος, ο πιο διαδεδομένος, ο προτιμώμενος, ο “νούμερο ούνο” όσον αφορά στους browsers, και όλοι οι άλλοι μπορούν να… κλαίνε. Αρκετοί θα επισημάνουν πως “τα ήθελε και τα έπαθε” ο Internet Explorer, αλλά και πως ο browser της Microsoft είχε χρησιμοποιήσει ως “Δούρειο Ίππο” τα Windows για να πετύχει τη δημοτικότητα του. Και το σκεπτικό είναι πως οι χρήστες, αφού έβλεπαν τον Internet Explorer προεγκατεστημένο στα Windows, δεν… πολυσκοτίζονταν να ψάξουν για μια εναλλακτική λύση – “χαρίζοντας του πόντους”. Και ναι, μάλλον αυτό… δεν είναι και τόσο ψέμα.

Αξίζει, όμως, να θυμίσουμε πως και η Google προσπαθεί δυναμικά, εδώ και χρόνια, να προβάλλει τον Google Chrome – από κάποιες απόψεις, με αντίστοιχες πρακτικές. Για παράδειγμα, η Google είχε εκμεταλλευτεί το ότι η υπηρεσία αναζήτησής της, Google Search, είναι η δημοφιλέστερη στους χρήστες, παρουσιάζοντας μέσω αυτής διαφήμιση για τον browser της – προσέγγιση όχι και τόσο διαφορετική από αυτή της Microsoft, που φρόντιζε να… “αφήνει σε ευκολοπροσβάσιμο σημείο” το εικονίδιο του εξαρχής εγκατεστημένου Internet Explorer στα Windows της.

Ομοίως η Google είχε παρουσιάσει το “Chrome Frame”, μια “λύση” για τους… κακόμοιρους χρήστες που ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer. Αυτό “κολλούσε” στον browser της Microsoft και “έτρεχε” μέσω αυτού ένα… παράθυρο του “δικού της” Chrome. Και μπορεί αυτό, όντως, για τον “περιορισμένο χρήστη” να φαινόταν σωτήριο, μα για τον διαχειριστή του συγκεκριμένου “περιορισμένου χρήστη”, σε ένα εταιρικό περιβάλλον, ήταν… εφιάλτης – αφού μαζί με τις όποιες “τρύπες” του Internet Explorer, θα έπρεπε να ανησυχεί και για αυτές που (ίσως) παρουσίαζε το Chrome Frame.

Όπως και να έχει, όμως, η αλήθεια παραμένει μια: ο Chrome είναι, πια, ο πιο διαδεδομένος browser του Internet. Και για αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια (ακόμη και αν ο αγώνας για την κυριαρχία στον χώρο των browsers δεν ήταν ποτέ… “καθαρός”).

Source:

The news that Google’s Chrome browser had briefly surpassed Internet Explorer, based on data compiled by StatCounter, as the most-used on the web last weekend may have taken some by surprise, but this writing has been on the wall for some time.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.