Έρχεται υποστήριξη H.264 στον Firefox

Firefox_Logo.jpg

Και αφού είχε ταθεί φανατικά εναντίον του “κλειστού” H.264, ως οπαδός του “ανοικτού κώδικα”, η επέκταση του κυρίαρχου πια αλγόριθμου συμπίεσης video και σε smartphones και tablets, και η προσπάθεια της ίδιας να επεκταθεί και σε αυτά, ανάγκασε τη Mozilla να πει, τελικά, το “ναι” στην υποστήριξη του. Έτσι, στο κοντινό μέλλον, και ο Firefox θα μπορεί να παρουσιάζει video κωδικοποιημένα (πώς λέμε “συμπιεσμένα”) με αυτό το πολύ αποδοτικό format υψηλής ποιότητας.

Info

Για όποιον δεν το γνωρίζει, το H.264 είναι ο τρόπος κωδικοποίησης όχι μόνο των σύγχρονων QuickTime της Apple, μα και των videos HD ανάλυσης του YouTube, των αρχείων στις κάμερες-που-σώζουν-σε-κάρτα-μνήμης-σε-αρχείο-AVCHD αλλά και των Blu-Rays. Όσο “κλειστό” και αν είναι, αν θέλεις να αγγίξεις τις μάζες, “δεν σε παίρνει” να μην το υποστηρίξεις.

Source:

The Mozilla foundation is on the verge of making an important shift as for the policy of video codecs use in Firefox and other products: Mitchell Baker, chairperson of the non-profit organization, announced that soon the Red Panda browser and other web-based tech cooked by the foundation will support the H.264/MPEG-4 standard for video compression.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • Anonymous

    Πάντως είναι ο καλύτερος κωδικαποκωδικοποιητής με δυνατότητα μετάδοσης ροής (streaming), μπορείς να συμπεριλάβεις μέσα του πάνω από έναν υπότιτλους και ήχους (γλώσσες). Το webm δεν το έχω ψάξει αν έχει τις ίδιες δυνατότητες αλλά το H.264 έχει επικρατήσει.

  • Anonymous

    Nope. Η υποστήριξη πολλαπλών streams βρίσκεται “στο container”, δηλαδή “στο format MP4” (που επιτρέπει και streaming) αλλά και στο Matroska (που από όσο γνωρίζω, ακόμα… “δεν”). Το ίδιο το H.264 είναι “ο τρόπος κωδικοποίησης του video” (και ΜΟΝΟ του video). Φαντάσου τα ως “ένα ZIP των επιμέρους τμημάτων ενός multimedia αρχείου” – που εμπεριέχει video, ήχο, υπότιτλους, εικόνες.

    EDIT: …να συμπληρώσω, στην περίπτωση του online streaming, το συνηθισμένο format “πακέτου” αρχείων είναι το FLV.