Αντίο Moebius

Moebius 010.jpg

Το Σάββατο μια μεγάλη μορφή των comics μας άφησε για πάντα: ο Moebius, κατά κόσμον Jean Giraud, που κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο των comics, να επηρεάσει αμέτρητους άλλους σκιτσογράφους, να αναγάγει αυτή την “καταναλωτική ψυχαγωγία” σε πραγματική Τέχνη, με το “Τ” κεφαλαίο. Παράλληλα, είχε βοηθήσει στη διαμόρφωση της “οπτικής” της ίδιας της Επιστημονικής Φαντασίας όπως την γνωρίζουμε, αφού είχε “βάλει το χεράκι του” σε ουκ ολίγες κλασσικές ταινίες του είδους. Το πενάκι του είχε βοηθήσει στην οπτικοποίηση των χαρακτήρων και κόσμων των Alien, Tron, The Abyss, Masters of the Universe, The 5th Element, Willow.

Τα comics του είχαν επηρεάσει “μορφές” όπως τον Ridley Scott και τον William Gibson. Ο φίλος του, και σημαντικότερος Ασιάτης σκιτσογράφος της εποχής μας, Hayao Miyazaki, είχε δανειστεί στοιχεία από τον τρόπο απόδοσης του φανταστικού του Moebius για τις δικές του εικονογραφίσεις.

Και αυτά είναι μονάχα ένα μικρό, τοσοδούλι κοματάκι από τη ζωή και το έργο του Jean Giraud.

Ody's thoughts

Ασχολούμαι με το σκίτσο από… όταν μάθαινα να περπατάω, και ήταν η μια από τις δυο “επαγγελματικές επιλογές” μου όταν ξεκίνησα να εργάζομαι. Όπως και κάθε άτομο που έχει ασχοληθεί με το χόμπι, πάντα προσπαθούσα να βελτιώσω τις ικανότητες μου, να μάθω νέες τεχνοτροπίες, γενικά, “να κάνω καλύτερα σκίτσα”. Γνώριζα πάντα, όμως, όπως και κάθε… όμοιος μου, πως το σκίτσο είναι μια άδικη ενασχόληση. Διότι όσο και αν βελτιωθείς, όσο και αν προσπαθήσεις, ποτέ δεν θα καταφέρεις καν να πλησιάσεις το επίπεδο του.

Source:

We got some very sad news over the weekend, with the passing of sci-fi art legend Jean Giraud, better known as simply Moebius.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.