Η Samsung παρουσίασε αισθητήρα – απάντηση στο Kinect

Samsung Depth Sensor.jpg

Το Kinect της Microsoft δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις – όλοι, πια, το γνωρίζουμε και λίγο-πολύ ξέρουμε πως “είναι ένα σύστημα που μπορεί να `βλέπει` τον χρήστη και να αντιδρά στις κινήσεις του”. Αυτό το επιτυγχάνει με ένα συνδυασμό δυο αισθητήρων: ενός “τυπικού” που “βλέπει επίπεδη εικόνα”, όπως οι αισθητήρες που υπάρχουν στις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες, και ενός δεύτερου που αναλαμβάνει να “διαβάσει” το “βάθος”. Χάρη σε αυτόν το Kinect μπορεί να αναγνωρίσει π.χ. αν το χέρι του χρήστη κινήθηκε προς την οθόνη ή, αντίστροφα, απομακρύνθηκε από αυτήν.

Τώρα η Samsung δημιούργησε έναν νέο αισθητήρα CMOS που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα ό,τι και οι δυο ξεχωριστοί αισθητήρες του Kinect: και να “διαβάσει επίπεδη εικόνα” αλλά και να “καταλάβει βάθος”. Έτσι, σε αυτόν, οι σειρές pixels εναλάσσονται: μια διαβάζει “επίπεδη εικόνα”, μια άλλη διαθέτει “z-pixels” που “καταλαβαίνουν βάθος”. Και πάλι, και πάλι. Το αποτέλεσμα είναι η συμπύκνωση των δυο αισθητήρων σε ένα “κομμάτι”. Και ακριβώς επειδή αυτή η σύμπτυξη σημαίνει όχι μόνο αύξηση αποδοτικότητας, αλλά και μικρότερες απαιτήσεις σε μέγεθος, ο νέος αισθητήρας της Samsung είναι ευκολότερο να ενσωματωθεί και σε συσκευές που δεν έχουν την… άνεση χώρου του Kinect. Ναι, μιλάμε για smartphones, tablets και άλλα “μικρά” gadgets.

Και μπορεί η ανάλυση του να φαίνεται μικρή σε σχέση με άλλους σύγχρονους αισθητήρες του είδους, αφού “παίζει” μόνο σε ανάλυση 1,38 megapixels (1920×720), ενώ οι “εικόνες βάθους” περιορίζονται στα 480×360 pixels, αλλά ακόμη και έτσι είναι μεγαλύτερες από αυτές του ίδιου του Kinect. Και πάλι, όμως, επειδή δεν έχει την… πολυτέλεια του Kinect που “κατοικεί στο σαλόνι”, και στόχος του είναι να ενσωματωθεί σε μικρότερες, φορητές συσκευές, θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά, αφού οι συγκεκριμένες αναλύσεις δεν του επιτρέπουν να “διαβάζει” με αρκετή ακρίβεια τα νεύματα του χρήστη, και φτάνει σε επίπεδα απόκλισης του… ενός μέτρου (κομματάκι… απαράδεκτο), και αυτό σε απόσταση ενός με πέντε μέτρα. Αν δεν βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορεί να έχει αποκλίσης λίγων εκατοστών σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου, μάλλον η “ανάγνωση νευμάτων” από smartphones και tablets θα παραμείνει… επιστημονική φαντασία.

Source:

Samsung has created a sensor capable of capturing both a standard RGB image and depth information at the same time.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.