Η βλακεία εμποδίζει την αναγνώριση της… βλακείας;!

Homer Simpson Brain.jpg

Αυτό που αρκετοί γνωρίζαμε επιβεβαιώνεται, πια, και επιστημονικά – και επιτρέψτε μας να το θέσουμε εξαρχής απλά, μπας και το χωνέψουν και οι ίδιοι: οι βλάκες είναι πολύ βλάκες για να καταλάβουν πόσο μα πόσο βλάκες είναι.

Ορίστε. Το είπαμε. Και τώρα, ας το δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες δείχνουν αυτό που, ανάμεσα σε άλλα, έλεγε και ο μεγάλος John Cleese στο βιντεάκι που είδαμε πριν λίγες ημέρες: η απουσία κάποιων δυνατοτήτων από κάποιους ανθρώπους είναι και αυτή που τους εμποδίζει από το να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες! Μπλεγμένο; Καθόλου. Ουσιαστικά, σημαίνει πως, για παράδειγμα, “οι άνθρωποι που δεν έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πόσο χάλια είναι η αίσθηση του χιούμορ τους”. Και, αντίστοιχα, πως “οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή ευφυΐα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο χαμηλή είναι η ευφυΐα τους”.

Μέσα από δέκα χρόνια έρευνας, ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Cornell, David Dunning, έχει αποδείξει πως οι άνθρωποι, ως πλάσματα, δεν έχουμε συνείδηση των ικανοτήτων μας και, το σημαντικότερο, των ορίων τους. Όλες τις φορές που επιχείρησε να μετρήσει τις ικανότητες κάποιων ανθρώπων σε διάφορα τεστ, όλοι – μα όλοι – θεωρούσαν πως “θα τα είχαν πάει καλύτερα” από ό,τι πραγματικά είχαν καταφέρει. Με άλλα λόγια, όλοι είμαστε εξαρχής εγωιστές, όλοι έχουμε… “μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας”, και δυστυχώς, όσο… χειρότερη είναι η κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη η ψευδαίσθηση για το ότι “δεν είναι και τόσο χάλια”!

Ναι, αυτό σημαίνει πως όσο πιο βλάκας είναι κανείς, τόσο λιγότερη είναι και η επίγνωση της βλακείας που τον δέρνει.

Και έτσι, επιβεβαιώνεται απόλυτα το κλασσικό ρητό “Μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο, πρώτα θα σε ρίξει στο επίπεδο του και μετά θα σε κερδίσει – αφού `θα παίζει εντός έδρας`”.

Ody's thoughts

Και τώρα, σας αφήνω. Πάω να δω ειδήσεις στο Star Channel. :-D

Source:

A growing body of psychology research shows that incompetence deprives people of the ability to recognize their own incompetence. To put it bluntly, dumb people are too dumb to know it. Similarly, unfunny people don’t have a good enough sense of humor to tell.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.