Επιστήμονες δημιούργησαν λυχνίες LED με αποδοτικότητα… 230% !

LED bulb.jpg

Μοιάζοντας να σπάνε κάθε κανόνα της Φυσικής και να παράγουν περισσότερο φως από όσο ρεύμα καταναλώνουν, οι νέες λυχνίες μιας ερευνητικής ομάδας του MIT παρουσιάζουν 230% αποδοτικότητα! Για να το θέσουμε απλά, αν μια λυχνία παρουσίαζε 100% αποδοτικότητα, θα λέγαμε πως “δεν `πετιέται` καθόλου ρεύμα για τη λειτουργία της”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σαν η λυχνία να… επιστρέφει το ρεύμα με το οποίο την τροφοδότησαν, και μετά να δίνει και ένα bonus 30%, “γιατί έτσι”!

Η ομάδα παρατήρησε πως ενώ οι απαιτήσεις μιας λυχνίας σε τροφοδοσία μειώνονται “γεωμετρικά”, η παραγωγή φωτός από αυτήν μειώνεται γραμμικά. Έτσι, ο συνδυασμός των δυο, οδήγησε στο συμπέρασμα πως κάποια στιγμή το φως που παράγει η λυχνία είναι περισσότερο από ό,τι φαινομενικά θα έπρεπε να παράγει σε σχέση με την τροφοδοσία της.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ χαμηλό, και έτσι δεν μιλάμε για μια πραγματικά φωτεινή λυχνία – αλλά και πάλι, ο συνδυασμός πολλών από αυτές θα μπορούσε να παράσχει ικανοποιητικές ποσότητες φωτός με τραγικά χαμηλότερες απαιτήσεις σε ρεύμα. Η ομάδα κατάφερε να παράσχει φως 69 picowatts από ενέργεια μόλις 30 picowatts, στο οποίο τους βοήθησε και η “ανακύκλωση” θερμότητας που παρήγαγε η λυχνία, αντισταθμίζοντας τις απώλειες σε ενέργεια. Και μάλιστα, η πρόταση τους μπορεί και να εκμεταλλευτεί και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου για την τροφοδοσία της λυχνίας.

Η πρόταση τους αναμένεται πως θα οδηγήσει στη δημιουργία πραγματικά ψυχρών λυχνιών LED, που δεν θα παράγουν θερμότητα και θα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερη απόδοση.

Source:

Light bulbs have always required more electricity than they need to produce light because the energy conversion process-changing electricity to light-was inefficient. But an MIT research team has just shown that an LED can actually give off more light than what it consumes in electricity.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.