Mass Effect 3: οι κριτικοί το λατρεύουν, ο κόσμος… το σιχάθηκε;!;

Mass Effect 3-Pink-Hello Kitty.jpg

Και ενώ το Mass Effect 3, η πολυαναμενόμενη κατάληξη της διαστημικής τριλογίας της BioWare, συγκεντρώνει τη μια θετική βαθμολογία πίσω από την άλλη, οι απλοί gamers δεν φαίνεται να συμφωνούν με τους κριτικούς. Ή, εναλλακτικά, το Mass Effect έχει δεχτεί το μεγαλύτερο… “τρολάρισμα” στην ιστορία του Internet! Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως ενώ ο μέσος όρος βαθμολογιών από κριτικούς “παίζει” στο 93%, το κοινό του έχει δώσει μόλις ένα 2,6 στα 10; Και δεν μιλάμε για ένα σύνολο πέντε, δέκα, άντε πενήντα χρηστών, μα για 702 άτομα (ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το θέμα)!

Ένας από τους λόγους που αρκετοί “ξίνισαν” με τον τίτλο φαίνεται να είναι η δυνατότητα “ομοφυλοφιλικής αγάπης” ανάμεσα στον αρσενικό Sheppard (για όποιον δεν το γνωρίζει, στη σειρά μπορείς να επιλέξεις “αν θα παίξεις άντρα ή γυναίκα”) και έναν επίσης αρσενικό χαρακτήρα. “Μα, είναι δυνατόν ο ήρωας που θα σώσει το σύμπαν από την απόλυτη εξωγήινη απειλή να είναι μια… φτερού;” φαίνονται να αναρωτιένται πολλοί… εμ… “αρρενωποί” gamers.

Ody's thoughts

Να τονίσω πως ναι μεν δεν είμαι gay, δεν με ενοχλεί, όμως, και η προσθήκη “υλικού” σε ένα παιχνίδι που να καλύπτει και αυτή την, ομολογουμένως “παραμελειμένη” μερίδα πληθυσμού. Ειδικά όταν στο συγκεκριμένο τίτλο υπάρχει επιλογή “να κάνεις σεξ με έναν άλλο χαρακτήρα” και είναι επιτρεπτοί οι… εμ… “συνδυασμοί” αρσενικού-θυληκού μα και… θυληκού-θυληκού (με το οποίο δεν έχω δει ποτέ κανένα “αρσενικό” να δηλώνει κάποια διαφωνία). ΕΚΤΟΣ αν το συγκεκριμένο “υλικό” έχει… “χωθεί στα μουλωχτά” και παρουσιάζεται και σε “straight” χαρακτήρες δίχως να μπορούν να το αποφύγουν. Σαν πλύση εγκεφάλου, ένα πράγμα. “Μα, ΕΙΣΑΙ gay! Δεν είδες πώς κρατάς το όπλο εδώ και τρία παιχνίδια;” και τέτοια χαριτωμένα.

Mass Effect Tali.jpg

Ένα άλλο προβληματάκι (και πάρτε το spoiler για να μάθετε) είναι πως αυτή που βλέπετε στην εικόνα “είναι η Tali”. Με άλλα λόγια, “εκείνη η γαλάζια εξωγήινη που στους δυο προηγούμενους τίτλους ποτέ δεν είχε δείξει το προσωπάκι της”. Και είναι ενός είδους “μεγάλη αποκάλυψη” για το Mass Effect 3. Μα, πώς τολμήσαμε να αναρτήσουμε ένα τόσο σημαντικό spoiler εδώ; Διότι, πρακτικά, δεν είναι “spoiler” – και αυτό είναι ένα δεύτερο σημείο για το οποίο οι φανατικότεροι οπαδοί του τίτλου φαίνονται εξοργισμένοι.

Βλέπετε, αντί να κάτσει και να σχεδιάσει κάποιο όμορφο προσωπάκι η BioWare για το χαρακτήρα, όπως βλέπετε και στην εικόνα – και όπως ανακάλυψαν τα… τζιμάνια του Internet, αν δεν απατώμεθα, στο 4Chan – προτίμησε να πάρει μια έτοιμη φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας από το Getty Images, μια από τις γνωστότερες υπηρεσίες stock φωτογραφιών του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η Tali, της οποίας την αποκάλυψη πολλοί περίμεναν πώς και πώς, μπορεί και να είναι μια γνώριμη φατσούλα που διαφήμιζε γιαούρτια κάπου στην Ολλανδία. Ή κάτι τέτοιο.

Και μετά υπάρχει και το θέμα “του τέλους”. Προσωπικά, δεν έχω τελειώσει τον τίτλο (βρίσκομαι ακόμη στην αρχή του πρώτου Mass Effect) και για αυτό έχω αποφύγει και εγώ τα όποια spoilers. Λέγεται, όμως, και χωρίς αυτό να είναι κάποιο σημαντικό spoiler, πως το τέλος του Mass Effect 3 μοιάζει κομματάκι “ανολοκλήρωτο”, αφήνοντας ανοιχτές τις πιθανότητες για “συμπλήρωμα του”, για ένα, θα λέγαμε, “πραγματικό τέλος” με τη μορφή… πρόσθετου DLC! Και αν αυτό δεν είναι προσβολή απέναντι στους οπαδούς της από τη BioWare, δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να είναι. ΑΝ, βέβαια, ισχύει κάτι τέτοιο.

Οπότε, όποιος τελειώσει τον τίτλο πρώτος, ας αφήσει ένα σχετικό σχολιάκι – παρακαλούμε, χωρίς ενοχλητικά spoilers.

Source:

As someone who really enjoyed the other games in the series, this is a huge let down. From the dumbed down story, terrible animation and graphic issues, and the gaping plot holes this game is just BAD. Truly disappointing.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.