Mass Effect 3: οι κριτικοί το λατρεύουν, ο κόσμος… το σιχάθηκε;!;

Mass Effect 3-Pink-Hello Kitty.jpg

Και ενώ το Mass Effect 3, η πολυαναμενόμενη κατάληξη της διαστημικής τριλογίας της BioWare, συγκεντρώνει τη μια θετική βαθμολογία πίσω από την άλλη, οι απλοί gamers δεν φαίνεται να συμφωνούν με τους κριτικούς. Ή, εναλλακτικά, το Mass Effect έχει δεχτεί το μεγαλύτερο… “τρολάρισμα” στην ιστορία του Internet! Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως ενώ ο μέσος όρος βαθμολογιών από κριτικούς “παίζει” στο 93%, το κοινό του έχει δώσει μόλις ένα 2,6 στα 10; Και δεν μιλάμε για ένα σύνολο πέντε, δέκα, άντε πενήντα χρηστών, μα για 702 άτομα (ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το θέμα)!

Ένας από τους λόγους που αρκετοί “ξίνισαν” με τον τίτλο φαίνεται να είναι η δυνατότητα “ομοφυλοφιλικής αγάπης” ανάμεσα στον αρσενικό Sheppard (για όποιον δεν το γνωρίζει, στη σειρά μπορείς να επιλέξεις “αν θα παίξεις άντρα ή γυναίκα”) και έναν επίσης αρσενικό χαρακτήρα. “Μα, είναι δυνατόν ο ήρωας που θα σώσει το σύμπαν από την απόλυτη εξωγήινη απειλή να είναι μια… φτερού;” φαίνονται να αναρωτιένται πολλοί… εμ… “αρρενωποί” gamers.

Ody's thoughts

Να τονίσω πως ναι μεν δεν είμαι gay, δεν με ενοχλεί, όμως, και η προσθήκη “υλικού” σε ένα παιχνίδι που να καλύπτει και αυτή την, ομολογουμένως “παραμελειμένη” μερίδα πληθυσμού. Ειδικά όταν στο συγκεκριμένο τίτλο υπάρχει επιλογή “να κάνεις σεξ με έναν άλλο χαρακτήρα” και είναι επιτρεπτοί οι… εμ… “συνδυασμοί” αρσενικού-θυληκού μα και… θυληκού-θυληκού (με το οποίο δεν έχω δει ποτέ κανένα “αρσενικό” να δηλώνει κάποια διαφωνία). ΕΚΤΟΣ αν το συγκεκριμένο “υλικό” έχει… “χωθεί στα μουλωχτά” και παρουσιάζεται και σε “straight” χαρακτήρες δίχως να μπορούν να το αποφύγουν. Σαν πλύση εγκεφάλου, ένα πράγμα. “Μα, ΕΙΣΑΙ gay! Δεν είδες πώς κρατάς το όπλο εδώ και τρία παιχνίδια;” και τέτοια χαριτωμένα.

Mass Effect Tali.jpg

Ένα άλλο προβληματάκι (και πάρτε το spoiler για να μάθετε) είναι πως αυτή που βλέπετε στην εικόνα “είναι η Tali”. Με άλλα λόγια, “εκείνη η γαλάζια εξωγήινη που στους δυο προηγούμενους τίτλους ποτέ δεν είχε δείξει το προσωπάκι της”. Και είναι ενός είδους “μεγάλη αποκάλυψη” για το Mass Effect 3. Μα, πώς τολμήσαμε να αναρτήσουμε ένα τόσο σημαντικό spoiler εδώ; Διότι, πρακτικά, δεν είναι “spoiler” – και αυτό είναι ένα δεύτερο σημείο για το οποίο οι φανατικότεροι οπαδοί του τίτλου φαίνονται εξοργισμένοι.

Βλέπετε, αντί να κάτσει και να σχεδιάσει κάποιο όμορφο προσωπάκι η BioWare για το χαρακτήρα, όπως βλέπετε και στην εικόνα – και όπως ανακάλυψαν τα… τζιμάνια του Internet, αν δεν απατώμεθα, στο 4Chan – προτίμησε να πάρει μια έτοιμη φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας από το Getty Images, μια από τις γνωστότερες υπηρεσίες stock φωτογραφιών του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η Tali, της οποίας την αποκάλυψη πολλοί περίμεναν πώς και πώς, μπορεί και να είναι μια γνώριμη φατσούλα που διαφήμιζε γιαούρτια κάπου στην Ολλανδία. Ή κάτι τέτοιο.

Και μετά υπάρχει και το θέμα “του τέλους”. Προσωπικά, δεν έχω τελειώσει τον τίτλο (βρίσκομαι ακόμη στην αρχή του πρώτου Mass Effect) και για αυτό έχω αποφύγει και εγώ τα όποια spoilers. Λέγεται, όμως, και χωρίς αυτό να είναι κάποιο σημαντικό spoiler, πως το τέλος του Mass Effect 3 μοιάζει κομματάκι “ανολοκλήρωτο”, αφήνοντας ανοιχτές τις πιθανότητες για “συμπλήρωμα του”, για ένα, θα λέγαμε, “πραγματικό τέλος” με τη μορφή… πρόσθετου DLC! Και αν αυτό δεν είναι προσβολή απέναντι στους οπαδούς της από τη BioWare, δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να είναι. ΑΝ, βέβαια, ισχύει κάτι τέτοιο.

Οπότε, όποιος τελειώσει τον τίτλο πρώτος, ας αφήσει ένα σχετικό σχολιάκι – παρακαλούμε, χωρίς ενοχλητικά spoilers.

Source:

As someone who really enjoyed the other games in the series, this is a huge let down. From the dumbed down story, terrible animation and graphic issues, and the gaping plot holes this game is just BAD. Truly disappointing.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Τον πρώτο λόγο δεν θα τον σχολιάσω καν. Ο δεύτερος λόγος μου φαίνεται αδιάφορος. Ο τρίτος λόγος, αν όντως ισχύει είναι κάτι αρκετά κακό και θα με ενοχλήσει. Σε κάθε περίπτωση θα μάθω σύντομα. 

 • Blackfox

  1. Το τέλος, άνευ DLC είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Υπάρχει μόνο… χρωματική επιλογή (αν θες μπλε, κόκκινες ή πράσινες… εκρήξεις).
  2. Περί GAY: Αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα ενδιέφερε τους gamers. Σ’ όλο το παιχνίδι φτύνεις αίμα να μαζέψεις τον υπερ-στρατό κτλ. κτλ. και στο τέλος, ό,τι κι αν έχεις κάνει, είναι απλά άχρηστο και αχρείαστο.
  3. Το “America F@ck yeah” συναίσθημα goees waaaay over the top. Αφού στο τέλος σκεφτόμουνα να τυλιχθώ με την Αστερόεσσα και να πέσω από κανένα μπαλκόνι γιατί είμαι Έλληνας.
  4. Επιτηδευμένες σκηνές που προκαλούν συναίσθημα (επί παραδείγματι στην αρχή του παιχνιδιού -δεν θα πω που ακριβώς για να μην πέσει spoiler).
  5. Τι άξιζε; Το υπέροχο θέμα (“Leaving Earth”) από τον Clint Mansell.

 • ducklord

  (Θέλω να πιστεύω πως) έχω φτάσει στα μισά του πρώτου Mass Effect και, ναι, θα είμαι… βέβυλος: δεν με έχει συγκλονίσει μέχρι τώρα. Ενώ μου αρέσουν ΚΑΙ οι space operas, ΚΑΙ η science fiction, ΚΑΙ οτιδήποτε έχει παραπλήσιο θέμα, το (πρώτο) Mass Effect μου φαίνεται μέχρι τώρα παραγεμισμένο με ανούσιο… “stuff” γενικώς, “για να έχει gameplay”. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εξηγήσω. Ναι, είναι σύγχρονο, ναι, έχει μελλοντολογικό θέμα, αλλά τα quests και η δράση του παραμένουν ακριβώς αυτά που έχω παίξει και ξαναπαίξει σε άπειρα RPGs, από την εποχή του Commodore 64. Λόγω του “νέου” του τίτλου, περίμενα κάτι “νέο” και σε αυτό τον τομέα. Αντίθετα, έχω βαρεθεί να ψάχνω έρημους πλανήτες με ένα όχημα που αγνοεί επιδεικτικά κάθε κανόνα Φυσικής, περιστασιακά μπαίνοντας σε “περίεργα” δωμάτια και γαζώνοντας τρια είδη “κακών” με τα ίδια και ίδια όπλα και δυνάμεις.

  Τα μηδένισα όλα, τώρα, έτσι;

 • Blackfox

  Και που να φτάσεις στο 3ο. Κοίτα και λίγο το ταχυδρομείο σου :P :P

 • Badboy Crazypeter

  ΠΑΙΔΕΣ ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ: ΔΕΝ ΠΑΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ MASS EFFECT 3 ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ, ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ MASS EFFECT 1 ΚΑΙ Ο 2 ΚΑΙ ΤΟ 3 ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΑ ΠΟΙΟ ΩΡΑΙΑ GAMES ΠΟΥ ΕΠΕΞΑ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΖΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΚΕΤΟ??? ΕΛΕΟΣ ΕΓΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ MASS EFFECT 3  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡI ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΑΜΑ MASS EFFECT, META ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ MASS EFFECT 2 ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΤΟ MASS EFFECT 1 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΗΡΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ !!!!!ΕΛΕΟΣ!!!!!. ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΤΟ MASS EFFECT 2 KAI 3 (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΩ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΟΛΑ ΕΝΩ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΟ MASS EFFECT 1???? TI ΑΛΛΕΣ Π******Σ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!!!!!!

 • ducklord

  Τι να πουν και οι κάτοχοι Playstation 3, που και να ήθελαν, δεν μπορούσαν να παίξουν το πρώτο μέχρι σήμερα!

 • Badboy Crazypeter

  ΤΟ ΞΕΡΩ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΒΛΑΚΙΕΣ