Και ο Tex Murphy στο Kickstarter!

Tex_Murphy.jpg

Επιτρέψτε μου: YES! ΝΑΙ, να πάρει, ναι! Από όλα μα όλα τα παιχνίδια, όλες τις σειρές, όλους τους χαρακτήρες που θα άξιζαν μια δεύτερη ευκαιρία, ο Tex Murphy βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Δεν υπάρχει καν δεύτερη και τρίτη θέση – και αυτές “πιάνονται” από άλλα παιχνίδια της σειράς που έφερε το όνομα του χαρακτήρα. Τίτλους – διαμάντια όπως τα Under A Killing Moon και The Pandora Directive. Φυσικά, οι νεαρότεροι ούτε καν καταλαβαίνουν για τι μιλάμε, οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ζάμπολα χρονάκια πριν, στη δεκαετία του 90, η Access Software των Chris Jones και Aaron Conners παρουσίασε μια σειρά τίτλων adventure με πρωταγωνιστή τον Tex Murphy. Ήταν ένας πεσιμιστής ντετέκτιβ που ζούσε στον 21ο αιώνα, σε μια φτωχογειτονιά γεμάτη μεταλλαγμένους. Τα σενάρια των τίτλων έμοιαζαν συνδυασμός των κλασσικών film noir με ολίγη από Blade Runner, αλλά και αρκετό χιούμορ. Και αρχικά, δεν διέφεραν και τόσο από τους παραπλήσιους τίτλους που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Και τότε ήρθε το FMV.

Όπως λέμε “με ηθοποιούς”, ένα πλάμα;

Ναι, μιλάμε για το Full Motion Video, την “επανάσταση των υπολογιστών” εκείνη την εποχή, που τους επέτρεπε (θριαμβευτικό κοπάνημα drums) “ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ VIDEO ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ”!!! Ναι, τότε αυτό ήταν κάτι “νέο”, “πρωτότυπο” και “επαναστατικό”. Αρκετές εταιρείες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία και άρχισαν να παρουσιάζουν τον ένα απαράδεκτο τίτλο πίσω από τον άλλο, όλοι με βασικό χαρακτηριστικό πως “παρουσίαζαν βίντεο” και “έπαιζαν κανονικοί ηθοποιοί”. Μόνο που το “βίντεο” συνήθως αποτελούνταν από σχετικά μικρής διάρκειας σκηνές που θύμιζαν τηλεοπτική σειρά Γάμμα και βγάλε διαλογής, ενώ οι “πραγματικοί ηθοποιοί” συνήθως ήταν “αυτοί που έπαιζαν τους σερβιτόρους” στις προαναφερθείσες σειρές. Ο Tex ήταν η εξαίρεση.

Η Access Software δεν προσπάθησε “να κάνει μια αρπαχτή” με τη νέα δυνατότητα προβολής video της εποχής, δεν δημιούργησε τίτλους “για να την εκμεταλλευτεί”. Είχε ήδη μια σειρά τίτλων με σοβαρά σενάρια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το video ως “φυσική εξέλιξη” τους. Να παρουσιάσουν ακόμη καλύτερα τα σενάρια τους, να μιμηθούν τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, να ψυχαγωγήσουν πραγματικά τον gamer, να τον κάνουν να αγχωθεί, να τρομάξει, να ανατριχιάσει, να γελάσει, να αγαπήσει τους χαρακτήρες τους. Και τα κατάφερε, με πρώτο μέλος της ανανεωμένης σειράς το Under A Killing Moon που ακολουθήθηκε από το The Pandora Directive και, στη συνέχεια, το Tex Murphy: Overseer.

Πέρα από τα videos

Δείχνοντας πραγματική αγάπη για τους τίτλους της, η Access Software δεν περιορίστηκε σε παρουσίαση video και εικόνων, όπως έκαναν όλοι οι… γελοίοι που “κυκλοφορούσαν adventures με video” εκείνη την εποχή, που όμως, στην πράξη, ήταν περισσότερο… screensavers από ό,τι “παιχνίδια”. Η Access Software χρησιμοποίησε τα video ως πρόσθετο χαρακτηριστικό μιας ευέλικτης 3D engine (να θυμάστε, μιλάμε για την εποχή που το πρώτο Wolfenstein θεωρούνταν “η κορυφή της τεχνολογίας”), μέσω της οποίας δόμησε έναν όσο το δυνατόν πιο “ζωντανό” κόσμο για τους χαρακτήρες της.

Ακόμη καλύτερο, και ίσως ο βασικότερος λόγος που πολλοί (ανάμεσα στους οποίους και ο γράφοντας) αγάπησαν τη σειρά, η ανεκδιήγητη… φάτσα του πρωταγωνιστή, που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Chris Jones της εταιρείας, και που “έφερνε” σε ένα συνδυασμό σκληροτράχηλου ντετέκτιβ με τον… Al Bundy της πασίγνωστης σειράς “Married with children”. Η παρουσία video επέτρεψε στην Access Software να τονίσει ακόμη περισσότερο το στοιχείο της κωμωδίας, ενώ ο ίδιος ο Chris Jones έδινε… οσκαρικές ερμηνείες που, όσον τουλάχιστον αφορά στο συγκεκριμένο μέσο (τους τίτλους με video για υπολογιστές), ταπείνωναν αντίστοιχες προσπάθειες επαγγελματιών ηθοποιών με χρόνια εμπειρίας στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση.

Που κολλάνε, όμως, όλα τα παραπάνω με το Kickstarter;

Page 1 of 212
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.