Google Play: μια εξαιρετική κίνηση που… παρεξήγησε όλος ο πλανήτης (εκτός της Αμερικής)

Google_Play.jpg.jpg

Ε, ναι, λοιπόν, το Google Market έγινε Google Play Store. Χωνέψτε το, όσοι θεωρήσατε “απαράδεκτη” την αλλαγή: ήταν αναπόφευκτη. Μαζί με αυτό, άλλαξαν και τα Google Music, Google eBookstore και Google Movies, που έγιναν Google Play Music, Google Play Books και Google Play Movies. Και όλα εντάσσονται πια στη γενικότερη παρεούλα του μεγαλύτερου, “ενιαίου συνόλου” που ακούει στο όνομα Google Play. Και αυτό α) είναι καλό και β) δεν αφορούσε εμάς. Μα τους Αμερικάνους.

Στην Ελλάδα μα και τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, η αλλαγή είναι αισθητή μόνο ως “μετονομασία του Android Market”. Αρκετοί έχουν ήδη… κλαφτεί πως “ήταν μια χαρά ως Android Market”. Και δεν έχουν και άδικο. Θα πρέπει, όμως, να δει κανείς την κατάσταση από την πλευρά της Google για να καταλάβει γιατί έγινε η αλλαγή. Η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη όσον αφορά στην τεχνολογία εντοπίζεται στην Αμερική. Και δεν μιλάμε μόνο για “τεχνολογικά αγαθά”, μα και για την αποδοχή της τεχνολογίας, την χρήση νέων υπηρεσιών, το ίδιο το Internet. Η Google δεν είναι φιλανθρωπικό ταμείο, μα κάνει ό,τι κάνει για να έχει έσοδα. Και αφού η αγορά της Αμερικής είναι η μεγαλύτερη, είναι και αυτή που έχει προτεραιότητα. Κρατήστε το αυτό, και πάμε να δούμε κάτι άλλο.

Η Google, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft μα και η Apple, δεν έχουν κατ’ ανάγκη ένα πλάνο βάσει του οποίου κινούνται ανά… τους αιώνες. Το αντίθετο, “παίζουν και κερδίζουν” μα, ταυτόχρονα, “παίζουν και χάνουν”. Ποντάρουν. Ρισκάρουν. Κάνουν εκτιμήσεις για το “τι θα πιάσει” και προσπαθούν να μας το παράσχουν. Παράδειγμα απρόσμενης επιτυχίας; Το πρώτο iPhone που, κακά τα ψέματα, μπορεί και να “πάτωνε” εντελώς υπό άλλες συνθήκες – αν οι τιμές των τότε smartphones ήταν αρκετά χαμηλές, ώστε να είχε εξελιχτεί και η τεχνολογία τους, μαζί με αυτήν η αποδοχή τους, και ο κόσμος είχε μάθει να δουλεύει με… γραφίδες. Να, όμως, που έπιασε. Αντίθετο παράδειγμα αποτυχίας; Μα, η παλιά iTV φυσικά!

Έτσι και η Google – και μάλλον περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία – “κάνει μακροβούτια” και “απλώνεται” σε διάφορους τομείς, που συχνά-πυκνά “δεν κολλάνε” σε σχέση με τα υπόλοιπα projects της. Για παράδειγμα, τι δουλειά είχε με ένα… site φιλοξενίας video;!; Με μια online σουίτα γραφείου; Με μια λύση διαχείρισης φωτογραφιών; Με ένα πρόγραμμα σχεδίασης 3D; Και όμως, ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις της, βρίσκονται και αυτά.

“Απλώματα” και “μακροβούτια”

Όταν, λοιπόν, η Google “είχε απλωθεί” προς κάποιες τέτοιες “διάσπαρτες” κατευθύνσεις, είχε δημιουργήσει ένα online “βιβλιοπωλείο”. Είχε επενδύσει σε ένα site φιλοξενίας video, του οποίου και είχε αναπτύξει την τεχνολογία ακόμη περισσότερο σε σχέση με όταν το είχε πρωτοαγοράσει. Είχε προσπαθήσει να “χωθεί” στο χώρο της μουσικης. Είχε φτιάξει το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones και, μαζί με αυτό, ένα “online στέκι” μέσω του οποίου μπορούσε κανείς να αποκτήσει προγράμματα και παιχνίδια για αυτό.

Στην πορεία, μετέτρεψε τον Chrome browser της σε “πλατφόρμα”, και ο ίδιος βρέθηκε σε θέση να μπορεί “να παίζει τα ίδια” που “παίζουν” και στο Android της: “εφαρμογές” το Android, “εφαρμογές” και ο Chrome. Και όμως, έχουν δυο διαφορετικά “online καταστήματα”. Παράλληλα, έχει ένα άλλο, εναλλακτικό λειτουργικό: το Chrome OS. Που επίσης βασίζεται στον Chrome browser. Και επίσης μπορεί να “παίζει” ό,τι και Android και Chrome. Και τώρα, έχει “απλωθεί” και στην τηλεόραση. Με “κουτάκια” που τρέχουν Android, και επίσης μπορούν να “παίζουν” τα ίδια πράγματα. Και που, αφού μιλάμε για “τηλεόραση”, καλό είναι να έχουν πρόσβαση και στην άλλη υπηρεσία της: το YouTube – που, άλλωστε, ήδη υποστηρίζεται από τα περισσότερα καλά media centers και αρκετές σύγχρονες τηλεοράσεις. Και αφού οι τηλεοράσεις έχουν και… ηχεία, και το Android μπαίνει και στο αυτοκίνητο… καλό δεν είναι και τα δυο να έχουν πρόσβαση και στο Google Music; Και αφού… μπλα-μπλα-μπλα.

Ντέν έκω ταινίες καρντιά μου/h3>

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τόσο ορατά στη χώρα μας, μα και στον υπόλοιπο πλανήτη “εκτός Αμερικής”. Εμείς δεν συνηθίζουμε “να μπαίνουμε στο YouTube από την τηλεόραση μας”. Οι περισσότεροι δεν έχουμε, ακόμη, tablet (η ραγδαία επέκταση τους συνέπεσε με την οικονομική κρίση). Δεν έχουμε eBook readers, όπως… δεν έχουμε Amazon (όχι “εγχώριο”). Δεν. Δεν. Δεν. Στην Αμερική, όμως, έχουν.

Και αφού οι διαφορετικοί “κόσμοι” των υπηρεσιών της Google αρχίζουν να συγχέονται, ο μέσος Αμερικάνος βρισκόταν εν μέσω ενός… μπάχαλου: αλλού μπορούσε να βρει ταινίες, αλλού μουσική, αλλού εφαρμογές, αλλού βιβλία, αλλού χάρτες, αλλού social, κ.λπ., μα όλα από την ίδια εταιρεία, την Google, και για την ίδια συσκευή/λύση, το smartphone του με Android/την Google TV του/το Chromebook του/τον Chrome browser του. Δεν ήταν κάπως άτοπο η ίδια εταιρεία να παρουσιάζει σχετικές μεν, εντελώς… άσχετες δε προτάσεις για τις ίδιες της δικές της λύσεις; Δεν θα ήταν καλύτερα, ειδικά η εταιρεία που δίνει έμφαση στην απλότητα και την ευχρηστία, να τα απλοποιούσε όλα, να τα ενοποιούσε όσο αυτό είναι δυνατόν, να αναβάθμιζε την όλη “εμπειρία χρήσης” τους; Και έτσι και έκανε.

One service to rule them all

Τώρα πια, ο Αμερικάνος χρήστης μπορεί να βρεί στο Google Play όλα αυτά που μέχρι πρόσφατα έψαχνε σε τέσσερις διαφορετικές-μα-σχετικές υπηρεσίες. Ο μέσος Έλληνας, που είχε πρόσβαση μόνο στη μια από αυτές,. αντιλαμβάνεται την αλλαγή ως “μου άλλαξαν τη μία υπηρεσία στην οποία έμπαινα μέχρι σήμερα! Ού, κατάρα, φωτιά και λαύρα, τις κατάρες μου να έχετε” κ.λπ. κ.λπ.

Με άλλα λόγια, και σε αυτή την περίπτωση, αυτό που “είναι λάθος” δεν είναι η κίνηση της Google, μα… ο αιώνιος εγωισμός μας και η ψευδαίσθηση πως τα πάντα πρέπει πάντα να έχουν να κάνουν με εμάς.

Το Google Play, λοιπόν, δεν “έγινε για εμάς”. Δημιουργήθηκε καί για εμάς. Ώστε όταν, στο μέλλον, η Google καταφέρει να επιλύσει τα όποια κωλύματα στη διάθεση περιεχόμενου και εκτός Αμερικής, και φέρει και σε εμάς μουσική και ταινίες, να έχουμε και εμείς μια ενιαία και αρμονική εμπειρία χρήσης.

Source:

Starting today, Android Market, Google Music and the Google eBookstore will become part of Google Play. On your Android phone or tablet, we’ll be upgrading the Android Market app to the Google Play Store app over the coming days. Your videos, books and music apps (in countries where they are available) will also be upgraded to Google Play Movies, Google Play Books and Google Play Music apps. The music, movies, books and apps you’ve purchased will continue to be available to you through Google Play-simply log in with your Google account like always.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.