Το Android “χάνει” developers

Android.jpg

Σύμφωνα με έρευνα των IDC/Appcelerator, οι δημιουργοί λογισμικού έχουν αρχίσει να… κουράζονται με το Android και να απομακρύνονται, σιγά-σιγά, από την κατά τα άλλα κυρίαρχη, πια, mobile πλατφόρμα της Google. Ο λόγος είναι ο ίδιος για τον οποίο πολλοί κατακρίνουν εδώ και καιρό την Google και το Android, και που, κατά τα άλλα, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της: το λεγόμενο fragmentation, ο “κερματισμός” της, λόγω του ότι ναι μεν “παραμένει ίδια” ως “πλατφόρμα” σε πολλές και διαφορετικές συσκευές, μα, ακριβώς, οι συσκευές είναι… πολλές και διαφορετικές.

Αυτό έχει ως θετικό επακόλουθο πως “το Android”, ως… όνομα, “παίζει παντού”, σε συσκευές χαμηλού, μέσου αλλά και υψηλού κόστους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσον αφορά στο hardware τους, και τρέχουν διαφορετικές εκδόσεις του Android, μεταβιβάζοντας το φόρτο υποστήριξης τους στους ίδιους τους developers. Google και κατασκευαστές συσκευών δεν έχουν βρει κάποια “μαγική φόρμουλα” ώστε ο επίδοξος developer να μπορεί να δημιουργήσει μια εφαρμογή και να είναι σίγουρος πως “παίζει παντού”, και έτσι για να είναι σίγουρος πρέπει να τη δοκιμάζει σε πολλές και διαφορετικές εκδόσεις του Android, σε πολλές και διαφορετικές συσκευές. Και αρκετοί, από ό,τι φαίνεται, έχουν κουραστεί με αυτή την κατάσταση.

Έτσι, αρκετοί developers απομακρύνονται από αυτό. Από αυτούς, οι περισσότεροι στρέφονται στο “πιο σταθερό”, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, iOS της Apple (όπου πρέπει να “υποστηρίξουν” μόνο 3-4 διαφορετικές συσκευές και εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος), ενώ σίγουρα κάποιοι θα έχουν αρχίσει να… γλυκοκοιτούν τα Windows Phone (η Microsoft πάντα φημιζόταν για την υποστήριξη και τα εργαλεία που παρείχε σε developers για τη δημιουργία λύσεων για τις δικές της πλατφόρμες).

Και μπορεί τα παραπάνω να μην σημαίνουν πως “το Android πεθαίνει”, μα σίγουρα είναι μια καλή ένδειξη πως η Google και οι συνεργάτες της θα πρέπει να… ανασκουμπωθούν και να παλέψουν ακόμη πιο σκληρά αν θέλουν το αγαπητό πράσινο ρομποτάκι να μείνει στην κορυφή των προτιμήσεων του κόσμου.

Source:

A new study has found that Google Android is slipping out of favour with developers.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.