“Το νέο iPad”: τέλεια “νέα αγορά”. Όχι, όμως, και “αναβάθμιση”.

Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, το iPad 3. Συγνώμη. Το iPad HD. Α, εμ… Λάθος. Είναι, απλά, “το iPad”. Ίσως “το νέο iPad”. Ή μήπως το “σκέτο iPad”; Μάλλον το σωστότερο (αιώνες μπροστά ο άνθρωπος, εδώ και χρόνια) είναι αυτό που είχε πει ο Γιώργος, ως σχόλιο στο τελευταίο σχετικό θεματάκι μας πριν την αποκάλυψη του νέου tablet της Apple: “το iPad 2012”! Ευτυχώς, το ίδιο ως συσκευή δεν είναι τόσο… μπλεγμένο όσο το (φαινομενικά απλό, στην πράξη άστα και βράστα) όνομα του.

New_iPad_000.jpg.jpg

Μια από τα ίδια. Αλλά καλύτερα.

Όποιος είχε το πρώτο iPad, κατά την κυκλοφορία του iPad 2 είδε ένα συνολικά καλύτερο “μηχανάκι” να κάνει το πρώτο tablet της Apple να μοιάζει “απαρχαιωμένο”. Θεωρητικά, και όπως αναφέρουν ήδη τα περισσότερα sites, το ίδιο συμβαίνει με το τρίτο iPad. Το “σκέτο iPad”. Το “νέο iPad”. Γουατέβερ. Στην πραγματικότητα, το νέο iPad δεν διαφέρει και τόσο από το δεύτερο. Ναι, ναι, ό,τι και αν λένε οι… πορωμένοι, όπως και αν θέλει να το παρουσιάσει η Apple, όσο και αν… αφρίζουν τα fanboys (και fangirls) της εταιρείας, τελικά, το νέο-iPad-3-HD-ό,τι-να’ναι δεν κατάφερε να με εντυπωσιάσει. Προσέξτε το “με”. Είναι… προσωπικό το θέμα. Ίσως εσάς να σας εντυπωσίασε. Μπράβο σας. Ας συμφωνήσουμε να διαφωνούμε.

Τι είχε το παλιό iPad 2; Ας μην τα αναφέρουμε και πάλι, “στοιχεία υπάρχουν” (αντίθετα με τα λεφτά) και μπορεί να τα βρει κανείς με μια τυπική αναζήτηση. Ε, τι το τόσο διαφορετικό έχει το iPad 3; “Απίθανη οθόνη” είναι αυτό που θα πουν οι περισσότεροι. Και, μαζί με αυτήν, καλύτερες ταχύτητες πρόσβασης μέσω LTE, που όμως δεν έχουν και τόση σημασία α) για όποιον προτιμήσει την WiFi έκδοση και β) διότι οι ταχύτητες broadband στη χώρα μας μάλλον δεν θα χαρακτηρίζονταν ως “υψηλές”. Ούτε καν “μέτριες”. Επιπλέον, έχει ταχύτερο επεξεργαστή με αναβαθμισμένο σύστημα γραφικών, για τον οποίο ήδη η Apple φαίνεται πως… είπε ψέματα – “τσαντίζοντας” την Nvidia.

Μαζί με αυτά, η κάμερα της συσκευής αναβαθμίστηκε στα 5MPixels και μπορεί πια να γράψει video στα 1080p, στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Αυτάαααα!

Δηλαδή, όπως λέμε “sequel”;

Α-κρι-βώς όπως ένα sequel μιας Χολιγουντιανής ταινίας είναι, συνήθως, “μια από τα ίδια αλλά με μεγαλύτερο budget”, το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του iPad 2. Ορίστε: σας παρέθεσα τις ουσιαστικές διαφορές της συσκευής. Εν συντομία: έχει καλύτερη οθόνη και γρηγορότερο επεξεργαστή. Αυτά. Και μπορεί η Apple να πασπαλίζει τον κόσμο με αστερόσκονη για να πιστεύει πως το νέο iPad είναι η νέα έλευση του Μεσσία επί της Γης, μα στην πράξη είναι ακριβώς αυτά τα δυο πράγματα: καλύτερη οθόνη, γρηγορότερος επεξεργαστής (εντάξει, εντάξει, “και σύστημα γραφικών”). The end. Πάπαλα.

Σε κάποιους αυτά μπορεί να αρκούν. Μπορεί να έχουν χρήματα για πέταμα. Μπορεί να είναι κακομαθημένα παιδιά διασημοτήτων που πρέπει να έχουν κάθε νέο gadget που γυαλίζει. Μπορεί, μπορεί, μπορεί. Προσωπικά, θεωρώ πως απλά είναι ηλίθιοι. Εντάσσεστε ανάμεσα τους; Λυπάμαι αν σας προσέβαλα – είπαμε, είναι η προσωπική μου άποψη. Λυπάμαι αν σας θεωρώ ηλίθιους που θεωρείτε “το νέο iPad” μια πραγματική επανάσταση και όχι “ένα sequel”. Και μάλιστα, που θεωρείτε (αν θεωρείτε) πως αξίζει το κόστος του “ως αναβάθμιση”.

Προσέξτε το, όμως, αυτό: δεν λέω πως “δεν αξίζει τα λεφτά του”. Το αντίθετο: μέχρι την τελευταία δεκάρα. Αυτόνομα, ως συσκευή, είναι εξαιρετικό. Είναι μακράν το καλύτερο tablet στην αγορά, το πιο ώριμο, το πιο ολοκληρωμένο. Ίσως να προτιμούσα αυτό αν αγόραζα μια συσκευή του είδους. Όχι, όμως, αν είχα σκάσει ήδη από €500 έως €1000-και-βάλε στην Apple για να αγοράσω τα δυο προηγούμενα μοντέλα. Τότε δεν θα αγόραζα “το καλύτερο tablet της αγοράς”. Θα αγόραζα “μια αναβάθμιση για αυτό που ήδη έχω”. Και καμία καταραμένη αναβάθμιση σε μια συσκευή του είδους δεν δικαιολογείται να κοστίζει όσο ένα ολόκληρο PC. Από μόνη της η συσκευή, ναι, ας πάει στα τσακίδια, αφού θεωρείται ως ένα σημείο “αντικαταστάτης του PC”, ας έχει και κοντινό κόστος. Όχι, όμως, και η “αναβάθμιση” της.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.