“Το νέο iPad”: τέλεια “νέα αγορά”. Όχι, όμως, και “αναβάθμιση”.

Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, το iPad 3. Συγνώμη. Το iPad HD. Α, εμ… Λάθος. Είναι, απλά, “το iPad”. Ίσως “το νέο iPad”. Ή μήπως το “σκέτο iPad”; Μάλλον το σωστότερο (αιώνες μπροστά ο άνθρωπος, εδώ και χρόνια) είναι αυτό που είχε πει ο Γιώργος, ως σχόλιο στο τελευταίο σχετικό θεματάκι μας πριν την αποκάλυψη του νέου tablet της Apple: “το iPad 2012”! Ευτυχώς, το ίδιο ως συσκευή δεν είναι τόσο… μπλεγμένο όσο το (φαινομενικά απλό, στην πράξη άστα και βράστα) όνομα του.

New_iPad_000.jpg.jpg

Μια από τα ίδια. Αλλά καλύτερα.

Όποιος είχε το πρώτο iPad, κατά την κυκλοφορία του iPad 2 είδε ένα συνολικά καλύτερο “μηχανάκι” να κάνει το πρώτο tablet της Apple να μοιάζει “απαρχαιωμένο”. Θεωρητικά, και όπως αναφέρουν ήδη τα περισσότερα sites, το ίδιο συμβαίνει με το τρίτο iPad. Το “σκέτο iPad”. Το “νέο iPad”. Γουατέβερ. Στην πραγματικότητα, το νέο iPad δεν διαφέρει και τόσο από το δεύτερο. Ναι, ναι, ό,τι και αν λένε οι… πορωμένοι, όπως και αν θέλει να το παρουσιάσει η Apple, όσο και αν… αφρίζουν τα fanboys (και fangirls) της εταιρείας, τελικά, το νέο-iPad-3-HD-ό,τι-να’ναι δεν κατάφερε να με εντυπωσιάσει. Προσέξτε το “με”. Είναι… προσωπικό το θέμα. Ίσως εσάς να σας εντυπωσίασε. Μπράβο σας. Ας συμφωνήσουμε να διαφωνούμε.

Τι είχε το παλιό iPad 2; Ας μην τα αναφέρουμε και πάλι, “στοιχεία υπάρχουν” (αντίθετα με τα λεφτά) και μπορεί να τα βρει κανείς με μια τυπική αναζήτηση. Ε, τι το τόσο διαφορετικό έχει το iPad 3; “Απίθανη οθόνη” είναι αυτό που θα πουν οι περισσότεροι. Και, μαζί με αυτήν, καλύτερες ταχύτητες πρόσβασης μέσω LTE, που όμως δεν έχουν και τόση σημασία α) για όποιον προτιμήσει την WiFi έκδοση και β) διότι οι ταχύτητες broadband στη χώρα μας μάλλον δεν θα χαρακτηρίζονταν ως “υψηλές”. Ούτε καν “μέτριες”. Επιπλέον, έχει ταχύτερο επεξεργαστή με αναβαθμισμένο σύστημα γραφικών, για τον οποίο ήδη η Apple φαίνεται πως… είπε ψέματα – “τσαντίζοντας” την Nvidia.

Μαζί με αυτά, η κάμερα της συσκευής αναβαθμίστηκε στα 5MPixels και μπορεί πια να γράψει video στα 1080p, στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Αυτάαααα!

Δηλαδή, όπως λέμε “sequel”;

Α-κρι-βώς όπως ένα sequel μιας Χολιγουντιανής ταινίας είναι, συνήθως, “μια από τα ίδια αλλά με μεγαλύτερο budget”, το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του iPad 2. Ορίστε: σας παρέθεσα τις ουσιαστικές διαφορές της συσκευής. Εν συντομία: έχει καλύτερη οθόνη και γρηγορότερο επεξεργαστή. Αυτά. Και μπορεί η Apple να πασπαλίζει τον κόσμο με αστερόσκονη για να πιστεύει πως το νέο iPad είναι η νέα έλευση του Μεσσία επί της Γης, μα στην πράξη είναι ακριβώς αυτά τα δυο πράγματα: καλύτερη οθόνη, γρηγορότερος επεξεργαστής (εντάξει, εντάξει, “και σύστημα γραφικών”). The end. Πάπαλα.

Σε κάποιους αυτά μπορεί να αρκούν. Μπορεί να έχουν χρήματα για πέταμα. Μπορεί να είναι κακομαθημένα παιδιά διασημοτήτων που πρέπει να έχουν κάθε νέο gadget που γυαλίζει. Μπορεί, μπορεί, μπορεί. Προσωπικά, θεωρώ πως απλά είναι ηλίθιοι. Εντάσσεστε ανάμεσα τους; Λυπάμαι αν σας προσέβαλα – είπαμε, είναι η προσωπική μου άποψη. Λυπάμαι αν σας θεωρώ ηλίθιους που θεωρείτε “το νέο iPad” μια πραγματική επανάσταση και όχι “ένα sequel”. Και μάλιστα, που θεωρείτε (αν θεωρείτε) πως αξίζει το κόστος του “ως αναβάθμιση”.

Προσέξτε το, όμως, αυτό: δεν λέω πως “δεν αξίζει τα λεφτά του”. Το αντίθετο: μέχρι την τελευταία δεκάρα. Αυτόνομα, ως συσκευή, είναι εξαιρετικό. Είναι μακράν το καλύτερο tablet στην αγορά, το πιο ώριμο, το πιο ολοκληρωμένο. Ίσως να προτιμούσα αυτό αν αγόραζα μια συσκευή του είδους. Όχι, όμως, αν είχα σκάσει ήδη από €500 έως €1000-και-βάλε στην Apple για να αγοράσω τα δυο προηγούμενα μοντέλα. Τότε δεν θα αγόραζα “το καλύτερο tablet της αγοράς”. Θα αγόραζα “μια αναβάθμιση για αυτό που ήδη έχω”. Και καμία καταραμένη αναβάθμιση σε μια συσκευή του είδους δεν δικαιολογείται να κοστίζει όσο ένα ολόκληρο PC. Από μόνη της η συσκευή, ναι, ας πάει στα τσακίδια, αφού θεωρείται ως ένα σημείο “αντικαταστάτης του PC”, ας έχει και κοντινό κόστος. Όχι, όμως, και η “αναβάθμιση” της.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Sionk

  Μετά από τόσο καιρό, βρήκατε σε τι χρησιμεύουν τα pads; Εγώ ακόμα ψάχνω….

 • Αγαπητέ Ducklord, μετά από αυτό το post, νομίζω ότι σε ερωτεύτηκα :P

  Όσα λες παραπάνω, είναι ακριβώς οι δικές μου σκέψεις για τα iΠάντια και τα iΦώνια της Apple. Στο ΜΟΝΟ που διαφωνώ από το απολαυστικό σου κείμενο, είναι ότι το iPad αξίζει τα λεφτά του. Η γνώμη μου είναι ότι δε τα αξίζει. Κανένα tablet/smartphone της αγοράς δεν αξίζει τα λεφτά του. Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των high end συσκευών (sick) με αηδιάζει. Φανταστείτε να γινόταν το εξής κάποια στιγμή στο μέλλον: Η Apple φτιάχνει ένα tablet και μια εταιρεία-φάντασμα. Κανείς δε γνωρίζει ότι η εταιρεία αυτή είναι της Apple. Βάζει λοιπόν στο νέο της tablet την επωνυμία της νέας εταιρείας. Ταυτόχρονα, βγάζει άλλο ένα tablet στην αγορά με χειρότερα χαρακτηριστικά και υψηλότερη τιμή από το “πειραματικό”. Τα σπρώχνει και τα δύο στην αγορά ταυτόχρονα. Ποιο από τα δύο θα πουλήσει περισσότερο; Μα φυσικά αυτό που έχει επάνω του το μήλο! Βασικά, δε χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί συμβαίνει ήδη. Το ίδιο ισχύει και για τα κινητά.

  Όσο για το New iPad (το επόμενο να το πούνε New New iPad και το μεθεπόμενο Brand New iPad, just saying), θα είναι πραγματικά κορόιδα όσοι πάνε και τα σκάσουν για να το αγοράσουν. Προσφέρει retina display. So f’ing what?! Τι να την κάνω; Για να έχω πιο πιστά χρώματα όταν βλέπω pr0n on the go; Κανένα tablet δε προσφέρει το productivity ενός desktop (ακόμα και τα Prime με το keyboard) και μια οθόνη δε θα το αλλάξει αυτό. Ποτέ! Πιο γρήγορα CPU/GPU; Τι να τα κάνω; Για να παίζω games; Έχω το PC, έχω τα xboxia και τα πλεϊστεσιονια. Έχω και PS Vita και 3DS (μπλιαχ το last βασικά, αλλά δεν είναι της παρούσης).  Τα προϊόντα της Apple (μέσα και τα πανάκριβα iMac – είδα πρόσφατα netbookοειδές της στα 1000€. Στην πυρά!) έχουν “καταντήσει” να είναι τα gadgetάκια που θα καθορίσουν το status quo του κατόχου τους. Ωχ δες, αυτός έχει iPad. Σίγουρα είναι πλούσιος και την έχει και μεγάλη. Θα του κάτσω!

  Πρόσφατα πήγα για καφέ και ένας φίλος φίλου με βλέπει να μιλάω στο κινητό. Μόλις το έκλεισα, μου λέει τι κινητό έχεις; Και μετά μου κάνει “εγώ πήρα το iPhone 4S πριν λίγες ημέρες” και το βγάζει από την μοδάτη θήκη του και το έδειχνε με έναν τρόπο που ήθελα να του σπάσω τα μούτρα. Ένας ξάδερφος μου πάλι, ήρθε μια μέρα σπίτι μου και μου λέει θέλω να με συμβουλέψεις να αγοράσω ένα κινητό, εσύ που ξέρεις. Θέλω απλά να μιλάω και να στέλνω SMS, μου είπε. Του έδειξα 7 συσκευές. Τελικά πήρε iPhone. Το πούλησε 150€ για να πάρει το 4S. Το χρησιμοποιεί όντως για να μιλάει και να στέλνει SMS. Έπρεπε όμως αυτά τα δύο πράγματα να τα κάνει μέσω ενός iPhone, γιατί είναι της μόδας. Ζητάω συγγνώμη που βγαίνω offtopic τόσο άκυρα. Είναι φορές όμως που η ηλιθιότητα δεν έχει όρια. Τα μεγάλα site του εξωτερικού είναι και αυτά στο ίδιο τσουβάλι. Τέλειο το iPad, τέλειο το iPhone. Πουθενά κανείς δημοσιογράφος όμως δε βγήκε να τα πει όσα είπες εσύ. Μπράβο σου λοιπόν και μη μασάς από κανένα κορόιδο-fanboy της Apple.

  Εγώ ήθελα ένα Android κινητάκι από πάντα. Δεν είμαι fanboy, απλά δοκιμάζω τα πάντα (ναι, είχα στα χέρια μου ένα iPhone για μια εβδομάδα για να το δω). Δοκίμασα linux και MacOS έτσι για να πάρω μια ιδέα, αλλά είμαι άσχετος σε αυτά τα δύο λειτουργικά. Πήρα λοιπόν από σπόντα ένα HTC Magic πριν καν το φέρουν στην Ελλάδα. Η κοπέλα που της το είχαν δώσει δεν τα πήγαινε καλά με τα αγγλικά, οπότε ανταλλάξαμε κινητά. Η CPU του είναι κοντά στα 500κάτι MHz. Δε με νοιάζει. Μια χαρά τα καταφέρνει, δε χρειάζομαι 4 πυρήνες στο κινητό μου για να μιλάω με την γκόμενα. Αν θα το αλλάξω ποτέ; Σκέφτομαι εδώ και αρκετό καιρό να βρω ένα Nokia 3330 (ένα από τα αγαπημένα μου κινητά) ή να βγάλω από το συρτάρι το p910i (το άλλο αγαπημένο κινητό μου).

 • Anonymous

  Κλασσικό φαινόμενο – “αυτό του φίλου του φίλου” που αναφέρεις. Δεν είδες τα Χριστούγεννα που είχε γίνει πανικός στο Facebook με… βλαμένους έφηβους, που έλεγαν πως ήθελαν να… πεθάνουν οι “άχρηστοι” γονείς τους, που τους είχαν πάρει “κάτι άλλο” και όχι ένα iPhone για δώρο; Ναι, εδώ φτάσαμε, το iPhone να… διαλύει οικογένειες! Λέμε τώρα…

  Στα άλλα σημεία που θίγεις, κάποιες διευκρινήσεις.

  1. “Το iPad αξίζει τα λεφτά του”
  Δυστυχώς ή ευτυχώς, όντως ισχύει. Ένα από τα θετικά του ότι δούλευα σε περιοδικά τεχνολογίας (τελευτάια στο… συγχωρεμένο PC World) είναι πως περιστασιακά είχαμε την ευκαιρία “να παίξουμε με πολλά πλάματα παράλληλα”. Ε, όσο και αν κάποιοι είμασταν “υπέρ του open”, “υπέρ της ελευθερίας του χρήστη” κ.λπ. κ.λπ., τα οποία θεωρούσαμε (κάποιοι) πως “αντιπροσωπεύονται καλύτερα από το Android” (μιλώντας… “ιδεολογικά” σε σχέση με το “πιο κλειστό” iPad), η αλήθεια παρέμενε πως το iPad παρείχε μια συνολικά “καλύτερη εμπειρία χρήσης” από οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Τα animations ήταν ομαλά. Η συσκευή αποκρινόταν άμεσα σε ό,τι έκανες. Τα προγράμματα δεν “κράσαραν” τόσο συχνά όσο στο Android, ούτε είχαν “απρόβλεπτη συμπεριφορά”. Η κατασκευή ήταν πολύ καλή. Η οθόνη ήταν εξαιρετική. Η αυτονομία υποδειγματική.

  Το πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ήταν πως κα-μι-α άλλη πρόταση δεν τα συνδύαζε ΟΛΑ αυτά. Κάποιες μπορεί και να είχαν καλύτερη οθόνη – μα “τα έφτυναν” μετά από 2-3 ώρες χρήσης και χρειάζονταν πάλι φόρτιση. Σχεδόν όλες είχαν “σπασιματάκια” στο animation τους. Κάποιες εφαρμογές “πάγωναν” συχνότερα. Μπλα-μπλα-μπλα.

  Ως tablet, λοιπόν, δυστυχώς, ήταν και είναι ό,τι καλύτερο στο χώρο. Και πιστεύω πως αυτό συμβαίνει διότι είναι προσπάθεια ΜΙΑΣ εταιρείας, τόσο όσον αφορά στο hardware όσο και στο software του. Google και Microsoft, με Android και Windows Phone αντίστοιχα, “δίνουν το software σε άλλους”. Ε, αυτοί “οι άλλοι” συνήθως κοιτούν και από που θα έχουν έσοδα. Εξάλλου, δεν κάνουν ό,τι κάνουν για… την ψυχή της μητέρας τους. Και έτσι, “κόβουν” κάτι από εδώ, “μειώνουν” κάτι από εκεί, και τσούπ, να τα tablets που υστερούν σε κάποιο τομέα και καταλήγεις να μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που τα αγόρασες. Δεν είναι πως “δεν θα σε καλύπτουν”. Είναι πως δεν θα είναι καλά σε ΟΛΑ όσα έχει-και-κάνει το iPad. Κάπου, κάπως, θα υστερούν. Δυστυχώς.

  Έπειτα, η λογική της φράσης μου δεν είναι πως “αξίζει να πάρεις ένα iPad” με τόσα που κοστίζει – υπάρχουν καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με τα χρήματα του. ΑΝ, όμως, θέλει να πάρει ένα tablet, το iPad απλά είναι “το καλύτερο του είδους του”. Και ναι, είναι προτιμότερο να πάρει ένα iPad 2 αντί για κάποιο ανταγωνιστικό Android tablet, όσο και αν… με λυπεί να προτείνω μια θεωρητικά υποδεέστερη λύση. Διότι, μπορεί “στα χαρτιά” το iPad να υστερεί, μα στην πράξη, “η εμπειρία χρήσης” που λέγαμε είναι απλά καλύτερη. Για να το θέσω αλλιώς: πιο συχνά θα θέλει κανείς “να πετάξει από τον έκτο” ένα οποιοδήποτε tablet, παρά το iPad.

  (…εντάξει, εδώ βοηθάει και το ότι “δεν πετάς εύκολα €500++ από τον έκτο”! :-D )

  2. Linux και Mac OS
  Μην κολλάς στο “έμαθα Windows και θα μείνω σε αυτά” επειδή έχεις εξοικειωθεί με το περιβάλλον τους. Σκέψου πρώτα τι θέλεις να κάνεις με “το μαρκούτσι που χρησιμοποιείς” και μετά διάλεξε κατάλληλα. Το λέω σε όλους και… με κοιτούν σαν εξωγήινοι! Browsing, chat και “απλή γενική χρήση”; Linux, με μια διανομή σαν το Mint. Πετάει σε σχέση με τα Win, και για τον μέσο χρήστη “είναι και πιο ασφαλές” (ας μην εμβαθύνουμε σε αυτό τώρα). Αυτά “και κάτι παραπάνω”, ή “και να πειράζεις το σύστημα” αλλά χωρίς να χρειάζεται να… γράφεις κώδικα; Και παιχνιδάκια μαζί; Τότε Windows. Και έχουν και κάποιες (ζάμπολες) επαγγελματικές λύσεις για τους πιο απαιτητικούς. Από την άλλη, είσαι επαγγελματίας που θέλει να κάνει ένα, δυο, άντε τρία ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα με τον υπολογιστή; Π.χ. επεξεργασία video, ήχου, γραφικά; Mac OS. Ό,τι καλύτερο για λίγες -και καλές- χρήσεις. Κάποια στιγμή θα γράψω ένα ποστάκι που θα τα εξηγήσω αναλυτικότερα όλα αυτά (και τα “γιατί” τους).

  3. HTC Magic και λοιπά κινητά
  Συμφωνώ απόλυτα. Οι περισσότεροι εξάλλου χρησιμοποιούν το “smartphone” τους σαν… σκέτο “phone”, απλά “με την ευκολία που παρέχει μια οθόνη αφής με εικονιδιάκια και γραφικούλια” σε σχέση με τα… σκέτα πλήκτρα (που, όμως, πρακτικά καταλήγουν να είναι πιο βολικά για συγκεκριμένες φάσεις). Σε αυτό δυστυχώς συμβάλλει όμως και το ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 100% κάλυψη WiFi/γρήγορου 3G, ούτε μιλάμε άπταιστα Αγγλικά, με προφορά Οξφόρδης, ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα όσα παρέχουν τα σύγχρονα smartphones. Διότι από τη στιγμή που “θα μιλήσεις στο κινητό σου για να χαμηλώσει την ένταση στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σου”, έχεις ήδη βρεθεί… στο μέλλον. Ένα μέλλον που στην Αμερική ήδη ζουν, όταν οι υπόλοιπες χώρες, χωρίς μεγάλη κάλυψη Internet (για να μπορούν να χρησιμοποιούν παντού αυτές τις υπηρεσίες), χωρίς άπταιστα Αγγλικά (για να… “καταλαβαίνουν τι τους λες” και να μην μαντεύουν ενώ παλεύεις με την προφορά σου), έχουμε τις συσκευές μας κυρίως για αυτό που κάναμε και παλαιότερα: όχι ως “φορητούς βοηθούς”, μα ως “εκσυγχρονισμένα τηλέφωνα που στέλνουν και μηνύματα”.
  Άρα, από αυτή την άποψη, και το πολυαγαπημένο μου Nokia 6600 (το αρχαίο μαύρο-άσπρο που το χαρακτήριζαν και ως… “αρκουδάκι panda” εξαιτίας σχήματος και χρωμάτων) ή το T28 μου (της Ericsson, “το πρώτο με Tetris”) είναι μια χαρά.

 • Anonymous

  Κλασσικό φαινόμενο – “αυτό του φίλου του φίλου” που αναφέρεις. Δεν είδες τα Χριστούγεννα που είχε γίνει πανικός στο Facebook με… βλαμένους έφηβους, που έλεγαν πως ήθελαν να… πεθάνουν οι “άχρηστοι” γονείς τους, που τους είχαν πάρει “κάτι άλλο” και όχι ένα iPhone για δώρο; Ναι, εδώ φτάσαμε, το iPhone να… διαλύει οικογένειες! Λέμε τώρα…

  Στα άλλα σημεία που θίγεις, κάποιες διευκρινήσεις.

  1. “Το iPad αξίζει τα λεφτά του”
  Δυστυχώς ή ευτυχώς, όντως ισχύει. Ένα από τα θετικά του ότι δούλευα σε περιοδικά τεχνολογίας (τελευτάια στο… συγχωρεμένο PC World) είναι πως περιστασιακά είχαμε την ευκαιρία “να παίξουμε με πολλά πλάματα παράλληλα”. Ε, όσο και αν κάποιοι είμασταν “υπέρ του open”, “υπέρ της ελευθερίας του χρήστη” κ.λπ. κ.λπ., τα οποία θεωρούσαμε (κάποιοι) πως “αντιπροσωπεύονται καλύτερα από το Android” (μιλώντας… “ιδεολογικά” σε σχέση με το “πιο κλειστό” iPad), η αλήθεια παρέμενε πως το iPad παρείχε μια συνολικά “καλύτερη εμπειρία χρήσης” από οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Τα animations ήταν ομαλά. Η συσκευή αποκρινόταν άμεσα σε ό,τι έκανες. Τα προγράμματα δεν “κράσαραν” τόσο συχνά όσο στο Android, ούτε είχαν “απρόβλεπτη συμπεριφορά”. Η κατασκευή ήταν πολύ καλή. Η οθόνη ήταν εξαιρετική. Η αυτονομία υποδειγματική.

  Το πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ήταν πως κα-μι-α άλλη πρόταση δεν τα συνδύαζε ΟΛΑ αυτά. Κάποιες μπορεί και να είχαν καλύτερη οθόνη – μα “τα έφτυναν” μετά από 2-3 ώρες χρήσης και χρειάζονταν πάλι φόρτιση. Σχεδόν όλες είχαν “σπασιματάκια” στο animation τους. Κάποιες εφαρμογές “πάγωναν” συχνότερα. Μπλα-μπλα-μπλα.

  Ως tablet, λοιπόν, δυστυχώς, ήταν και είναι ό,τι καλύτερο στο χώρο. Και πιστεύω πως αυτό συμβαίνει διότι είναι προσπάθεια ΜΙΑΣ εταιρείας, τόσο όσον αφορά στο hardware όσο και στο software του. Google και Microsoft, με Android και Windows Phone αντίστοιχα, “δίνουν το software σε άλλους”. Ε, αυτοί “οι άλλοι” συνήθως κοιτούν και από που θα έχουν έσοδα. Εξάλλου, δεν κάνουν ό,τι κάνουν για… την ψυχή της μητέρας τους. Και έτσι, “κόβουν” κάτι από εδώ, “μειώνουν” κάτι από εκεί, και τσούπ, να τα tablets που υστερούν σε κάποιο τομέα και καταλήγεις να μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που τα αγόρασες. Δεν είναι πως “δεν θα σε καλύπτουν”. Είναι πως δεν θα είναι καλά σε ΟΛΑ όσα έχει-και-κάνει το iPad. Κάπου, κάπως, θα υστερούν. Δυστυχώς.

  Έπειτα, η λογική της φράσης μου δεν είναι πως “αξίζει να πάρεις ένα iPad” με τόσα που κοστίζει – υπάρχουν καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με τα χρήματα του. ΑΝ, όμως, θέλει να πάρει ένα tablet, το iPad απλά είναι “το καλύτερο του είδους του”. Και ναι, είναι προτιμότερο να πάρει ένα iPad 2 αντί για κάποιο ανταγωνιστικό Android tablet, όσο και αν… με λυπεί να προτείνω μια θεωρητικά υποδεέστερη λύση. Διότι, μπορεί “στα χαρτιά” το iPad να υστερεί, μα στην πράξη, “η εμπειρία χρήσης” που λέγαμε είναι απλά καλύτερη. Για να το θέσω αλλιώς: πιο συχνά θα θέλει κανείς “να πετάξει από τον έκτο” ένα οποιοδήποτε tablet, παρά το iPad.

  (…εντάξει, εδώ βοηθάει και το ότι “δεν πετάς εύκολα €500++ από τον έκτο”! :-D )

  2. Linux και Mac OS
  Μην κολλάς στο “έμαθα Windows και θα μείνω σε αυτά” επειδή έχεις εξοικειωθεί με το περιβάλλον τους. Σκέψου πρώτα τι θέλεις να κάνεις με “το μαρκούτσι που χρησιμοποιείς” και μετά διάλεξε κατάλληλα. Το λέω σε όλους και… με κοιτούν σαν εξωγήινοι! Browsing, chat και “απλή γενική χρήση”; Linux, με μια διανομή σαν το Mint. Πετάει σε σχέση με τα Win, και για τον μέσο χρήστη “είναι και πιο ασφαλές” (ας μην εμβαθύνουμε σε αυτό τώρα). Αυτά “και κάτι παραπάνω”, ή “και να πειράζεις το σύστημα” αλλά χωρίς να χρειάζεται να… γράφεις κώδικα; Και παιχνιδάκια μαζί; Τότε Windows. Και έχουν και κάποιες (ζάμπολες) επαγγελματικές λύσεις για τους πιο απαιτητικούς. Από την άλλη, είσαι επαγγελματίας που θέλει να κάνει ένα, δυο, άντε τρία ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα με τον υπολογιστή; Π.χ. επεξεργασία video, ήχου, γραφικά; Mac OS. Ό,τι καλύτερο για λίγες -και καλές- χρήσεις. Κάποια στιγμή θα γράψω ένα ποστάκι που θα τα εξηγήσω αναλυτικότερα όλα αυτά (και τα “γιατί” τους).

  3. HTC Magic και λοιπά κινητά
  Συμφωνώ απόλυτα. Οι περισσότεροι εξάλλου χρησιμοποιούν το “smartphone” τους σαν… σκέτο “phone”, απλά “με την ευκολία που παρέχει μια οθόνη αφής με εικονιδιάκια και γραφικούλια” σε σχέση με τα… σκέτα πλήκτρα (που, όμως, πρακτικά καταλήγουν να είναι πιο βολικά για συγκεκριμένες φάσεις). Σε αυτό δυστυχώς συμβάλλει όμως και το ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 100% κάλυψη WiFi/γρήγορου 3G, ούτε μιλάμε άπταιστα Αγγλικά, με προφορά Οξφόρδης, ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα όσα παρέχουν τα σύγχρονα smartphones. Διότι από τη στιγμή που “θα μιλήσεις στο κινητό σου για να χαμηλώσει την ένταση στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σου”, έχεις ήδη βρεθεί… στο μέλλον. Ένα μέλλον που στην Αμερική ήδη ζουν, όταν οι υπόλοιπες χώρες, χωρίς μεγάλη κάλυψη Internet (για να μπορούν να χρησιμοποιούν παντού αυτές τις υπηρεσίες), χωρίς άπταιστα Αγγλικά (για να… “καταλαβαίνουν τι τους λες” και να μην μαντεύουν ενώ παλεύεις με την προφορά σου), έχουμε τις συσκευές μας κυρίως για αυτό που κάναμε και παλαιότερα: όχι ως “φορητούς βοηθούς”, μα ως “εκσυγχρονισμένα τηλέφωνα που στέλνουν και μηνύματα”.
  Άρα, από αυτή την άποψη, και το πολυαγαπημένο μου Nokia 6600 (το αρχαίο μαύρο-άσπρο που το χαρακτήριζαν και ως… “αρκουδάκι panda” εξαιτίας σχήματος και χρωμάτων) ή το T28 μου (της Ericsson, “το πρώτο με Tetris”) είναι μια χαρά.

 • 1. Περί Apple

  Σίγουρα η εμπειρία ενός iPad/iPhone είναι καλύτερη σε σχέση με αυτά που προσφέρει ο ανταγωνισμός. Απλά πιστεύω ότι σε αυτό έχει συμβάλει επί το πλείστον το λειτουργικό. Είναι αλλιώς να έχεις μια συσκευή στην αγορά και να ξέρεις τι μπορεί να κάνει. Σε αντίθεση το Android, το μεγάλο του χαρτί, το ότι είναι πιο “ανοιχτό” δηλαδή, είναι και το μεγάλο του πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες συσκευές με διαφορετικό hardware και πειραγμένο frontend. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχεις την αυθεντική εμπειρία που θα μπορούσε ίσως να σου προσφέρει η μια και μοναδική Google Android συσκευή. Το iOS είναι “κλειστό”, αλλά ξέρει τι μπορεί να κάνει και ό,τι κάνει το κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο ατού των iDevices. Όπως είπες κι εσύ, δεν υπάρχει άλλη συσκευή που να μπορεί να τα κάνει όλα σωστά. Η Apple έστρωσε το iOS και πάει μια χαρά. Οι υπόλοιποι ακόμα ψάχνονται. Η Nokia παράτησε το MeeGo πρόωρα, το Symbian έχει πεθάνει, το Android αν και το “αγαπάω”, έχει γεμίσει την αγορά με 15 διαφορετικές εκδόσεις. Windows phone δεν έχω χρησιμοποιήσει, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

  Αυτό που έλεγα για το ότι δεν αξίζει τα λεφτά του, δεν εννοούσα για την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει σε έναν καταναλωτή, αλλά στους Έλληνες καταναλωτές. Εγώ ας πούμε δε θα κάνω τη δουλειά μου πάνω σε ένα tablet. Μπορεί να μπω να στείλω κανένα email, να παίξω λίγο κανένα παιχνιδάκι μέχρι να έρθουν τα σουβλάκια/καφέδες, αλλά μέχρι εκεί. Στο εξωτερικό συμφωνώ ότι είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Όταν εμείς ψάχνουμε σήμα στο κινητό μας, αυτοί μιλάνε για LTE και δε συμμαζεύεται. Διαφορετικό επίπεδο (χαμηλότερο, δυστυχώς) υπηρεσιών στην Ελλάδα, διαφορετικό και το μυαλό του καταναλωτή. Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα. Πραγματικά το εύχομαι να γίνει σύντομα. Θεωρώ τις ταμπλέτες πολύ ωραία και χρήσιμα εργαλεία δουλειάς και ψυχαγωγίας, αλλά όχι για την Ελλάδα του σήμερα. Όταν αναφέρθηκα και στις υψηλές τιμές τους, εννοούσα ακριβώς αυτό. Ότι, για εμένα, εσένα, τον Χρίστο και τον Μήτσο είναι ακριβά. Όχι απλά γιατί οι μισθοί μας είναι χαμηλοί, αλλά γιατί δεν θα χρησιμοποιήσουμε όλοι το μηχανάκι στο 100%. Είναι σαν να θέλεις να αγοράσεις Ferrari, αλλά να πρέπει να την έχεις για πάντα στο χωριό σου. Δεν έχεις δρόμους να τρέξεις, δυστυχώς. Όποιος τα χρησιμοποιεί στο 100% όμως, σίγουρα αξίζει να επενδύσει στην αγορά τους.

  2. Linux – MacOS κλπ

  Δυστυχώς ποτέ δε βρήκα τον χρόνο να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με κάποιο άλλο λειτουργικό εκτός των Windows. Μπορεί να δοκιμάσω εκτενέστερα καμία διανομή των Linux στο μέλλον και να τα αγαπήσω. Είμαι το κλασικό παράδειγμα όπως σε άλλα θέματα. Θέλω να δοκιμάσω τα πάντα, αλλά έχω ως “δικαιολογία” ότι δε προλαβαίνω. Μάλλον δε το θέλω και τόσο πολύ. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι εδώ και 10 χρόνια λέω να μάθω καμία γλώσσα προγραμματισμού. Όχι ότι θα τα χρησιμοποιήσω κάπου, απλά έτσι επειδή μου αρέσει να γνωρίζω πράγματα. Με την ίδια λογική άρχισα πέρυσι να γράφω σε ένα gaming site και ελπίζω να έχω την όρεξη να το κάνω για πάντα, γιατί είναι ίσως η πιο ευχάριστη για μένα ασχολία (δε το θεωρώ ακόμα δουλειά, γιατί είμαι νέοπας στο χώρο ως συντάκτης και έχω πολλά ψωμιά ακόμα να φάω μέχρι να φτάσω στο δικό σας επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας :P).

  Το θυμάμαι το 6600, αλλά και το Τ28, το οποίο το έχει ακόμα η αδερφή μου. Αθάνατα κινητά. Αθάνατα γιατί τότε δεν μας ένοιαζε και τόσο πολύ να αλλάζουμε κινητό κάθε 6 μήνες. Συμφωνώ με αυτά που λες για WiFi/3G και την αγγλική γλώσσα. Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει και την συνολική εικόνα της εγχώριας αγοράς. Σε τρια πράγματα ελπίζω, α) τις καλύτερες υποδομές στην Ελλάδα, β) την περαιτέρω πληροφόρηση του κόσμου ή αν θες, να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες οι ίδιοι οι άνθρωποι και γ) την μεγαλύτερη υποστήριξη της χώρας μας, πέρα από την ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας στις συσκευές. Δε θα ήταν τέλειο αν η Amazon μπορούσε να υποστηρίξει την Ελλάδα; Το Kindle Fire τότε θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή.

  Με αυτά και με αυτά, γράψαμε ολόκληρο βιβλίο σε comments :P

 • Anonymous

  Χεχε… Όντως, δεύτερο post από τα cooments :-)

  Κατά τα άλλα, και για να μη μακρυγορώ (μπας και… ανεβάσω και κανένα ποστάκι), συμφωνώ απόλυτα. Και εγώ το “αξίζει τα λεφτά του”  το είπα α) σε σχέση με τον ανταγωνισμό και β) αν κανείς όντως σκοπεύει (και μπορεί) να το _χρησιμοποιήσει_ . Όχι να το πάρει για να πάιζει αγκρυμπέρντζ “σε μεγάλη φορητή οθόνη”. Όχι πως κατακρίνω αυτή τη χρήση, αλλά μάλλον τότε _δεν_ δικαιολογείται το κόστος του (ας πάρει ένα… PS Vita κανείς αν θέλει πραγματικά φορητό gaming, και στη μισή τιμή). Παραδείγματα χρήσης που δέχομαι; Άπειρα. Π.χ. είναι τέλειο για online “προεπισκόπιση φωτογραφιών” από επαγγελματίες μα και ερασιτέχνες φωτογράφους. Από διαχειριστές web sites που θέλουν να έχουν εύκολη πρόσβαση και σε αυτά, και στα backends τους. Από σκιτσογράφους (…ένας από τους λόγους που πάντα μου άρεσαν τα tablets – ασχολούμαι από… 4 ετών με το σκίτσο). Γενικά, από οποιονδήποτε “θα κάνει κάτι με αυτό”, εκτός από το να μπαίνει να διαβάζει κουτσομπολιά και, όπως προανέφερα, να παίζει αγκρυμπέρντζ.

 •  Θα συμφωνήσω απόλυτα και θα σε αφήσω να γράψεις κανένα άρθρο :P

 • Είναι απλό. Διαβάζω comics και περιοδικά στο iPad, επομένως η ανάλυση είναι καλοδεχούμενη. Επίσης το χρησιμοποιώ που και που ως virtual desktop και φυσικά ως γρήγορο browser. Όλα αυτά κερδίζουν από την υψηλότερη ανάλυση (τα περί αναβαθμισμένης GPU είναι ανοησίες, ήταν η ελάχιστη απαραίτητη αναβάθμιση για να διατηρηθεί η ίδια αίσθηση με τετραπλάσια πίξελ). Επομένως, είναι όντως μια αναβάθμιση για μένα. Σε τελική ανάλυση, η οθόνη είναι μια πιο ευπρόσδεκτη αναβάθμιση από τα specs. 

  Θα μπορούσε να είναι πιο καινοτόμο, αλλά δεν νομίζω ότι τους παίρνει σε ετήσιους κύκλους. Και πάντα, ΠΑΝΤΑ, το επόμενο μοντέλο θα είναι καλύτερο. Αν μπορέσω να βρω τα φράγκα, το θεωρώ καλή αγορά. Από τη στιγμή που είναι μια μηχανή που τη χρησιμοποιώ περισσότερο από το PC μου σε καθαρές ώρες, τα αξίζει. Άλλωστε, το παλιότερο tablet θα το χρησιμοποιήσει η γυναίκα μου, δεν θα πάει χαμένο. Αν πάλι δεν τα βρω, ε, πάμε για το επόμενο. Και ναι, το Vita είναι σαφώς πιο απαραίτητη αγορά για έναν gamer, αλλά έτερον εκάτερον.

 • Anonymous

  Συμφωνώ. Επιμένω, όμως, στο ότι αν έχει κανείς ήδη iPad/iPad 2, η διαφορά στην ανάλυση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει να ξανασκάσει κανείς €500+ για, ουσιαστικά, την ίδια συσκευή. Ό,τι και να λέμε, comics και περιοδικά (και eBooks) διαβάζονται άνετα ΚΑΙ στα παλιά iPad/iPad 2. Δεν είναι τόσο καθαρή η οθόνη, μα… Ανάθεμα, η ανάλυση της είναι αντίστοιχη αυτής της οθόνης ενός υπολογιστή (αναλογικά με το μέγεθος της). Και δεν νομίζω πως είχε κανείς πρόβλημα μέχρι σήμερα στο “να διαβάζει μέσω της οθόνης του υπολογιστή του”. Ναι, μακροπρόθεσμα ΕΙΝΑΙ κουραστικό, αλλά όχι και να λέμε ξαφνικά πως μας έγιναν απαραίτητες οι οθόνες με αναλύσεις άνω των 200 dpi.

  Στη δική σου περίπτωση, βέβαια, αν όντως χρησιμοποιείς περισσότερο το iPad από ό,τι το PC σου, οκ, δεκτό. Για πολλούς, όμως, που χρησιμοποιούν περισσότερο το PC/την κονσόλα τους σε μια τυπική οθόνη καί έχουν το iPad ως δευτερεύουσα/”βοηθητική” συσκευή, δεν θα έπρεπε να είναι και σε δεύτερη προτεραιότητα η, ουσιαστικά, “αγόρά καλύτερης οθόνης για αυτό”; Δεν θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη σημασία “στην οθόνη όπου κάθονται περισσότερο”; Αυτό έλεγα και στο κείμενο: όλως περιέργως, πολλοί ξαφνικά θέλουν υπεραναλύσεις στο tablet τους και θα τρέξουν να αγοράσουν iPad 3, ενώ “βολεύονται” με ένα… 1280×760 στα 96dpi στο PC τους, σε μια οθονάρα 21”+. Αυτό είναι στην καλύτερη άγνοια, στη χειρότερη η απόλυτη ηλιθιότητα.

 • Stavros

  Εμενα προσωπικα δεν μαρεσει το ipad ακομη και να μου το χαριζαν θα το πουλουσα ουσιαστικα δεν υπαρχει λογος αγορας του αφου υπαρχει το laptop.

 • Anonymous

  Όλα σχετικά είναι. Το iPad (και τα tablets γενικότερα) είναι πολύ πιο ευέλικτα “εργαλεία” από ένα netbook/laptop για συγκεκριμένες ανάγκες και εργασίες – από τον απλό χρήστη που διαβάζει comics στον καναπέ μέχρι τον γιατρό που κρατά σημειώσεις κατά τις επισκέψεις σε ασθενείς. Το ότι η πλειοψηφία τα έχει για αγκρυμπέρντζ δεν θα πει ότι είναι και άχρηστα – το αντίθετο, οι geeks γνωρίζαμε εδώ και χρόοονια την ιδέα του tabklet (ας είναι καλά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας) και την περιμέναμε εδώ και χρόνια. Απλά, αυτό που φανταζόμασταν ως “εργαλείο” είναι παράλληλα και ένα πολύ καλό “παιχνιδο-γκάντζετ για τα πλήθη”. Το ίδιο έγινε και με το Kinect, αλλά… από την ανάποδη: “πήγαινε για gamers και κατέληξε σε σοβαρές χρήσεις”!