“Κολλητοί” και πάλι, Linux και Android

Το Android “επιστρέφει στις ρίζες” του, αφού την Κυριακή ο Linus Torvalds, διέθεσε μια νέα έκδοση του πυρήνα του Linux (του οποίου τυγχάνει δημιουργός, για όσους αναρωτιούνται για την ομοιότητα του ονόματος) που εμπεριέχει κώδικα και από τον πυρήνα του λειτουργικού της Google. Έτσι, το Android που ξεκίνησε ως “τροποποίηση του Linux” επιστρέφει στα… πάτρια εδάφη, ενώ μια απροσδιόριστη υπόσχεση για συμβατότητα ανάμεσα στα δυο λειτουργικά έχει αρχίσει να… αιωρείται στην ατμόσφαιρα (και σε blogs και sites και forums όπου συζητήθηκε η είδηση). Και γιατί όχι;

Βέβαια, οι δυο κόσμοι τους είναι αρκετά διαφορετικοί: το Android είναι ουσιαστικά ένας τροποποιημένος και “πετσοκομμένος” πυρήνας Linux επάνω στον οποίο τρέχει ένα Java layer. Σε αυτό, με τη σειρά τους, τρέχουν οι όποιες εφαρμογές. Στο Linux, αντίθετα, οι εφαρμογές “τρέχουν απευθείας στο λειτουργικό”. Και αυτό είναι ένα, μονάχα, από τα σημεία όπου διαφέρουν τα δυο λειτουργικά συστήματα.

Ακριβώς, όμως, όπως ένα java layer μπορεί να τρέξει με τη μορφή εφαρμογής στο Linux, και “επάνω” σε αυτό να τρέχουν άλλες εφαρμογές, έτσι μπορούν να γίνουν και πρόσθετες τροποποιήσεις στα δυο λειτουργικά ώστε να είναι ευκολότερη αν όχι η απόλυτη συμβατότητα, τουλάχιστον η “αλληλοκάλυψη” τους, όσον αφορά στον κώδικα τους, σε πάρα πολλά σημεία. Και έτσι, θα είναι γρηγορότερη και καλύτερη και η ανάπτυξη τους, θα εξελίσσονται αμφότερα ταχύτερα, όποτε εμφανίζονται προβλήματα θα διορθώνονται γρηγορότερα, και γενικά “το ένα θα κερδίζει από το άλλο”.

Αρκεί, βέβαια, να μην… “ξαναξεφύγουν προς άσχετη κατεύθυνση” το καθένα.

Source:

As it stands, Linux and Google’s Android OS are still separate operating systems. But that may change now that Android code has been readmitted to a staging area for inclusion the Linux kernel, the core Linux code maintained by project founder Linus Torvalds.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.