Gentoo VS Arch VS Mint: μια χρηστική σύγκρiση

Μετά από αναγκαστική… εξαφάνιση ολίγων ημερών, επέστρεψα – και ζητώ συγνώμη διά την απουσία μου. Βλέπετε, “έσκασε” ο δίσκος του home server μου – μα αυτό μάλλον αποδείχθηκε θετικό.

Ενώ για πολλά- πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα ένα αρχαίο, με τα σημερινά δεδομένα, μα πολυαγαπημένο PC με… Pentium στα 166MHz, 256MBs μνήμης και Voodoo 3500, στημένο “στο χέρι” με Gentoo (ξέρετε τι είναι δυο εβδομάδες compiling;!;), μέσα στο τελευταίο εξάμηνο βρέθηκα να το αντικαθιστώ δυο φορές. Πρώτα με έναν Pentium III που είχε πέσει στα χέρια μου και επίσης “χεράτο” Arch Linux (για να γλιτώσω τους τρελούς χρόνους compilation) και, τώρα πια, με έναν Intel Quad Core 6600 και Linux Mint. Γιατί Mint;

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, ένα “χρηστικό” συγκριτικό βάσει των “περιπετειών” μου με το κάθε λειτουργικό. Δεν θα εμβαθύνω σε τεχνικές λεπτομέρειες, και η σύγκριση προφανώς είναι και κομματάκι άνιση αφού το καθένα έτρεχε σε διαφορετικό PC. Και όμως, όπως θα δείτε, αυτό δεν επηρεάζει το “τι κρίνω” σε αυτά. Πάμε;

Ody's thoughts

Να σημειώσω πως η εμπειρίες μου στο Linux ξεκίνησαν πολύ-πολύ νωρίτερα από τις διανομές που περιγράφω – από τα αρχαία χρόνια που δεν υπήρχε η Fedora και όλοι έριχναν κατάρες στο RPM hell της καθημερινότητας τους. Ναι, ούτε Ubuntu είχαμε τότενες… :-D

Η αρχή του ταξιδιού

Έχωντας περάσει από τη μια “εύκολη” διανομή στην άλλη, τα παλιά εκείνα, πέτρινα χρόνια του Linux -όπου, για να καταλάβετε ή να θυμηθείτε, το “εύκολη εγκατάσταση” αποτελούνταν από 47 βήματα, πολλές φορές χωρίς γραφικούλια μα επιλογές από μενού κειμένου- και απογοητευτεί με όλες, αποφάσισα “να πέσω στα βαθιά”. Ένιωθα πως όλες οι άλλες διανομές απλά έκλεψαν το χρόνο μου δίνοντας μου το ρόλο πειραματόζωου. Πως δεν άξιζε να παιδευτείς μαζί τους – άσχετα με το τι έλεγαν οι φανατικοί λινουξάδες (εγώ πάντα δήλωνα “αγνωστικιστής” όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα – εξάλλου, όλα είναι υποδεέστερα του Workbench της Amiga! :-P )

Βλέπετε, τότε ήταν η εποχή που οι διανομές πειραματίζονταν και έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην προσπάθεια να “απλουστεύσουν” το Linux. Να παρουσιάσουν με μενού και γραφικά επιλογές που… κρύβονταν σε αρχεία κειμένου. Το Linux, όμως, δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα με την έννοια του “πακέτου” των Windows και του Mac OS X: ο ίδιος ο χρήστης μπορεί να επιλέξει βασικά στοιχεία της ίδιας της δομής του. Στα Windows και στο Mac OS X επιλέγει κανείς wallpaper. Στο Linux μπορεί (και σε κάποιες διανομές πρέπει) να επιλέξει μόνος του το ίδιο το σύστημα στο οποίο πατάει το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει τις wallpapers. Και το έθεσα και απλά.

Ακριβώς επειδή όμως Linux σημαίνει “επιλογές”, και αυτές οι επιλογές απλώνονταν και στα ίδια τα θεμέλια του, οι περισσότερες διανομές τότε είχαν σημαντικά χρηστικά προβλήματα. Διότι, απλά, “διανομή” θα πει “πακέτο επιλογών που έχει κάνει κάποιος από προγράμματα ελεύθερου λογισμικού μαζί με τον πυρήνα του Linux”. Άλλα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού είχε η μια διανομή, άλλα η άλλη. Κάποια ήταν κοινά, κάποια όχι. Και αφού ο χρήστης μιας από αυτές είχε την ελευθερία να αντικαταστήσει τμήματα της, αυτή μπορεί να σταματούσε να λειτουργεί όπως έπρεπε. Να εμφάνιζε προβλήματα.

Έτσι, ενώ κάθε διανομή διατυμπάνιζε την “ελευθερία επιλογής λογισμικού”, στην πράξη ο χρήστης της, αν ήταν αυτό που λέμε “αρχάριος” ή “μέσου επιπέδου”, δεν… τολμούσε να αντικαταστήσει κάποια από τα υπάρχοντα πακέτα. Απλά πρόσθετε κάποια που έλπιζε πως δεν θα διέλυαν το σύμπαν και δούλευε με αυτά. Στο άλλο άκρο, κάποιες διανομές απαιτούσαν από το χρήστη να επιλέξει ο ίδιος τα πάντα από το μηδέν. Τα πάντα. Μόνο η διαδικασία επιλογής πακέτων διαρκούσε ώρες (φαντασθείτε να διαλέγετε ανάμεσα σε σαράντα διαφορετικά notepads, μα επεκτείνετε το όχι απλά στις εφαρμογές του λειτουργικού, μα και στο “ποιο σύστημα αναπαραγωγής ήχου προτιμάτε” – και αυτό με… παρακλάδια). Μια από αυτές ήταν το Gentoo.

Page 1 of 41234
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.