Καμπάνια… “Φτιάχτε τα Windows 8” από πρώην εργαζόμενο της Microsoft

Windows 8-Metro UI-Black.jpg

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν το Metro UI της Microsoft πραγματικό… έγκλημα όσον αφορά στη χρήση στο desktop. Και το σκεπτικό τους είναι συνήθως πως μπορεί το νέο περιβάλλον που σχεδίασε η Microsoft να ταιριάζει μια χαρά σε συσκευές όπου η χρήση γίνεται μέσω αφής, αλλά μάλλον… “παραείναι” (γενικώς) για χρήση με πληκτρολόγιο και mouse. Στην “παρεούλα” τους εντάσσεται και ένας πρώην εργαζόμενος της Microsoft, ο Mike Bibik, ο οποίος μάλιστα ειδικεύεται στο interface design. Και ακριβώς για αυτούς τους δυο λόγους γίνεται και πιο… προσβλητικό προς τη Microsoft το ότι ο Mike δημιούργησε ένα site με θέμα “Φτιάχτε τα Windows 8”!

Σε αυτό μπορεί κανείς να βρεί αρκετά ορθότατα επιχειρήματα για όλα τα… ατοπήματα του Metro UI στο desktop. Ο ίδιος χρησιμοποιεί, ως απόδειξη για κάποια από αυτά, ένα video που ανέβασε πριν λίγες ημέρες ο γνωστός blogger Chris Pirillo, όπου ο πατέρας του (του Chris) προσπαθεί να… βγάλει άκρη από το νέο desktop της Microsoft. Τα αποτελέσματα; Απλά… τραγικά:

Σέλω πίσω το στάρτ μουυυυυ!

Βασικότερο πρόβλημα, πως στην προσπάθεια της “να κρύψει περιττά στοιχεία”, η Microsoft μάλλον… το παράκανε, καταλήγοντας να εξαφανίζει και όσα οι χρήστες έχουν συνηθίσει να συναντούν σε ένα desktop. Και μπορεί η ίδια να θεωρεί πως “ήρθε η ώρα να μάθουμε να εργαζόμαστε με ένα νέο, καλύτερο τρόπο”, μα αυτό δεν έχει αποδειχθεί πως ισχύει στην πράξη, αφού απλές “κινήσεις” του παρελθόντος έχουν μετατραπεί σε πιο πολύπλοκες διαδικασίες. Για παράδειγμα, η αναζήτηση στον υπολογιστή, που (ορθώς) στα Windows Vista/Windows 7 είχε εννοποιηθεί σε ένα “γενικό πλαίσιο αναζήτησης” στο μενού Start, από όπου μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα, στα Windows 8 έχει διαχωριστεί σε… τρείς διαφορετικούς τύπους αναζητήσεων – με ισάριθμα shortcuts.

Ντεσκτοπικές εμμονές

Δυστυχώς – κυρίως για τη Microsoft, πάρα μα πάρα πολλοί χρήστες που ήδη δοκίμασαν τα Windows 8 συμφωνούν με τα παραπάνω. Σε σχετική ερώτηση του PC World, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν θα συνιστούσαν τα Windows 8 σε κάποιο γνωστό. Και φαίνεται πως, στην προσπάθεια της Microsoft “να χωθεί” στο χώρο των smartphones και tablets, η… εμμονή της πως “το ίδιο περιβάλλον κάνει για τα πάντα” ίσως της στερήσει τη μέχρι σήμερα κυριαρχία της στο desktop. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη έχουν αρχίσει να “ψάχνονται” με διανομές Linux για να έχουν μια “εναλλακτική” στα Windows 8, με Ubuntu και Mint να πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις τους ως το ίδιο ικανά με τα Windows, γρήγορα, ασφαλή, εύκολα στη χρήση και, ταυτόχρονα, αρκετά πιο οικεία. Ποιός θα το περίμενε πως, ξαφνικά, κάποιες διανομές του Linux θα φαίνονταν στους χρήστες “πιο κοντά στα Windows” από ό,τι μια νέα έκδοση του ίδιου του λειτουργικού συστήματος της Microsoft!

Άξιο σημείωσης πως αυτή ακριβώς η εμμονή, το “το ίδιο περιβάλλον κάνει για τα πάντα”, ήταν και αυτή που έκανε τα Windows Mobile να παραμένουν προσκολλημένα στο παρελθόν και, τελικά, να… εξολοθρευτούν από το iPhone και το Android, αφού σε αυτά η Microsoft είχε ακολουθήσει την εντελώς ανάποδη λογική: είχε προσπαθήσει να “στριμώξει” το desktop των Windows στις μικρές οθόνες αφής των PDAs και smartphones. Τώρα, αντί να βρει μια μέση λύση, προσπαθεί να… “απλώσει” την οθόνη των smartphones στο desktop.

Source:

Not everyone is happy with Windows 8’s sweeping design changes, including one former Microsoft employee who thinks the company can do better.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • stamatis psarras

  Δηλαδή για να καταλάβω, έπρεπε να πάει απλά πάνω αριστερά και 8α του έβγαζε το Multitasking? Είδα αυτό: 
  http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=jGbaAQyz8Q0 στα γρήγορα και γενικά δεν φάνηκε καθόλου δύσκολο. Σίγουρα δεν είναι τόσο visual intuitive, αλλά αυτό γιατί έχει hidden menus όπως είναι της μόδας τώρα. Δεν είναι κακό όμως και εύκολα μπορείς να εκπαιδευτείς με μία εικόνα που να σου λέει σύρε το mouse εκεί και θα γίνει αυτό όταν πρωτοανοίγεται το pc. Εγώ πάντως θα προτιμούσα να είχε περισσότερα είδη tiles και widgets όπως στο android και να μην χρειάζεται να κάνεις scroll πολύ για να βρεις αυτό που θες. Τέλος καταλαβαίνω ότι κρατήσανε το “desktop” look μάλλον για θέματα compatibility αλλά δεν μου αρέσει ο συνδυασμός του με τα tiles. Καλύτερα να το είχαν αλλάξει πολύ αφαιρώντας την μπάρα και έχοντας πάλι hidden menu για τα ανοιγμένα apps, αλλά από κάτω ξέρω ‘γω και άντε να βάζανε κάτι visual για να γυρίσεις στα tiles. Θέλω να το δοκιμάσω για να είμαι σίγουρος αλλά προς τα θετικά κλείνω.

 • Anonymous

  Το θέμα είναι πως ακούγοντας το όνομα “Windows” ο κόσμος περιμένει κάτι οικείο – ακριβώς όπως ο… μπαμπάς του κ. Chris στο βιντεάκι. Κρύβοντας σχεδόν τα πάντα, “ξενίζεις” αυτόν που έχει μάθει σε αυτό το όνομα – και που έχει ταυτίσει μαζί του το “έχει Start και εικονιδιάκια και ρολόι κάτω δεξιά”. Και όχι, τα gestures _δεν_ είναι βολικά με mouse – αν ήταν, θα είχαν πιάσει ως “βασικός τρόπος αλληλεπίδρασης”, αντικαθιστώντας μενού, εικονίδια και κουμπάκια, εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια που υποστηρίζονται από εφαρμογές σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Και ενώ Google και Apple δείχνουν να το αναγνωρίζουν αυτό, η Microsoft για άλλη μια φορά τα μπλέκει όλα μεταξύ τους και επιμένει πως “ένα μέγεθος κάνει για όλους”. Έλα που δεν κάνει!

  Ερώτηση κρίσεως: έχω δυο οθονάρες 24” στο γραφείο μου. ΠΟΣΟ νομίζεις πως με ενοχλεί να… θυσιάσω 30×30 pixels σε ένα πλήκτρο Start για εύκολη πρόσβαση σε μενού; Γιατί να θέλω να “κρύβονται” τα μενού και οι επιλογές σε τέτοιες οθόνες; Α, ναι: για να μπορεί να “απλωθεί” το… notepad, και οι “web εφαρμογές” (όπως λέμε “διαχείριση tasks”) σε όλη την οθόνη. Και όταν από τη μια δουλεύω το Lightwave με τα… 100 μενού, επιλογές, υποεπιλογές, κουμπάκια και παρακουμπάκια στην οθόνη, η ίδια οθόνη – κατά τη Microsoft – “είναι λίγη” για “εφαρμογές” όπως οι “σημειώσεις” και η “πρόγνωση καιρού”, “εφαρμογές” που _πρέπει_ να απλωθούν σε όλη την έκταση της οθόνης για να μπορέσω να τις αξιοποιήσω στο έπακρο, και που άρα _πρέπει_ να εξαφανίσουν κάθε άλλο στοιχείο από αυτήν – πλήκτρα, μενού, πληροφορίες, επιλογές. Για να βλέπω σε 24” x 2 συννεφάκια να καλύπτουν τον ήλιο και μία ένδειξη “θα βρέξει”.

  Υπερβάλω για να περάσω κάπως χιουμοριστικά το “πώς το βλέπω”. Από που και ως που περάσαμε βρε σεις (με αφορμή το μήνυμα του Σταμάτη) από το “δουλεύω υπερπολύπλοκες εφαρμογές σε οθόνη 14”” στο “δεν μου φτάνουν οι 24” και η ανάλυση 1920×1200 για να χαρώ μια πασιέντζα”;!;

 • Κρυφτειτε Me, κρυφτειτε Vista, στην πολη υπαρχει πλεον νεος σεριφης.

 • Κρυφτειτε Me, κρυφτειτε Vista, στην πολη υπαρχει πλεον νεος σεριφης.

 • Κρυφτειτε Me, κρυφτειτε Vista, στην πολη υπαρχει πλεον νεος σεριφης.

 • Spiros

  Ρε άνθρωπε του θεού, το ΗUD απλώς προστέθηκε. Δεν καταργήθηκαν όμως τα μενού!!! Με τρόμαξες !!! :P Τα μενού υπάρχουν κανονικά και βρίσκονται στην πάνω μπάρα όπως στο προηγούμενο Unity (για εξοικονόμηση χώρου από την οθόνη) και εμφανίζονται όταν πηγαίνουμε το ποντικάκι μας εκεί! :) Να, δες εδώ http://www.youtube.com/watch?v=ZK2lMCMsios στο 1:10 .

   

 • Spiros

  Αααα και μια ερώτηση: Δεν σ’ αρέσει το Gnome 3, δες σ’ αρέσει το unity, δεν  σ’ αρέσει το interface των windows 8….
  Είσαι λίγο περίεργος? :)

 • ducklord

   Μα εντελώς! Θάβω ό,τι είναι χάλι, επαινώ ό,τι θεωρώ πως αξίζει, αποφεύγω “να κάνω πράγματα γαργάρα”. :-D