Καμπάνια… “Φτιάχτε τα Windows 8” από πρώην εργαζόμενο της Microsoft

Windows 8-Metro UI-Black.jpg

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν το Metro UI της Microsoft πραγματικό… έγκλημα όσον αφορά στη χρήση στο desktop. Και το σκεπτικό τους είναι συνήθως πως μπορεί το νέο περιβάλλον που σχεδίασε η Microsoft να ταιριάζει μια χαρά σε συσκευές όπου η χρήση γίνεται μέσω αφής, αλλά μάλλον… “παραείναι” (γενικώς) για χρήση με πληκτρολόγιο και mouse. Στην “παρεούλα” τους εντάσσεται και ένας πρώην εργαζόμενος της Microsoft, ο Mike Bibik, ο οποίος μάλιστα ειδικεύεται στο interface design. Και ακριβώς για αυτούς τους δυο λόγους γίνεται και πιο… προσβλητικό προς τη Microsoft το ότι ο Mike δημιούργησε ένα site με θέμα “Φτιάχτε τα Windows 8”!

Σε αυτό μπορεί κανείς να βρεί αρκετά ορθότατα επιχειρήματα για όλα τα… ατοπήματα του Metro UI στο desktop. Ο ίδιος χρησιμοποιεί, ως απόδειξη για κάποια από αυτά, ένα video που ανέβασε πριν λίγες ημέρες ο γνωστός blogger Chris Pirillo, όπου ο πατέρας του (του Chris) προσπαθεί να… βγάλει άκρη από το νέο desktop της Microsoft. Τα αποτελέσματα; Απλά… τραγικά:

Σέλω πίσω το στάρτ μουυυυυ!

Βασικότερο πρόβλημα, πως στην προσπάθεια της “να κρύψει περιττά στοιχεία”, η Microsoft μάλλον… το παράκανε, καταλήγοντας να εξαφανίζει και όσα οι χρήστες έχουν συνηθίσει να συναντούν σε ένα desktop. Και μπορεί η ίδια να θεωρεί πως “ήρθε η ώρα να μάθουμε να εργαζόμαστε με ένα νέο, καλύτερο τρόπο”, μα αυτό δεν έχει αποδειχθεί πως ισχύει στην πράξη, αφού απλές “κινήσεις” του παρελθόντος έχουν μετατραπεί σε πιο πολύπλοκες διαδικασίες. Για παράδειγμα, η αναζήτηση στον υπολογιστή, που (ορθώς) στα Windows Vista/Windows 7 είχε εννοποιηθεί σε ένα “γενικό πλαίσιο αναζήτησης” στο μενού Start, από όπου μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα, στα Windows 8 έχει διαχωριστεί σε… τρείς διαφορετικούς τύπους αναζητήσεων – με ισάριθμα shortcuts.

Ντεσκτοπικές εμμονές

Δυστυχώς – κυρίως για τη Microsoft, πάρα μα πάρα πολλοί χρήστες που ήδη δοκίμασαν τα Windows 8 συμφωνούν με τα παραπάνω. Σε σχετική ερώτηση του PC World, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν θα συνιστούσαν τα Windows 8 σε κάποιο γνωστό. Και φαίνεται πως, στην προσπάθεια της Microsoft “να χωθεί” στο χώρο των smartphones και tablets, η… εμμονή της πως “το ίδιο περιβάλλον κάνει για τα πάντα” ίσως της στερήσει τη μέχρι σήμερα κυριαρχία της στο desktop. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη έχουν αρχίσει να “ψάχνονται” με διανομές Linux για να έχουν μια “εναλλακτική” στα Windows 8, με Ubuntu και Mint να πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις τους ως το ίδιο ικανά με τα Windows, γρήγορα, ασφαλή, εύκολα στη χρήση και, ταυτόχρονα, αρκετά πιο οικεία. Ποιός θα το περίμενε πως, ξαφνικά, κάποιες διανομές του Linux θα φαίνονταν στους χρήστες “πιο κοντά στα Windows” από ό,τι μια νέα έκδοση του ίδιου του λειτουργικού συστήματος της Microsoft!

Άξιο σημείωσης πως αυτή ακριβώς η εμμονή, το “το ίδιο περιβάλλον κάνει για τα πάντα”, ήταν και αυτή που έκανε τα Windows Mobile να παραμένουν προσκολλημένα στο παρελθόν και, τελικά, να… εξολοθρευτούν από το iPhone και το Android, αφού σε αυτά η Microsoft είχε ακολουθήσει την εντελώς ανάποδη λογική: είχε προσπαθήσει να “στριμώξει” το desktop των Windows στις μικρές οθόνες αφής των PDAs και smartphones. Τώρα, αντί να βρει μια μέση λύση, προσπαθεί να… “απλώσει” την οθόνη των smartphones στο desktop.

Source:

Not everyone is happy with Windows 8’s sweeping design changes, including one former Microsoft employee who thinks the company can do better.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.