Η Diskeeper έγινε Condusiv – μα δεν προβλέπεται ευοίωνο το μέλλον

Condusiv Technologies.jpg

Αρκετοί ίσως γνωρίζουν το όνομα Diskeeper, ενώ σε άλλους “ίσως κάτι θυμίζει”. Και είναι λογικό, αφού μιλάμε για μια εταιρεία με 31 χρόνια στο χώρο της “συντήρησης υπολογιστών” και, συγκεκριμένα, του “αποκερματισμού”, του defragmentation σκληρών δίσκων, και την ομώνυμη λύση της, Diskeeper. Μόνο που σύντομα το Diskeeper, ως λύση, θα είναι παρελθόν – και η εταιρεία του προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της σε ένα αρκετά διαφορετικό παρόν.

Βασικό πρόβλημα, η έλευση και επέκταση των SSDs, που δεν χρειάζονται αποκερματισμό για την ομαλή λειτουργία τους – και στους οποίους, αντίστροφα, το defragmentation έχει περισσότερα αρνητικά από ό,τι θετικά αποτελέσματα. Η Diskeeper, ως εταιρεία, είχε την ομώνυμη λύση ως “βασική εφαρμογή” της συλλογής της, έχοντας παράλληλα επεκταθεί και στο χώρο της ανάκτησης δεδομένων, μέσω της λύσης της Undelete, αλλά και της πρωτότυπης πρότασης ExpressCache. Αφού ήδη το Diskeeper έχει αρχίσει να φαίνεται… άχρηστο, και στο μέλλον, με την περαιτέρω επέκταση των SSDs, θα μετατραπεί, απλά, σε… παρελθόν, η δημιουργός εταιρεία αναγκάστηκε να αναθεωρίσει την προσέγγιση της.

Τώρα πια η προσοχή θα δοθεί στο Undelete, και ακόμη περισσότερο στην πρόταση της ExpressCache, η οποία συνδυάζει την “κλασσική” τεχνολογία μαγνητικής αποθήκευσης των σκληρών δίσκων με τους SSDs για να παράσχει “υβριδικές” επιδόσεις. Θεωρητικά, η ExpressCache θα μπορούσε να είναι ο νέος πρωταγωνιστής στις προτάσεις της Condusiv, όπως είναι το νέο όνομα της εταιρείας. Πρακτικά… Ίσως χρειαστεί να συνεχίσει να ψάχνει (και “να ψάχνεται”).

Βασικό πρόβλημα, πως η πρόταση της αποτελεί ήδη κομμάτι των δυνατοτήτων του επίσημου chipset Z68 της Intel, που στις περισσότερες motherboards που βασίζονται σε αυτό παρέχει την επιλογή “συνδυασμού” ενός τυπικού σκληρού δίσκου με έναν SSD, κάνοντας πάνω-κάτω ό,τι και το ExpressCache της Condusiv. Άρα, αφού αρκετοί χρήστες έχουν ήδη απολύτως δωρεάν αυτή τη δυνατότητα… γιατί να πληρώσουν για να αγοράσουν την πρόσθετη λύση της εταιρείας; Επιπλέον, αφού η τεχνολογία “ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται” από πλευράς Intel, είναι σχεδόν σίγουρο πως στο μέλλον θα “απλωθεί” σε περισσότερες προτάσεις της – και, μακροπρόθεσμα, σε όλα τα chipsets της ίδιας μα και άλλων κατασκευαστών. Άρα… Άρα, στο πολύ κοντινό μέλλον, και αυτή η πρόταση της Condusiv ίσως εκτοπιστεί και καταστεί περιττή.

Και τότε θα μείνει με το Undelete, το οποίο μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πληρέστερη και καλύτερα υλοποιημένη εφαρμογή του είδους (χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν καλύτερα στους ηγέτες της κατηγορίας, της λύσεις των εταιρειών OnTrack και R-Studio).

Source:

After 31 years of doing business as Diskeeper, the disk defragmentation company announced today that it has changed its name to Condusiv Technologies and is working to reshape its product image.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.