Το Internet νιώθει την… οργή των Anonymous

Δυστυχώς, το “κλείσιμο” της γνωστής υπηρεσίας “φιλοξενίας αρχείων” Megaupload συνέπεσε με τη φάση… “αδράνειας” του unregistered, και έτσι δεν αναφερθήκαμε σε αυτήν. Εν συντομία, το Megaupload, που εντάσσεται στην κατηγορία των λεγόμενων “file lockers”, των υπηρεσιών στις οποίες χρήστες μπορούν να ανεβάζουν τα δικά τους αρχεία – αλλά και να κατεβάζουν αρχεία που ανέβασαν άλλοι χρήστες, όπως συμβαίνει συχνά με παραπλήσιες προτάσεις, χρησιμοποιούνταν και για διάθεση πειρατικού υλικού. Έτσι, οι αρχές της Αμερικής αποφάσισαν πως δεν πήγαινε άλλο, και αποφάσισαν να κινηθούν κατά του Megaupload. Σήμερα η υπηρεσία αποτελεί πια παρελθόν, ενώ τέσσερις εκ των διαχειριστών της βρίσκονται υπό κράτηση. Και εκεί που σε άλλες περιπτώσεις θα τελείωναν όλα, αρχίζει το… πανηγύρι!

Οι γνωστοί Anonymous, που έχουν ουκ ολίγες φορές σπείρει τον πανικό στο παρελθόν, ξεκίνησαν πριν λίγες ώρες μια μαζική επίθεση κατά οποιουδήποτε κρίνουν πως μπορεί να σχετίζεται με αυτή την κίνηση. Εταιρείες παραγωγής μουσικής και ταινιών, “προστασίας περιεχόμενου” αλλά και αρχές της Αμερικής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τους, στη μεγαλύτερη ιντερνετική επίθεση που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με τα sites τους είτε να “βρίσκονται off” είτε να… παλεύουν να κρατηθούν σε λειτουργία.

Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία, η μάζα των Anonymous που συμμετέχει στην επίθεση πλησιάζει τα 7000 άτομα, που “χτυπάνε μαζικά” ένα πλήθος sites – και, από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξει και συνέχεια. Το κλείσιμο του Megaupload αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς χρήστες, που εντάχθηκαν στη μάζα των Anonymous και μαζί με αυτούς συμμετέχουν στις επιθέσεις. Διότι μπορεί το Megaupload να χρησιμοποιούνταν και για τη διάθεση παράνομου υλικού, μα από τη φύση του ήταν μια νόμιμη υπηρεσία: το ίδιο απλά παρείχε “χώρο φιλοξενίας” στους χρήστες, όπως κάνουν υπηρεσίες σαν το Dropbox ή το YouSendIt. Οι “παράνομοι” ήταν οι ίδιοι οι χρήστες του που αποθήκευαν ταινίες, μουσική, παιχνίδια και προγράμματα σε αυτό, όχι οι διαχειριστές του, όχι η ίδια η υπηρεσία. Ακόμη και στο GMail μπορεί κανείς “να αποθηκεύσει παράνομο υλικό” – αρκεί να… επισυνάψει ένα MP3 σε ένα eMail και να το στείλει σε 200 επαφές του. Αυτό καθιστά την υπηρεσία παράνομη;

Πριν πει κανείς “ναι, μα και η υπηρεσία δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τη διακίνηση πειρατικού υλικού”… Σαν τι να έκανε; Όπως συμβαίνει με κάθε υπηρεσία του είδους -ακόμη και με το YouTube- όταν το Megaupload δεχόταν κάποιο παράπονο από μια εταιρεία, πως “μέσω αυτού διακινούνταν παράνομα υλικό της”, έσπευδε να αφαιρέσει τα σχετικά αρχεία από τους δίσκους του. Πώς θα μπορούσαν οι ίδιοι οι διαχειριστές του να γνωρίζουν τι βρισκόταν π.χ. σε… κρυπτογραφημένα αρχεία Zip και Rar; “Σπάζοντας” τους κωδικούς τους και αποσυμπιέζοντας τα; Μα, τότε, θα καταπατούσαν “το απόρρητο των χρηστών τους”! Θα ήταν σαν αυτός που σου νοικιάζει ένα διαμέρισμα να έρχεται με το έτσι θέλω ανά τέσσερις ώρες και να έλεγχε τα ντουλάπια, τα συρτάρια, τα ρούχα σου, επειδή “είχε βάσιμες υποψίες πως είσαι τρομοκράτης”!

Τα “θύματα” των Anonymous, ως τώρα, έχουν ως εξής:

  • EMI (η γνωστή δισκογραφική εταιρεία)
  • FBI (ναι, ναι, “αυτό όπου δούλευε ο Maulder και η Scully στα X-Files”)
  • HADOPI (Γαλλική αρχή Πνευματικών Δικαιωμάτων)
  • Recording Industry Association of America (RIAA)
  • Universal Music Group
  • copyright.gov (US Copyright Office – η υπηρεσία “Κατοχύρωσης Πνευματικών Δικαιωμάτων” της Αμερικής)
  • Justice.gov (το site του Αμερικάνικου Υπουργείου Δικαιοσύνης)
  • Moving Pictures Association of America (MPAA)
  • Vivendi (Γαλλίας)
  • Whitehouse.gov (το επίσημο site του Λευκού Οίκου)

…και αναμένεται συνέχεια. Οι Anonymous έχουν αναρτήσει… “Δελτίο Τύπου” για τις κινήσεις τους, που μπορείτε να βρείτε online στην υπηρεσία PasteBin, με ένα κλικ εδώ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.