Ο George Lucas δηλώνει πως “τελείωσε”

Η τελευταία ταινία του George Lucas, Red Tails, θα είναι ακριβώς αυτό: η τελευταία του ταινία, αφού δήλωσε πως κουράστηκε να ασχολείται με τον “mainstream” κινηματογράφο.

Ο δημιουργός της αυτοκρατορίας της Lucasfilm, της πρωτοποριακής εταιρείας εφέ Industrial Light and Magic (ILM), πλήθους αγαπημένων ταινιών αλλά και “μπαμπάς” ουκ ολίγων παιχνιδιών (τόσο σε υπολογιστές και κονσόλες, όσο και “υλικών” παιχνιδιών βασισμένων σε αυτά και στις ταινίες του – από κουκλάκια μέχρι φωτόσπαθα), δήλωσε, απλά, κουρασμένος και απογοητευμένος από την μέχρι τώρα πορεία του.

Η μοναξιά της κορυφής

Μπορεί αρχικά να φαίνεται περίεργο για κάποιον τόσο επιτυχημένο να δηλώνει “απογοητευμένος από την πορεία του”, μα αν κανείς τοποθετήσει τον εαυτό του στη θέση του George Lucas είναι εύκολο να καταλάβει το γιατί. Ο ίδιος ξεκίνησε την πορεία του με μικρές και “προσωπικές” ταινίες, που συνήθως χαρακτηρίζονται ως “καλλιτεχνικές” (λανθασμένος όρος βέβαια, αφού αφήνει να εννοηθεί πως όλες οι άλλες ταινίες δεν έχουν “καλλιτεχνική αξία”). Μετά, του… “έκατσε” η επιτυχία του Star Wars, και από τότε ο George νιώθει παγιδευμένος στον κόσμο των blockbusters: κάθε νέα ταινία του πρέπει να είναι “μεγάλη παραγωγή”, πρέπει “να κόβει εκατομμύρια εισιτήρια”, πρέπει “να ανεβάζει τον πήχυ”. Με άλλα λόγια, ο ίδιος δεν μπορεί -ή μάλλον “δεν μπορούσε”- να κάνει “αυτό που ήθελε”, αλλά έπρεπε να δουλεύει για ένα… αόρατο αφεντικό: τους οπαδούς του.

Σκληρός που είναι ο κόσμος

Παράλληλα, όμως, το ίδιο το “αφεντικό” τύγχαινε να είναι και υπερβολικά απαιτητικό: γιατί, George, άλλαξες κάποιες σκηνές όταν έκανες remaster μια ταινία σου για την κυκλοφορία της σε DVD; Γιατί, George, τα prequels του Star Wars είχαν πιο μπλεγμένη ιστορία από τις κλασσικές ταινίες; Γιατί, George, ο τελευταίος Indy έδειχνε πιο “κουρασμένος” από τις τρεις παλαιότερες ταινίες; Γιατί, George… γενικώς.

Η στάση των οπαδών του (ή, μάλλον, “των ταινιών του”, γιατί “δικοί του” οπαδοί… σίγουρα δεν είναι) φαίνεται να του θυμίζει τη στάση των Χολιγουντιανών παραγωγών όταν ο ίδιος έκανε τα πρώτα βήματα του στον κινηματογράφο. Όταν, με το πρώτο Star Wars παραμάσχαλα, χτυπούσε πόρτες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) προσπαθώντας να βρει κάποιον παραγωγό να επενδύσει σε αυτό. Όλοι ήταν από απλώς επιφυλακτικοί μέχρι εντελώς αρνητικοί απέναντι σε ένα project που μέχρι τότε κανείς δεν είχε δοκιμάσει. Μάχες με διαστημόπλοια; Χάος εφέ, από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας; Περίεργοι χαρακτήρες που κανείς δεν καταλαβαίνει τι λένε; Μα, ποιός θα ενδιαφερόταν για τέτοια πράγματα;

Το τελευταίο “μεγάλο project”

Έτσι, ο George Lucas δήλωσε και επίσημα πως το Red Tails, που ασχολείται με το… πεζό (σε σχέση με τα blockbusters του) θέμα ενός πλοίου του οποίου το πλήρωμα αποτελούνταν αποκλειστικά από νέγρους επαναστάτες, θα είναι και η τελευταία “μεγάλη παραγωγή” με την οποία θα ασχοληθεί – αν και άφησε ανοιχτή την πιθανότητα για ένα πέμπτο και τελευταίο Indiana Jones. Απογοητευμένος από τις απαιτήσεις των οπαδών των ταινιών του, και νιώθοντας πως δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει, ο George προτίμησε απλά να… τα παρατήσει. Έτσι, στο μέλλον θα ασχοληθεί με μικρότερα, πιο “προσωπικά” projects, για τα οποία στην πράξη δεν θα τον… πολυσκοτίζει το “τι θα πει ο κόσμος”. Εξάλλου, το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι μεγάλοι δημιουργοί στο παρελθόν, που μετά από μια μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα, αποφάσισαν να ασχοληθούν “με τα δικά τους”.

Έτσι, μάλλον ακυρώνονται τα όποια σχέδια για μια νέα, τελική τριλογία στον κόσμο του Star Wars, τουλάχιστον από τον ίδιο. Ο George θα “απομακρυνθεί” όχι μόνο από τα μεγάλα projects, αλλά και από την εταιρεία του – ή, τουλάχιστον, δεν θα ασχολείται τόσο ενεργά με τα projects της όπως έκανε μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν αποκλείει κάποια στιγμή “να δώσει το ΟΚ” ώστε να συνεχίσουν άλλοι τις επιτυχίες που δημιούργησε ο ίδιος – και σίγουρα ένα μεγαθήριο σαν την Lucasfilm δεν θα μείνει… “ακυβέρνητο” επειδή ο “καπετάνιος” του αποφάσισε πως δεν αξίζει, πια, να ασχολείται μαζί του. Και τίποτα δεν αποκλείει, στο όχι-και-τόσο-κοντινό μέλλον, να αλλάξει γνώμη.

Αρκεί όσοι τον κατέκριναν -κυρίως για τα τελευταία Star Wars- να πέσουν στα γόνατα και να αρχίσουν από τώρα τις… μετάνοιες.

Source:

This was a new feeling for George Lucas. He made a movie about a plucky band of freedom fighters who battle an evil empire — a movie loaded with special effects like no one had seen before. Then he showed it to executives from all the Hollywood studios. And every one of them said, “Nope.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.