Μποϊκοτάζ στην Apple για καλύτερες συνθήκες εργασίας


Πάρα πολλές φορές η Apple έχει υποστί σφοδρή κριτική για την πίεση που ασκεί στους Κινέζους υπεργολάβους της να παράγουν με όλο και περισσότερο εντατικούς ρυθμούς τα προϊόντα της, κάτι που οδηγεί σε πιεστικές συνθήκες εργασίας και κάθε άλλο παρά ευνοεί τους σκληρά εργαζόμενους και χαμηλά αμειβόμενους Κινέζους εργάτες.
Στο άρθρο του, ο συντάκτης του πρακτορείου Cnet αναρωτιέται αν μια οργανωμένη και μαζική στάση μποϊκοτάζ έναντι των προϊόντων της Apple μπορεί να ασκήσει πίεση έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, όχι μόνο των Κινέζων εργατών, αλλά και οι εργασιακοί όροι σε ολόκληρη της βιομηχανία, καθώς οι αυστηροί κανόνες “ανταγωνιστικότητας” εναγκαλίζουν σφιχτά και τις δυτικές κοινωνίες, κάτι που νιώθουμε οι Έλληνες να έχει ενσκύψει και στη χώρα μας. Προσωπικά δεν φέρει αντίρρηση στο βασικό σκεπτικό πίσω από μια τέτοια ενέργεια, πλην όμως παροτρύνει, μιας και αρχίζουμε από την Apple, να συνεχίσουμε σε πάρα πολλά είδη καταναλωτικών προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα.
Η Apple δεν μπορεί να διατηρήσει το κόστος των προϊόντων της ανταγωνιστικό όσο δεν βασίζεται σε άφθονο φτηνό εργατικό δυναμικό. Η Foxconn, μετά την Κίνα ανοίγει νέες εργοστασιακές μονάδες στη Βραζιλία, όπου κι εκεί οι μισθοί είναι “χώμα”. Μήπως τελικά δούμε ένα τεράστιο εργοστάσιο της Foxconn να αναγείρεται και στη δική μας χώρα, της οποίας οι κάτοικοι θα φτάσουν, οσονούπω, να αμείβονται όπως οι απωανατολίτες οι η λατινοαμερικάνοι συνάδελφοί τους;

Source:

Apple’s outrageous success has a dark side. But does that mean it’s time to stop buying Apple products?

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.