We Are Legion: ένα ταξίδι στον κόσμο των Anonymous

Σε μια εποχή που όλες οι χώρες δηλώνουν… πτώχευση, η ψυχαγωγία δίνει την εντύπωση πως είναι όλο και πιο ανούσια, ανίκανη να “απορροφήσει” τα μυαλά του κόσμου βοηθώντας τον να “ξεδώσει” από τη μίζερη καθημερινότητα, καθώς όλος ο πλανήτης μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει, με μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ένα νέο ντοκιμαντέρ μοιάζει με ανάσα φρέσκου αέρα από όποια άποψη και αν το δει κανείς. Ένα ντοκιμαντέρ για τους Anonymous.

Τρομοκράτες για κάποιους, ήρωες για άλλους, οι Anonymous εμφανίστηκαν σχεδόν από το πουθενά και κατάφεραν να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας – δίχως, όμως, να έχουν ποτέ ενδιαφερθεί για αυτό. Από μόνοι τους ένα περίεργο φαινόμενο, οι Anonymous έχουν καταφέρει να… μπερδέψουν και πονοκεφαλιάσουν σχεδόν όλους τους καλοβολεμένους άνω-των-40, που αδυνατούν να πιστέψουν πως είναι δυνατόν κάποιοι από τις ανώνυμες και, θεωρητικά, άμυαλες μάζες, περιστασιακά να “ξυπνάνε”, να “πετάγονται”, να οργανώνονται εν ριπή οφθαλμού, να σπέρνουν έναν γενικό τεχνο-πανικό και αμέσως μετά να εξαφανίζονται ανάμεσα στο πλήθος, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Μα, πως γίνεται κάποιος να μετατρέπεται σε “τρομοκράτη” από το ένα δευτερόλεπτο στο επόμενο, και όταν ολοκληρώσει το “χτύπημα” του να ξαναεπιστρέφει στη φυσιολογική του ζωή, φαινομενικά πανομοιότυπος με όλους τους συνανθρώπους του, συνεχίζοντας σαν να μην έχει συμβεί κάτι;

Σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο των Anonymous μας ταξιδεύει το νέο ντοκιμαντέρ We Are Legion, το όνομα του οποίου είναι φυσικά δανεισμένο από το “μοτό” των Anonymous – που, με τη σειρά του, παραπέμπει στους… δαίμονες και τον Σατανά της Χριστιανικής θρησκείας, ή μάλλον στην ταινία… The Exorcist. Σε αυτήν, όταν ο ιερέας ρωτά τον δαίμονισμένο που προσπαθεί να εξορκίσει το… κλασσικό “πες μου το όνομα σου, δάιμονα”, ο δαιμονισμένος χαρακτήρας ουρλιάζει “δεν είμαι ένας. Είμαστε λεγεώνα”. Και ακριβώς όπως αυτό ήταν το πιο τρομαχτικό στη συγκεκριμένη ταινία, η συνειδητοποίηση πως ακόμη και μια μεμονομένη νίκη επί του δαίμονα που ταλαιπωρεί τον δαιμονισμένο δεν θα έχει κάποια πρακτική αξία, μακροπρόθεσμα, αφού θα ήταν κάτι προσωρινό, “μέχρι να έρθουν οι επόμενοι”, το ίδιο ισχύει και με τους Anonymous – και αυτό το έχουν καταλάβει, πια, όσοι τους αντιτίθενται. Για κάθε μέλος τους που θα συλληφθεί, εμφανίζονται άλλα… δέκα!

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, φυσικά, το ότι οι Anonymous δεν είναι ούτε μια τυπική ομάδα με τυπική οργάνωση, ούτε μια δεδομένη “μάζα”. Ο σωστότερος χαρακτηρισμός που μπορεί να τους περιγράψει μάλλον είναι ο εξής: πρόκειται για συνειδητοποιημένα άτομα με σχετικά καλές γνώσεις χρήσης υπολογιστή, που συχνάζουν σε διάφορα forum του Internet, νιώθουν απηυδησμένοι από την καθημερινότητα τους, από τις “βρώμικες” αρχές, κυβερνήσεις αλλά και οργανισμούς και εταιρείες. Δεν μπορείς να τους πεις “hackers”, όχι όλους τουλάχιστον. Όποιος νομίζει πως οι περίπου 6000 άνθρωποι, που πριν λίγες ημέρες “έριξαν” τις σελίδες των FBI, MPAA, RIAA και… “σία”, ήταν όλοι hackers (με την πραγματική έννοια του όρου), μάλλον εντάσσεται στην κατηγορία αυτών που περιγράψαμε αρχικά, των “καλοβολεμένων άνω-των-σαράντα”, που δεν μπορούν να χωνέψουν πως κάποιοι θα τους “πήγαιναν κόντρα”. Πως “μπορεί να υπάρχει και άλλη άποψη από τη δική τους”. Είναι οι ίδιοι, ή μάλλον έχουν την ίδια λογική, με αυτούς που πριν κάποιες δεκαετίες φώναζαν όποιον είχε μακρύ μαλί “τεντυμπόυ”!

Συνειδητοποιημένο, ρεαλιστικό, προσγειωμένο, το We Are Legion μοιάζει, λοιπόν, μια ανάσα φρέσκου αέρα, όπως αναφέραμε και στην αρχή. Ως ταινία, δεν προσπαθεί να… αποχαυνώσει το θεατή. Ως θέμα, αναπόφευκτα, έχει ενδιαφέρον. Ως αντιμετώπιση, παραμένει προσγειωμένο και δεν ακολουθεί την προσέγγιση των τηλεοπτικών σταθμών ή των εφημερίδων – που παρουσιάζουν μονόπλευρα τους Anonymous είτε για… τρομολαγνικούς λόγους, είτε λόγω… άγνοιας. Το σίγουρο είναι πως έχει ήδη εγγυημένα τα εισιτήρια από πλευράς μας. Αν, βέβαια, φτάσει ποτέ στους κινηματογράφους της χώρας μας, αφού αρχικά προβλήθηκε μόνο στο Slamdance, το φεστιβάλ “εναλλακτικών παραγωγών” που εξελίσσεται παράλληλα με το εξαρχής όχι-και-τόσο-mainstream Sundance.

Ody's thoughts

Μας διαβάζει, άραγε, κανείς από την εξαιρετική Rosebud, ίσως τη μόνη Ελληνική προσπάθεια που θα μπορούσε να το φέρει προς τα μέρη μας;

Source:

PARK CITY, Utah — New documentary We Are Legion puts an actual human face on Anonymous, the hacktivist group whose members usually are seen wearing Guy Fawkes masks — if they are seen at all.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.