Ασφάλεια… οverclocking από την Intel

Το μάθατε πως η Intel αποφάσισε να παράσχει… “ασφάλειες ζωής” ή, έστω, “αντικατάστασης” για τους επεξεργαστές της που… “παραδίδουν το πνεύμα” κατόπιν overclocking; Για δες που το overclocking έγινε… mainstream!

Info

Overclocking καλείται η διαδικασία του “παίρνω έναν επεξεργαστή που υποτίθεται πως λειτουργεί καλά στη Χ συχνότητα, και εγώ “τον τρέχω” στην υψηλότερη Ψ συχνότητα, κερδίζοντας σε επιδόσεις. Αυτό, όμως, σημαίνει και πως θα παράγει και μεγαλύτερη θερμότητα, θα απαιτεί καλύτερη ψύξη, και δεν αποκλείεται και να… γίνει κάρβουνο αν δεν προσέξει κανείς.

Όσο για το “γιατί είναι αυτό εφικτό”; Ίσως έχετε προσέξει πως σε κάποια μοντέλα επεξεργαστών το μόνο που αλλάζει είναι η συχνότητα λειτουργίας τους. Αυτό συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές είναι ο ίδιος ακριβώς επεξεργαστής, “πειραγμένος” ώστε “να αναφέρει πως είναι διαφορετικό μοντέλο”. Έτσι, μπορεί π.χ. η Intel να παράγει επεξεργαστές στα 3GHz και μετά “να τους φρενάρει” στα 2,9GHz, 2,7GHz, 2GHz και να τους πουλά ως διαφορετικά μοντέλα.

Αυτό συμβαίνει και διότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην απέδιδαν σωστά σε υψηλές συχνότητες μα να λειτουργούσαν σταθερά και απροβλημάτιστα σε χαμηλότερες (άρα, αντί να… “πάνε για πέταμα”, τους πουλά ως “χαμηλότερα μοντέλα”), αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς για μοντέλα σε διαφορετικά κόστη. Αν ο επεξεργαστής κάποιοι εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία, φυσικά δεν μπορεί να ανέβει η συχνότητα του σε πολύ υψηλά επίπεδα χωρίς να εμφανιστούν προβλήματα. Αν, όμως, ο περιορισμός επιδόσεων έχει γίνει αποκλειστικά “για εμπορικούς λόγους”, μπορεί να φτάσει άνετα στα ίδια επίπεδα με ένα πολύ-πολύ ακριβότερο τσιπάκι.

Και αφού σχεδόν όλες οι σύγχρονες motherboards υποστηρίζουν, πια, εγγενώς overclocking του επεξεργαστή που “θα τους φορέσει” κανείς, σε σημείο που να μπορούν να το κάνουν και… πλήρως αυτοματοποιημένα (!), η Intel αποφάσισε να παρουσιάσει ένα πρόσθετο πλάνο “ασφάλισης” των επεξεργαστών που πουλά, ώστε να καλύπτεται από την εγγύηση τους και η καλή λειτουργία τους κάτω από συνθήκες overclocking. Μπορεί κανείς, λοιπόν, ανάλογα με τον επεξεργαστή του, να πληρώσει..:

  • Intel Core i5-2500K $20.00
  • Intel Core i7-2600K $25.00
  • Intel Core i7-2700K $25.00
  • Intel Core i7-3930K $35.00
  • Intel Core i7-3960X $35.00

…και αν “του καεί” ενώ “τον έσπρωχνε” για να πιάσει υψηλότερες επιδόσεις, απλά να τον επιστρέψει στην Intel και να πάρει έναν ολοκαίνουργιο, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς μπλεγμένες διαδικασίες.

Βέβαια, το κατά πόσο αυτό θα ενδιαφέρει τον μέσο χρήστη που δεν γνωρίζει καν “τι είναι το overclocking”, δεν το γνωρίζουμε. Σίγουρα, όμως, ακόμη και αν δεν το γνωρίζουν, κάποιοι μάλλον θα αγοράσουν και ένα τέτοιο πλάνο ασφαλείας, “έτσι, για σιγουριά”.

Source:

Overclocking your processor on your gaming PC rig is becoming more and more commonplace. Many gaming PC makers offer overclocking on their desktops that are fully supported by their own warranties. But what if you wanted to build your own gaming PC and wanted to overclock your processor? Now Intel is offering people an extra bit of protection for such activities.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.