Πλησιάζουμε στην αθανασία;

Με το “αθανασία” του τίτλου μας δεν αναφερόμαστε φυσικά σε κάποια… τραγουδίστρια, ούτε σε κάποιο χωριό με περίεργο όνομα, αλλά σε εκείνη την κατάσταση που αναμένεται πως θα βρεθούμε σε κάποιο απροσδιόριστο χρονικό σημείο του μέλλοντος, όπου θα μπορούμε να ζήσουμε για πάντα. Διότι, ως γνωστόν, ο θάνατος δεν είναι κάτι το τελικό και το απόλυτο: είναι απλά μια… ασθένεια! “Ασθένεια” για την οποία, μάλιστα, επιστήμονες θεωρούν πως σύντομα θα έχουν τα κατάλληλα… “φάρμακα”.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μα όλες είναι αρκετά ρεαλιστικές: κάποιοι θεωρούν πως αρκεί να βρεθεί εκείνο το βιολογικό “κουμπί” που μπορεί να διατάξει τα κύτταρα να σταματήσουν να γερνούν. Άλλοι πιστεύουν πως το μυστικό βρίσκεται στο να δημιουργούμε “ανταλλακτικά” για τα σημεία του σώματος μας που φθείρονται – όργανα, κόκκαλα, ακόμη και νέες φλέβες.

Ο Aubrey de Grey πιστεύει πως δεν υπάρχει “τελικό όριο” στον παράγοντα “ηλικία” και πως θεωρητικά μπορούμε να φτάσουμε να ζούμε ακόμη και χιλιάδες χρόνια. Ο ίδιος έχει καταφέρει να διαχωρίσει ένα ένζυμο που συναντάται σε βακτήρια που εμποδίζει τα κύτταρα από το να “κουράζονται”, να “μπουκώνουν” καθώς περνά ο καιρός – με αποτέλεσμα το θάνατο τους. Αν καταφέρει να επιτύχει το ίδιο στους ανθρώπους, τα κύτταρα του οργανισμού μας θα σταματήσουν να γερνούν.

Ο γενετιστής Bill Andrews έχει ανακαλύψει ένα συμπλήρωμα που θεωρεί πως θα επιτύχει πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να σταματήσει τη σμίκρυνση των τελομερών, τα οποία βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων του DNA μας. Επιστήμονες θεωρούν πως όσο μικραίνουν τα τελομερή, τόσο φθείρεται το σώμα μας – και έτσι αν καταφέρει κανείς να σταματήσει τη σμίκρυνση τους θα έχει σταματήσει και τη φθορά, αλλά και αντίστροφα, αν βρει τρόπο να τα επεκτείνει θα μπορεί να… αντιστρέψει το γήρας!

Info

Η εικόνα είναι φυσικά από την ταινία… Immortals, “Οι αθάνατοι”. Τη θεωρήσαμε ταιριαστή με το θέμα μας.

Source:

Until very recently, nobody really thought it would be possible to extend a person’s lifespan much beyond a century. Now some scientists are saying that immortality, or something very much like it, might be just around the corner. They say it might even be a possibility for people living today.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.