Νέες μέθοδοι κίνησης για robots τους χαρίζουν δυνατότητα αλμάτων και πτήσης

Εκεί που μπαίνεις, καλοκαιράκι βράδυ, στο δωμάτιο, βλέπεις κάτι να χοροπηδάει σε μια γωνιά του δωματίου. Αρχικά φοβάσαι πως κατάφερε να τρυπώσει μέσα κάποια από εκείνες τις… αηδιαστικές ημι-ιπτάμενες κατσαρίδες. Όχι, όμως, πρόκειται για κάτι πολύ-πολύ χειρότερο, για κάτοικο των χειρότερων εφιαλτών σου, αφού πλησιάζοντας το περίεργο… “κάτι” και ανάβοντας το φως, βλέπεις πως στο κάτω τμήμα του έχει… ηλεκτρονική πλακέτα και μπαταρίες. Κάτω από το μπαλκόνι ακούγεται μια φωνή: “ψιτ, φίλε! ΦΙΛΕ! Μου πετάς το ημιαυτόνομο ιπτάμενο πειραματικό ρομπότ μου; ‘Φχαστώ!”. Και μιλάμε για αυτό:

Όσο περίεργο και αν ακούγεται το σενάριο, τίποτα δεν αποκλείει το να αποτελεί απλή καθημερινότητα για όσους τυγχάνουν… γείτονες των ερευνητών του EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) της Ελβετίας, αφού πρόσφατες μελέτες τους αφορούν πρωτότυπες μεθόδους κίνησης για τα robots. Οι περισσότεροι δημιουργοί robot εστιάζουν την προσοχή τους στη μίμηση των ανθρώπων, ενώ άλλοι χαρίζουν ως μέθοδο κίνησης κάποια υβριδική προσέγγιση που συνδυάζει τη λογική των αυτοκινήτων (όπως λέμε “ρόδες”). Αυτά, όμως, δεν είναι κατ’ ανάγκη και τα ιδανικά.

Τώρα, οι ερευνητές του EPFL έχουν στρέψει την προσοχή τους στις… νυχτερίδες και τις ακρίδες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν robots που θα κινούνται με άλματα ή… πετώντας! Αρχικός στόχος τους, να καταφέρουν να τα κάνουν να μεταβαίνουν ανάμεσα σε δυο σημεία Α και Β, και από εκεί και έπειτα… βλέπουμε και για πιο πολύπλοκες “μετακινήσεις”. Και μπορεί ακόμη να μην τα έχουν καταφέρει τέλεια, μα θεωρούμε πως ήδη έγινε το πρώτο βήμα για τα ιπτάμενα robots που πάντα θαυμάζαμε με τρόμο στις εισαγωγές των Terminator.

Source:

Gliding is a very efficient way for getting from getting from point A to point B. Jumping is a very efficient way of getting into the air at point A, especially if there are a bunch of obstacles between point A and point B that it would be a good idea to be airborne to make it over.

Source:

”Roboticists with EPFL are playing with new methods of locomotion for robots, modeled after grasshoppers, bats and other non-traditional forms of movement, including leaping and gliding.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.