Αντίο στις πυρκαγιές από μπαταρίες λιθίου. Μισό… Στις ποιές;!

Κοίτα τι μαθαίνει κανείς για να… αγχώνεται περισσότερο! Το γνωρίζατε πως οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά; Ναι, και όμως, αυτή η εκπληκτική, τόσο πιο οικολογική και αποδοτική τεχνολογία μπαταριών -σε σχέση με της “παλιές” Νικελίου-Καδμίου- έχει και ένα μικρό προβληματάκι. Ονομάζεται “thermal runaway” και παρουσιάζεται σαν υπερθέρμανση των μπαταριών, σε σημείο που να μπορεί να οδηγήσει στην… πυράκτωση τους. Με άλλα λόγια, ναι, ένα χειριστήριο του Wii μπορεί όντως να… σου κάνει το σπίτι μπουρλότο!

Ευτυχώς, ερευνητές στο Applied Physics Laboratory του Johns Hopkins University δημιούργησαν μια νέα συσκευή που μπορεί να ενσωματώνεται στις μπαταρίες αυτού του είδους και να προειδοποιεί αν έχει κάνει την εμφάνιση του το προαναφερθέν… “κουσουράκι”. Αυτό είναι το ευχάριστο. Το δυσάρεστο είναι, αν προσέξατε, πως μιλάμε για το παρόν: την δημιούργησαν τώρα. Σαν να λέμε “δεν υπάρχει ήδη στις μπαταρίες του είδους”, και για την ώρα, μάλλον δεν έχει δηλώσει και καμία εταιρεία άμεσο ενδιαφέρον για αυτήν, αφού δεν έχουν ακουστεί και πολλά παράπονα πυρκαγιών “εξαιτίας μπαταριών” ώστε να δικαιολογούν την επένδυση από πλευράς των κατασκευαστών μπαταριών για την “προληπτική” ενσωμάτωση της στα προϊόντα τους.

Καθίστε να γίνουν κάρβουνο δέκα-δεκαπέντε σπιτάκια πρώτα, να αποδειχθεί πως “έφταιγαν οι μπαταρίες και όχι η συσκευή όπου αυτές βρίσκονταν” και… βλέπουμε.

Source:

Despite the popularity of lithium-ion batteries in everything from consumer electronics to hybrid and electric vehicles, they have been associated with a phenomenon called “thermal runaway” — known to cause overheating and potentially, fire.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.