Twine: η απόλυτη, πανεύκολη λύση για “έξυπνα σπίτια”

Twine.jpg.jpg

Το Twine είναι μια νέα πρόταση στο χώρο του αυτοματισμού του σπιτιού μας – και αν δεν έχετε ακούσει κάτι για σχετικές λύσεις, είστε απόλυτα δικαιολογημένοι, αφού το υψηλό τους κόστος και η απουσία standards ανάμεσα στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτές έχει εμποδίσει την εξάπλωση τους. Το Twine υπόσχεται να αλλάξει την κατάσταση, είναι μικρό, πανέξυπνο και… ό,τι πιο “standard” θα μπορούσε να δημιουργήσει κανείς. Το καλύτερο; Μπορεί από μόνο του να “αυτοματοποιήσει” και “μετατρέψει σε `έξυπνο`” τον υπάρχοντα εξοπλισμό στο σπίτι μας. Αυτό, όμως, είναι από μόνο του κάπως γενικό και αόριστο, οπότε ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα παραδείγματα.

  1. Μπορεί να “ανεβάσει θερμοκρασία” στο… καλοριφέρ ή το air condition αν “καταλάβει” πως η θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου βρίσκεται έχει πέσει.
  2. Μπορεί να “στείλει tweet” αν “καταλάβει” πως… πλημμύρισε το υπόγειο.
  3. Μπορεί να σας στείλει eMail αν ανιχνεύσει πως “πήρε φωτιά η ψησταριά” (εντάξει, πως “ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από Χ βαθμούς”).
  4. Μπορεί να σας στείλει SMS αν άρχισε να… κουνιέται η κούνια του μωρού (!)

…και αυτά είναι μονάχα η αρχή, με όριο τη φαντασία! Το Twine είναι στην πράξη ένας “μεσάζοντας” ανάμεσα στον υπολογιστή και… το ίδιο μας το σπίτι, και ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ως συσκευή είναι ιδιαίτερα απλή, τόσο στην εμφάνιση όσο και στον τρόπο χρήσης της. Ουσιαστικά, μπορεί να περιγραφεί ως “ένα πακέτο αισθητήρων και ένα WiFi hub”, συνδεδεμένα σε ένα κουτάκι σε μέγεθος σχεδόν ενός πακέτου τσιγάρων.

Ο κάτοχος του μπορεί να το “κολλήσει” σε κάποιο σημείο του σπιτιού του που θέλει να ελέγχει και, στη συνέχεια, “να ορίσει κανόνες λειτουργίας” μέσω μιας webapp προσβάσιμης από τον browser – του υπολογιστή, του tablet, του smartphone. “Κανόνες” σαν αυτούς που προαναφέραμε, που εκμεταλλεύονται το… τσούρμο αισθητήρων του και επιτρέπουν την επικοινωνία τους με τον υπολογιστή – με την ευελιξία που αυτό συνεπάγεται.

Εξαρχής το Twine “έρχεται” με έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και ένα αξελερόμετρο, αλλά μπορεί να “επεκταθεί” με πρόσθετους αισθητήρες – ώστε “να καταλαβαίνει” ένα σημαντικό σύνολο παραμέτρων, με καθεμιά να αυξάνει δραματικά την ευελιξία του: ταχύτητα, υγρασία, πίεση, κυκλοφορία ρεύματος…

twine-pencil.jpg.jpg

Το project ξεκίνησε από δυο φοιτητές του MIT Media Lab, που ανακοίνωσαν την ιδέα τους και έψαξαν για χρηματοδότηση μέσω του γνωστού site Kickstarter. Αρχικά υπολόγιζαν να έχουν λίγους βασικούς αισθητήρες στο… μαγικό κουτάκι τους, όχι (πολλούς) περισσότερους από όσους συναντά κανείς σε ένα smartphone. Είπαν, όμως, στην περιγραφή του project τους στο Kickstarter, πως “για κάθε δέκα χιλιάδες δολάρια που θα μαζέψουμε χάρη σε εσάς, θα προσθέσουμε και έναν παραπάνω αισθητήρα στο Twine”. Αποτέλεσμα; Τώρα πρέπει να… ψάξουν να βρουν 19 διαφορετικούς τύπους αισθητήρων – αφού συγκέντρωσαν περισσότερες από $199.000 (μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το θέμα), ποσό υψηλότερο από ό,τι θα μπορούσαν να ονειρευτούν (αφού αρχικά ζητούσαν $35.000)!

Το δε κόστος του; Αν αποφασίσετε να τους ενισχύσετε εδώ και τώρα μέσω του Kickstarter, και καταβάλετε $99 ή περισσότερα, ουσιαστικά θεωρείται και πως “έχετε προπαραγγείλει ένα Twine”. Αν δώσετε $165, παίρνετε ένα Twine μαζί με τρεις πρόσθετους αισθητήρες – μαγνητικό διακόπτη, αισθητήρα υγρασίας και “breakout board” για σύνδεση με πρόσθετους αισθητήρες. Με $500 παίρνετε δυο Twines, μαζί με δυο σετ των τριών πρόσθετων αισθητήρων – για να μπορείτε “να τα επεκτείνετε” και τα δυο, ενώ χαρακτηρίζονται και… “limited edition” και θα έχουν διαφορετικό χρώμα από τα “απλά”.

Πακετάκι θα πάρετε ένα T-shirt και… μπαταρίες, καθώς και μια… ευχετήρια κάρτα, ό,τι πρέπει για να τη συνδυάσετε με το ένα από τα δυο που θα κάνετε δωράκι σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Η τιμή του, όταν φτάσει στην αγορά, σίγουρα θα είναι αρκετά υψηλότερη – αν και όχι και “απλησίαστη”, οπότε, αν σας φαίνεται ενδιαφέρον, τώρα είναι η ώρα να κάνετε την κίνηση σας! Θα το βρείτε εδώ.

spool-screenshot.jpg.jpg

Info

Όσο για το “γιατί δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο”, έχουμε δει και ξαναδεί. Απλά, όλες οι λύσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα για “έξυπνα σπίτια” περιορίζονταν σε συγκεκριμένα και πανάκριβα εξαρτήματα (π.χ. “πρίζες που μπορεί κανείς να τηλεχειριστεί για να επιλέγει αν θα περνά ή όχι ρεύμα”) που, επιπλέον, ήταν ασύμβατα μεταξύ τους (και έτσι αν έπαιρνες κάποιον εξοπλισμό από μια εταιρεία, “κλειδωνόσουν” στις δικές της προτάσεις και μόνο).

Επιπλέον, όλες οι λύσεις του είδους ήταν αρκετά δύσχρηστες και, στην περίπτωση του απλού καταναλωτή, μάλλον θα έπρεπε να υπολογίζεται και το πρόσθετο κόστος ενός τεχνικού που “θα τις έστηνε στο σπίτι”. Όλα αυτά αλλάζουν με το Twine που πρώτα από όλα έχει στόχο να είναι… τραγικά απλό στη χρήση και “να παίζει με standards”, που μάλιστα ήδη χρησιμοποιούνται (μπαταρίες AAA, δικτύωση μέσω WiFi, επικοινωνία μέσω HTTP) ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα… “ασυμβατότητας” με άλλες συσκευές, και να μπορεί κανείς να αρχίσει εξαρχής να το εκμεταλλεύεται δίχως να χρειάζεται να αγοράσει και κάτι άλλο.

[src url=http://www.kickstarter.com/projects/supermechanical/twine-listen-to-your-world-talk-to-the-internet]

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.