Αδιάσειστα στοιχεία για ύπαρξη νερού στον Άρη


H NASA μας λέει ότι πέρα από τις έμμεσες ενδείξεις και τις φωτογραφίες των δορυφόρων, για πρώτη φορά έχει σίγουρες αποδείξεις για την ύπαρξη νερού στον Άρη. Αυτές οι αποδείξεις έρχονται από την χημική εξέταση μιας μικρής σειράς εξορυγμένων υλικών, μήκους περίπου 45 εκατοστών, την οποία ανέσκαψε το μικρό ρομποτικό όχημα Mars Opportunity.
Το συγκεκριμένο εύρημα του Opportunity περιέχει ίχνη θείου και ασβεστίου, τα οποία συναποτελούν το γνωστό μας υλικό, γύψο, ή, με πιο επιστημονικύς όρους, αλαβαστρίτη λίθος ή αλάβαστρο, ορυκτό του ασβεστίου με χημικό τύπο CaSO4.2H2O (διένυδρο θειικό ασβέστιο).
Οι επιστήμονες της NASA δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες ή άλλες πιθανές εξηγήσεις. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι για ν δημιουργηθεί γύψος απαιτείται περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα νερού σε οξέα και λιγότερο όξινο νερό σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες για ύπαρξη κάποιου είδους ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Αυτό και μόνο, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά δεδομένα που έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν έχουν αναλυθεί, σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ίσως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εντυπωσιακές νέες ειδήσεις σχετικά με την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Η φωτογραφία της NASA που παραθέτουμε και η οποία είναι ακριβώς η εικόνα του ευρήματος με το όνομα Homestake, είναι αποτυπωμένη με ψευδές χρώμα, επεξεργασμένη ψηφιακά, έτσι ώστε να φαίνονται καθαρά διάφορες χημικές ενώσεις με διαφορετικό χρώμα, που δεν φαίνεται στην πραγματικότητα, γιατί εκπέμπουν σε μήκη κύματος αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Αυτή είναι μια τεράστια συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας απεικόνισης στην επιστήμη!

Source:

A few weeks ago, NASA scientists announced they’d discovered something completely new on the surface of the Red Planet. Now they know what it is —and they’re calling it the most powerful evidence for liquid water on Mars ever encountered by the Opportunity Rover.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.