Τα καλύτερα της demoscene – update 2

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στον κόσμο της demoscene με ένα νέο πακετάκι εντυπωσιακών demos που θεωρούμε πως αξίζει να δείτε. Όλα είναι ένα και ένα, πρότυπα στην κατηγορία τους και εξαιρετικοί εκφραστές του τι εστί “digital art”.

Και όπως συμβαίνει πάντα με τα demos, ο ιδανικός τρόπος για να τα απολαύσετε είναι με τα ηχεία στο full, το subwoofer να κάνει το πάτωμα να τρίζει, αλλά και μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη για να μπορεί να… χωρέσει το μεγαλείο τους!

Και ενώ τα demos ξεκίνησαν από τον κόσμο της… πειρατείας, των cracks και των intros για “σπασμένα παιχνίδια”, μπορεί να παραμένουν σε μια σχετική αφάνεια, μα έχουν επηρεάσει αρκετά τον κόσμο τον υπολογιστών, της γραφιστικής και της διαφήμισης. Η Intel (ναι, ναι, “η κυρίαρχη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών”) έχει οργανώσει παρουσίαση demos και χαρίσει βραβεία στους καλύτερους του είδους, ενώ συχνά-πυκνά έχουν “χωθεί” στο χώρο και Nvidia / AMD, δίνοντας αφορμή σε δημιουργούς demos (ελληνιστί… “ντεμάδες”) να… “ξεζουμίσουν” το hardware τους!

Άξιο σημείωσης πως στα demo parties όπου συνήθως προβάλλονται αυτά τα demos υπάρχει σχεδόν πάντα εξαιρετικό και πολύ δυνατό ηχοσύστημα, ενώ ρόλο “οθόνης” αναλαμβάνει projector για… πραγματικά κινηματογραφικές προβολές. Εκτός από τα demo parties στο σπίτι του Μπάμπη. Αυτά γίνονται με οθονούλα 14”, ένα σετ ακουστικών που παίζει μονοφωνικά και ένα σακουλάκι στραγάλια. Για αυτό ο Μπάμπης δεν εκτίμησε ποτέ τα demos. Α, ρε Μπάμπη… :-D

Οι υπόλοιποι… Enjoy the show!

Info

Αν χάσατε το πρώτο θεματάκι μας για τα καλύτερα της demoscene, για να μην ψάχνετε, μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ εδώ.

Fairlight: Panic Room (64KB)

Όλα όσα βλέπετε στο Panic Room χωράνε σε μόλις 64 kilobytes. Η μουσική, τα 3D μοντέλα των αντικειμένων, η “μηχανή” που αναλαμβάνει την προβολή τους (ο “renderer”)…

Για να καταλάβετε γιατί αυτό είναι σημαντικό, δοκιμάστε να συλλάβετε και να σώσετε μια, μονάχα, εικόνα, από όλο το Panic Room των Fairlight. Κατά 99% το αρχείο της εικόνας που σώσατε θα είναι μεγαλύτερο από ΟΛΟ το Panic Room. Και φαντασθείτε πως η όποια “συμπίεση” δεν έχει γίνει με κάποιο “αυτόματο” προγραμματάκι, μα απευθείας… “στο μυαλό” των δημιουργών του!

Καταλάβατε τώρα για τι ακριβώς μιλάμε;

Razor 1911: We Have Accidently Borrowed Your Votedisk

Ένα από τα πλέον ιστορικά groups του χώρου (που οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζουν από το “σπάω-προστασίες-σε-παιχνίδια” παρακλάδι του) σε μια μικρή μα… μάλλον κομματάκι ενδιαφέρουσα παρουσίαση που επίσης “στριμώχνεται” σε 64KBs.

Άξιο απλά και μόνο για το χιουμοριστικό στυλάκι του και την “εναλλαγή” από τον κλασσικό “περιστρεφόμενο κύβο” που συναντάται σε… ζάμπολες παρουσιάσεις του είδους, ανάμεσα στο “πιξελιασμένο” στυλάκι που βλέπαμε στο παρελθόν και τη “είμαι HD με άπειρα χρώματα” σύγχρονη εκδοχή του.

Page 1 of 212
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.