Και Open Source στο Windows Store

Φαντάζει εκπληκτικό, ασύλληπτο, πραγματικά απίθανο, αλλά, ναι, και όμως: η Microsoft θα επιτρέψει την διάθεση open source εφαρμογών και παιχνιδιών μέσω του κατά τα άλλα “κλειστού” καταστήματος που ετοιμάζει για τα Windows 8! Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διάθεση λογισμικού που ακολουθεί τις προσταγές της άδειας χρήσης “Open Source Initiative”, η οποία ναι μεν έχει κάποιες μικροδιαφορές σε σχέση με δημοφιλέστερες άδειες χρήσης στο χώρο του Open Source, όπως οι GPL και “αυτή της Mozilla”, αλλά και πάλι… “είναι open source”.

Έτσι, η Microsoft δείχνει έναν “πιο ανοιχτό” χαρακτήρα από την ανταγωνίστρια Apple, στο App Store της οποίας όχι μόνο δεν υπάρχουν open source εφαρμογές, μα όποτε εμφανίστηκε και κάποια από αυτές -τρανή περίπτωση αυτή του VLC- κατέληξε να… εκπαραθυρώνεται από αυτό κακήν κακώς!

Αυτά ισχύουν, τουλάχιστον, για την ώρα, που το “νέο μαγαζάκι” της Microsoft βρίσκεται σε κατάσταση beta – ίσως δούμε τους όρους να αλλάζουν με τα επίσημα “εγκαίνια” του. Άξιο απορίας, όμως, πως οι “open source άδειες χρήσης” έρχονται σε αντίθεση με την “άδεια χρήσης του Windows Store”, η οποία απαγορεύει ρητά στους χρήστες της υπηρεσίας “να μοιράζονται” και “να διαδίδουν σε τρίτους” το λογισμικό που έχουν αγοράσει από αυτό.

Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, η Microsoft αναφέρει πως -πάντα “για την ώρα”- οι όροι της “οpen άδειας χρήσης” είναι αυτοί που έχουν προτεραιότητα σε σχέση με αυτούς που διέπουν το ίδιο το Windows Store όσον αφορά στη διάθεση open source εφαρμογών. Έτσι, δεν είναι υποχρεωμένες να πληρούν όλες τις προδιαγραφές της Microsoft, αν κάτι τέτοιο απαιτείται από την άδεια χρήσης που τις συνόδευε εξαρχής.

Source:

Microsoft has plans to allow applications licensed under the Open Source Initiative license in the Windows 8 app store, whenever it comes out, that is.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.