Ψάρια με πιστοποιημένο… DNA στα εστιατόρια

Σας έχει φανεί ποτέ κομματάκι “περίεργος” με κάποιον απροσδιόριστο τρόπο ο… μπακαλιάρος που φάγατε σε μια ψαροταβέρνα; “Ήταν κάπως” εκείνο το sushi που καταβροχθίσατε παρέα “με το ροζέ”; Δεν είστε οι μόνοι: χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν φάει διαφορετικά ψάρια παό αυτά που είχαν παραγγείλει, σε ουκ ολίγα εστιατόρια. Και ακριβώς για αυτό σύντομα θα δούμε να εμφανίζεται… πιστοποίηση DNA της “γνησιότητας των ψαριών” στα εστιατόρια!

Ναι, φαίνεται περίεργο να μιλάμε για φαγητά σαν να αναφερόμαστε σε… προγράμματα, παιχνίδια, μουσική και ταινίες που προστατεύονται από DRM και μεθόδους αντιμετώπισης της πειρατείας αλλά, δυστυχώς, μια παραπλήσια λύση φαίνεται να είναι η μοναδική απάντηση απέναντι σε όσους έχουν κάνει επάγγελμα το να πουλάνε το… λούτσο για πέστροφα! Και έτσι, τον Οκτώβριο, η Αμερικάνικη Food and Drug Administration αναγνώρισε και αποδέχτηκε και επίσημα τη λεγόμενη μέθοδο του “DNA barcoding”, που θα επιτρέπει την προσκόληση “ταυτότητας” στα ψάρια που φτάνουν στο τραπέζι μας βάσει του DNA τους. Και δεν θα παραμείνει προνόμιο της “μάμα-Αμέρικα”.

Ήδη γίνονται συζητήσεις για υϊοθέτηση παραπλήσιων μέτρων σε πολλές άλλες χώρες, ακριβώς διότι όταν πληρώνει κανείς για ένα ακριβό… εμ… “ψαρόφαγο”, περιμένει, φυσικά, και να φάει αυτό που πλήρωσε – και όχι μια καμουφλαρισμένη μουρμούρα που έπιασε ο κυρ’ Μπάμπης προχθές στο Πασαλιμάνι. Αν ο σεφ είναι… μάγκας, όμως, ίσως και να μπορεί να “καμουφλάρει” έτσι το ψάρι ώστε ακόμη και αν αναγνωρίζει κανείς πως “κάτι δεν πάει καλά”, να μην μπορεί να εντοπίσει αν φταίει το ίδιο το ψάρι ή η… επίστρωση τζατζικόσαλτσας (λέμε τώρα). Αν, όμως, το ψάρι συνοδεύεται από… ταυτότητα; Αν μπορεί κανείς να το ελέγξει με τα ίδια του τα ματάκια (πέρα από τον… ουρανίσκο του) για να βεβαιωθεί πως “τρώει αυτό που πλήρωσε”;

Ody's thoughts

Και έτσι, ίσως σε 2-3 χρονάκια κάθε εκτενής… μάσα σε ψαροταβέρνες να συνοδεύεται από… “σκανάρισμα του ψαριού” μέσω smartphone για να είμαστε σίγουροι πως δεν μας έπιασαν κορόϊδα. Τουλάχιστον, “στο εξωτερικό”, γιατί στη χώρα μας αμφιβάλω για το πότε και αν θα δούμε κάτι τέτοιο. Άντε να πεις στον κυρ’ Γιάννη, που ξελεπιάζει τα ψάρια με τα ίδια του τα δόντια, πως “έχεις αμφιβολίες για τη γνησιότητα της κουτσομούρας που σε τάϊσε”… Ίσα που θα προλάβεις να τρέξεις!

Source:

Restaurants around the world will soon use new DNA technology to assure patrons they are being served the genuine fish fillet or caviar they ordered, rather than inferior substitutes, an expert in genetic identification says.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.