“Μπανάκι” για εκατοντάδες cheaters του Battlefield


Φυσικά, με το “μπανάκι” του τίτλου μας αναφερόμαστε στο “ban”, τον “εξωστρακισμό” από το Battlefield 3, για εκατοντάδες παίκτες που έχουν μέχρι σήμερα εκμεταλλευτεί κάποια “κουσούρια” του για να “κερδίσουν πόντους”.

Όπως και κάθε παιχνίδι, έτσι και το Battlefield 3 έχει κάποια “προβληματάκια”, ορισμένα από τα οποία μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί για να κερδίσει “πόντους” και, κατ’ επέκταση, “εμπειρία” που με τη σειρά της του επιτρέπει να “βελτιώσει” το χαρακτήρα του. Αρκετοί λοιπόν, αφού τα ανακάλυψαν, έσπευσαν να τα εκμεταλλευτούν, για να κερδίσουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Τώρα, οι δημιουργοί του τίτλου δηλώνουν πως έχουν “μηδενική ανοχή” όσον αφορά στους cheaters, και θα φροντίσουν να τους “διώξουν” όλους από το παιχνίδι, παράλληλα διορθώνοντας τα προβληματάκια.

Απορίας άξιο, όμως, είναι το κατά πόσο είναι σωστή μια τέτοια κίνηση από πλευράς τους, αφού οι ίδιοι δεν είναι πρακτικά “cheaters” με την… παραδοσιακή έννοια του όρου: δεν έχουν “κλέψει” με κάποιον “παράνομο” τρόπο, δεν έχουν “πειράξει” αρχεία του παιχνιδιού, δεν έχουν τρέξει πρόσθετο λογισμικό (π.χ. όπως κάποια προγραμματάκια στα FPS των PCs που… αυτοματοποιούν τη στόχευση ώστε “να βαράς πάντα στο κεφάλι τον αντίπαλο” – headshots!). Απλά εκμεταλλεύτηκαν “κουσούρια” που ήδη υπήρχαν και για τα οποία φταίνε οι ίδιοι οι προγραμματιστές του, αλλά και όσοι εργάζονταν στο λεγόμενο “Quality Assurance”, που δοκίμασαν τον τίτλο για προβλήματα, θεώρησαν πως “δεν υπάρχουν” και τον “οδήγησαν” στα καταστήματα.

Μιλάμε για “κουσούρια” του στυλ: οι engineers (“μηχανικοί”) στο Battlefield 3 μπορούν “να κερδίζουν εμπειρία” όταν διορθώνουν πάλι και πάλι ένα… αναποδογυρισμένο τζιπάκι. Πάλι. Και πάλι. Και πάλι. Έστω πως ένας νέος, αδαής gamer, παίρνει το Battlefield και δοκιμάζει να διορθώσει ένα αναποδογυρισμένο τζιπάκι. Βλέπει πως “κερδίζει εμπειρία” και θεωρεί πως “αυτό είναι κομμάτι του παιχνιδιού” – εξάλλου, “ήδη υπάρχει σε αυτό” και οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει! Επαναλαμβάνει, λοιπόν, την κίνηση του και καταλήγει…

…καταλήγει να θεωρείται “cheater” και να του απαγορεύεται η πρόσβαση στο παιχνίδι που αγόρασε νομιμότατα και δεν “πείραξε” με κάποιον τρόπο; Δηλαδή, τώρα οι gamers “θα την πληρώνουν” και για τα σφάλματα των εταιρειών; Είναι σαν να αγοράζεις ένα PC με τα Windows 7, και με το που “σου πετάει μπλε οθόνη”, να εμφανίζεται η Microsoft και να σου λέει “φταίει το ότι έχεις τα Windows πειρατικά” -τη στιγμή που τα έχεις αγοράσει original μαζί με το PC- και να προβαίνει σε κατάσχεση του!

Θεωρούμε πως η σωστή κίνηση από πλευράς DICE και Electronic Arts θα έπρεπε να είναι ο “μηδενισμός” των scores, των χαρακτήρων, και μια “επανακυκλοφορία” μιας “διορθωμένης” εκδοχής του παιχνιδιού, και όχι το… “μπανάκι” των gamers. Ναι, μπορεί κάποιοι -μάλλον οι περισσότεροι- συνειδητά τα έκαναν ό,τι έκαναν, αλλά σίγουρα ανάμεσα τους βρίσκονται και “αθώοι”. Και η παροιμία “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά” δεν θα έπρεπε να ισχύει σε αυτή την περίπτωσ – εκτός αν DICE και Electronic Arts, μαζί με το “μπανάκι”, σκοπεύουν και να επιστρέψουν τα χρήματα που δεν είχαν πρόβλημα να πάρουν από τους αγοραστές του τίτλου τους σε όποιον “εξωστρακίσουν” από αυτόν.

Source:

”This week we’ve banned hundreds of offending accounts and have stats-wiped accounts for exploiting (such as boosting),” said a recent tweet from the official Battlefield twitter account. “We are working on banning as many people as we can as quickly as we can. We have a zero tolerance policy for cheating,” said another. So, consider yourselves warned.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.