Μην συζητάς σε forums της Ελectronic Arts αν δεν θέλεις “να σου κόψουν τα παιχνίδια”!

Μια “όμορφη” κατάσταση έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε διάφορα forums της Electronic Arts που σχετίζεται άμεσα και με την δικτυακή υπηρεσία της, Origin, που αποτελεί “το δικό της αντίστοιχο του Steam”: χρήστες που “εκδιώχθηκαν” από τα forums για πολλούς και διάφορους λόγους -π.χ. επειδή έμπλεξαν σε κάποιον λεκτικό καυγά με άλλα μέλη- είδαν “να τους κόβεται” και η πρόσβαση στο Origin που, κατά συνέπεια, σημαίνει και πως δεν μπορούν, πια, να παίξουν κάποια παιχνίδια που, κατά τα άλλα, έχουν αγοράσει νομιμότατα!

Σε μια αρχική απάντηση της, η Electronic Arts αναφέρει ένα κάπως γενικό και αόριστο “αν παραβαίνεις τους κανόνες που διέπουν τις υπηρεσίες μας, υπάρχουν και συνέπειες”. Το οποίο, φυσικά, είναι απόλυτα δεκτό και σεβαστό, αφού “δικές τις είναι οι υπηρεσίες και έχει δικαίωμα να τις διαχειρίζεται όπως επιθυμεί”. Από που και ως που, όμως, αλληλοσυνδέονται οι φαινομενικά διαφορετικές υπηρεσίες, και που αναγράφεται στα manuals των παιχνιδιών πως “θα πρέπει κανείς να είναι καλό παιδάκι στα forums που σχετίζονται με όλους τους τίτλους της εταιρείας” αν δεν θέλει να του… βουτήξουν το παιχνίδι που αγόρασε νομιμότατα μέσα από τα χέρια, δίχως εξηγήσεις;

Για να το θέσουμε αλλιώς, ας πάρουμε παράδειγμα την Virgin, μια τεράστια εταιρεία με πολλά παρακλάδια. Φαντασθείτε να μπλέξετε σε ένα μικρό καυγαδάκι με έναν άλλο πελάτη σε ένα από τα γνωστά “δισκάδικα” της Virgin, διαφωνώντας με την άποψη του πως “η Lady Gaga αποτελεί τον προσδιορισμό της καλής μουσικής”. Ένα μήνα μετά, εκεί που έχετε μαζέψει τα συμπράγκαλα σας και ετοιμάζεστε για ταξιδάκι, σας σταματούν στο αεροδρόμιο και σας λένε “εμ, ξέρετε, το εισιτήριο που είχατε κλείσει με την Virgin Air ακυρώθηκε εξαιτίας εκείνου του συμβάντος που είχατε πριν ένα μήνα”. Και μάλιστα, χωρίς να έχετε -σύμφωνα με την ίδια- κανένα δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, αφού “δεν τηρήσατε τους προβλεπόμενους κανόνες” – κάτι σαν να δοκιμάσατε να… φορτώσετε βόμβα στο αεροπλάνο! Και όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον… μαγικό κόσμο της Electronic Arts.

Από πότε οι κανόνες που διέπουν ένα forum επεκτάθηκαν ώστε να καλύπτουν και υλικά αγαθά; Από πότε παιχνίδι και forum έγιναν ένα και το αυτό; Αλλά, το ξεχάσαμε: τα παιχνίδια “δεν είναι υλικά αγαθά”, και “δεν τα αγοράζουμε, τα νοικιάζουμε για απροσδιόριστο διάστημα χρόνου”. Αυτό δεν μας “πλασάρουν” οι απανταχού εταιρείες κατασκευής (ή μάλλον, το ορθότερο, “εκμετάλλευσης”) παιχνιδιών, λογισμικού, μουσικής και ταινιών, ως δικαιολογία κατά της πειρατείας; Ορίστε λοιπόν…

Source:


EA has proven that it’s not afraid to bring the banhammer down on Origin users who defy their Terms of Service; though its stringent adherence to that policy has, on occasion, provided cause for concern. In March, a user on the Dragon Age 2 forums was banned for breaking the forum’s rules, only to find out he’d been prohibited from using his purchased copy of the game as well. Though EA reinstated his Origin access and chalked it up to a system error, Rock, Paper, Shotgun reported that it was not an isolated incident.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.