ChevronWP7: η μέση λύση ανάπτυξης και χρήσης apps στα Windows Phone 7

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον θεματάκι (διαβάστε το με κλικ στο μποξάκι της πηγής μας, στο τέλος του θέματος), το Ars Technica εξηγεί το γιατί το ChevronWP7, ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από τρεις ανεξάρτητους developers σε συνεργασία με την ίδια τη Microsoft, αποτελεί μια εξαιρετική “μέση λύση” ανάμεσα στις προσεγγίσεις των Apple και Google στα iOS και Android αντίστοιχα.

Από τη μια η Apple προσπαθεί να κρατά “απόλυτα κλειδωμένο” το iPhone, και αν κανείς θέλει να αναπτύσσει και τρέχει τα δικά του προγράμματα και παιχνίδια σε αυτό, καλείται να καταβάλει $99 το χρόνο στην εταιρεία για να το “ξεκλειδώσει”. Και ακριβώς για αυτό η διαδικασία του jailbreak έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στα iPhones – αφού αποτελεί “ανεπίσημο ξεκλείδωμα” τους, χωρίς να απαιτείται κανείς να βάλει το χέρι στην τσέπη, επιτρέπωντας την εγκατάσταση “ανεπίσημου λογισμικού” σε αυτά, λογισμικού που “δεν έχει εγκριθεί επίσημα” από την ίδια την Apple. Φυσικά, αυτό το “ανεπίσημο λογισμικό” μπορεί να είναι και… πειρατικές εκδόσεις “επίσημων” εφαρμογών.

Στο άλλο άκρο το Android της Google είναι συνήθως εξαρχής “ξεκλείδωτο”, επιτρέποντας σε όποιον θέλει να αναπτύσσει και δοκιμάζει λογισμικό σε αυτό – αλλά και… “να τρέχει πειρατικά” χωρίς πολύ κόπο. Το κόστος στο Android εντοπίζεται αποκλειστικά σε όσους θέλουν να διαδίδουν τις εφαρμογές τους μέσω του Android Marketplace και είναι αρκετά χαμηλότερο – μόλις $25.

Η Microsoft, με το ChevronWP7, υϊοθετεί και τις δυο λύσεις παράλληλα! Πώς γίνεται αυτό, αφού μιλάμε για δυο αντιδιαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις; Εξαρχής τα Windows Phone 7 είναι “κλειδωμένα”, ενώ για να διατεθεί μια εφαρμογή μέσω του δικού τους “καταστήματος” πρέπει επίσης, όπως και στα iOS και Android, “να εγκριθεί από τη μαμά-εταιρεία”. Και το κόστος για τη διάθεση λογισμικού μέσω αυτού είναι, όπως και στην περίπτωση της Apple, διαδικασία που απαιτεί την καταβολή $99. Το ChevronWP7, όμως, με κόστος μόλις $9, επιτρέπει στους επίδοξους developers -αλλά και στους… χρήστες-πειραχτήρια- να “ξεκλειδώσουν” τις συσκευές τους και να τρέχουν ό,τι επιθυμούν σε αυτές. Αυτό που δεν είναι δυνατό είναι η διάθεση των εφαρμογών που αναπτύσσουν μέσω του καταστήματος των Windows Phone 7.

Έτσι, η Microsoft παρέχει ταυτόχρονα δυο λύσεις, που βρίσκονται στα δυο αντίθετα άκρα: σκάσε $99, ανέπτυξε και “διέθεσε επίσημα” λογισμικό για το smartphone σου με Windows Phone 7, ή δώσε το ευτελές ποσό των μόλις $9 και “παίξε ελεύθερα” με αυτήν, δίχως περιορισμούς – αλλά μην περιμένεις και “επίσημη υποστήριξη” στις προσπάθειες σου.

Ody's thoughts

Τελικά, φαίνεται να έχει δίκιο ο Phoat που υποστηρίζει καθημερινά πως μπορεί η Microsoft να “ξύπνησε” τελευταία και καταϊδρωμένη, αλλά οι κινήσεις της στο χώρο των smartphones μέχρι σήμερα, στην μετά-Windows Mobile εποχή, είναι όλο και πιο προσεγμένες και έξυπνες.

Source:

The creators of smartphone platforms have to perform an unusual balancing act. Every platform now has a first-party application store of some kind. But each platform makes its own set of particular trade-offs, weighing up openness and accessibility, protection from malware, and prevention of piracy. With the release of the independently-developed but Microsoft-authorized ChevronWP7 homebrew tool, Redmond is trying to strike a new balance with Windows Phone.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.