“Προβάδισμα 2 ετών” χαρίζει η Siri στο iPhone 4S


Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Τεχνητής Ευφυίας, και… συμπτωματικά μέλος της ομάδας της Siri, Gary Borgenthaler, χάρη σε αυτή, η Apple απέκτησε ένα πλεονέκτημα τουλάχιστον δυο ετών έναντι του βασικότερου ανταγωνιστή της, Google, και της πλατφόρμας του Android, όσον αφορά στη μάχη για το “ποιό είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για smartphones”.

Quote:

Αυτό που έγινε με τη Siri είναι πως άλλαξε τις προσμονές του κόσμου για το τι είναι δυνατό. (…) Η Apple πέρασε ένα σημείο-σταθμό. Ο κόσμος τώρα πια περιμένει πως θα μπορεί να μιλά στις συσκευές του σε απλά Αγγλικά – και να γίνεται κατανοητός. Η Siri κατάφερε “να σπάσει τον κώδικα”.

Όσο για το “τι εμποδίζει την Google από το να κάνει το ίδιο εδώ και τώρα”; Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα!

Quote:

Δεν υπάρχει κάποια εταιρεία (Σημ.: εννοεί “με μια έτοιμη παραπλήσια λύση”) που να μπορούν να αγοράσουν.

Στο αρχικό θέμα του Slashdot συνδυάζονται και πληροφορίες από ένα άρθρο του Forbes με τίτλο “Γιατί η Siri θα δολοφονήσει τη Google”, όπου αναφέρεται πως μέχρι η Google να προλάβει να αναπτύξει μια δική της λύση (αφού, όπως είπε και ο κ. Borgenthaler, “δεν μπορεί να αγοράσει μια έτοιμη”), η Siri “θα έχει προχωρήσει”: ως μια “cloud” λύση, η Siri θα συλλέγει δεδομένα όσο η Google… ετοιμάζεται, με αποτέλεσμα όσο οι άλλοι προσπαθούν να τη φτάσουν, αυτή να διατηρεί το προβάδισμα της. Έστω, για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα – τα δυο χρονάκια των εκτιμήσεων του κ. Borgenthaler δεν φαίνονται και τόσο πολλά.

Αυτό που όλοι δείχνουν να… αγνοούν επιδεικτικά είναι πως, ουσιαστικά, η Google έχει έτοιμη μια παραπλήσια λύση, μέσω των voice commands που ήδη εμπεριέχονται στο Android – αν και σε περιορισμένη έκταση και για συγκεκριμένες λειτουργίες. Μπορεί η Siri να φαίνεται πως λειτουργεί “με απλά Αγγλικά”, και πως “το iPhone 4S καταλαβαίνει τον χρήστη”, αλλά στην πράξη οι δυο προσεγγίσεις κάνουν το ίδιο πράγμα: “ακούνε” ήχο και “τον μεταφράζουν/αντιστοιχίζουν” σε εντολές/λειτουργίες. Δεν υπάρχει κάποια… μαγεία, μόνο “τεχνολογία”.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην ίδια την τεχνολογία “αναγνώρισης φωνής”, ούτε στο κομμάτι της “τεχνητής ευφυίας” (ας γελάσουμε, “τεχνητή ευφυία”, όπως λέμε… Skynet ένα πράγμα;!), αλλά στο ότι η Apple φρόντισε να “παντρέψει” τη Siri με το ίδιο το iOS, το λειτουργικό σύστημα του iPhone. Πόσοι, όμως, δεν απογοητεύτηκαν κατά την αποκάλυψη της, όταν συνειδητοποίησαν πως ο… “γάμος” Siri με iOS δεν ήταν, τελικά, και τόσο… “στενός” όσο αρχικά φαινόταν, και πως και αυτή, παρά τους όποιους ισχυρισμούς για “τεχνητή ευφυία”, μπορεί να “καταλάβει” μόνο εντολές που αφορούν συγκεκριμένες λειτουργίες;

Η Google το έχει ήδη αυτό. Απλά με… άλλες εφαρμογές! “Κλείνεις ραντεβού” με τη Siri; “Κάνεις μετάφραση” με το Android. Ναι, στο Android δεν υπάρχει Siri. Οι βάσεις, όμως, για μια “Android Siri” -ή και κάτι καλύτερο- υπάρχουν ήδη. Και δεν νομίζουμε πως θα χρειαστούν δυο ολόκληρα χρόνια μέχρι να το δούμε να υλοποιείται.

Source:

Gary Morgenthaler, a recognized expert in artificial intelligence and a Siri board member, says that Apple now has at least a two-year advantage over Google in the war for best smartphone platform. ‘What Siri has done is changed people’s expectations about what’s possible,’ says Morgenthaler.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.