Σημαντικές βελτιώσεις στις μεθόδους αποθήκευσης των Windows 8 server

…και μάλλον ακόμη και ο τίτλος μας κάνει τις αλλαγές που η Μicrosoft εφαρμόζει στη server εκδοχή των Windows 8 να φαίνονται λίγες, αφού μιλάμε για δραματικές βελτιώσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα Windows 7, που κάνουν τα Windows 8 να μοιάζουν ιδανική πλατφόρμα για κάθε επιχείρηση που απαιτεί αξιόπιστη και γρήγορη πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν:

Βελτιωμένη ακεραιότητα των metadata στο σύστημα αρχειοθέτησης NTFS

Το NTFS έχει βελτιωθεί στα Windows 8 ώστε να βασίζεται αποκλειστικά στην εντολή flush αντί της “force unit access” (γνωστής και ως “write-through”), για όλες τις λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τον ορισμό “σειράς” στις εγγραφές. Ακριβώς για αυτό μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες “αλλοίωσης” των metadata στο δίσκο π.χ. μετά από μια διακοπή ρεύματος. Ουσιαστικά, μιλάμε για υποχρεωτική χρήση buffers και έλεγχο κάθε εγγραφής, αντί για την “άμεση εγγραφή των δεδομένων στους δίσκους”.

Αυξημένη διαθεσιμότητα του NTFS μέσω online file system scan and repair

Κάθε διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των σκληρών δίσκων και επιδιόρθωσης τους ήταν μέχρι σήμερα μια χρονοβόρα διαδικασία, που ακόμη και όταν δεν “παγίδευε” το δίσκο, οδηγούσε σε σημαντική πτώση επιδόσεων κατά την παράλληλη χρήση του. Στα Windows 8 Server θα υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση πραγματικά τεράστιων αποθηκευτικών χώρων (δίνονται ως παράδειγμα τα 64TBytes), αφού όλες οι διαδικασίες ελέγχου και επιδιόρθωσης τους γίνονται “online” (με το “online” να μην μεταφράζεται ως… “στο internet” αλλά ουσιαστικά “ενώ τα χρησιμοποιείς”, “χωρίς να πέφτει το σύστημα”). Η διακοπή χρήσης ενός αποθηκευτικού χώρου με NTFS ως συνέπεια της “παγίδευσης του” από το λειτουργικό σύστημα για να ολοκληρωθεί ένας ενδελεχής έλεγχος θα είναι πια παρελθόν τις περισσότερες φορές, αναγκαία μονάχα στις πλέον… “δύσκολες” των περιπτώσεων.

Ευέλικτη επεκτασιμότητα και διαχείριση αποθήκευσης μέσω Storage Spaces

Το ονοματάκι “Storage Spaces” αναφέρεται στις νέες μεθόδους virtualization της αποθήκευσης που αυξάνουν την ευελιξία των Windows 8 όσον αφορά στη διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων. Ουσιαστικά αποτελούν εξέλιξη όσων είχαμε ήδη δει στα Windows 7, “με ολίγη από Linux” in the mix. Για παράδειγμα, και στα Windows 8 θα είναι πια πανεύκολη η επέκταση του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης δίχως να χρειάζονται πολλά-πολλά με διαχείριση δίσκων, “γραμμάτων” και partitions. Ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει ένα (ή… εκατό) δίσκο στον υπολογιστή του και να επιλέξει πως θέλει να “απλωθεί” το υπάρχον σύστημα αρχειοθέτησης σε αυτόν, στην πράξη “επεκτείνοντας” τον αποθηκευτικό του χώρο. Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει περιορισμός στο τελικό μέγεθος που μπορεί να επιτευχθεί, θα υποστηρίζονται συνδέσεις τόσο μέσω SATA όσο και SAS (Serial Attaches SCSI), και δεν φαίνεται να υπάρχει και πρόβλημα με το συνδυασμό εντελώς διαφορετικών αποθηκευτικών λύσεων – π.χ. δίσκων με διαφορετικές ταχύτητες, 15K RPM, 10K RPM, 7200RPM και SSDs.

Source:

Organizations of every size – small and medium businesses, enterprises, and commercial hosting providers – have an insatiable need for storage. In Windows Server 8, we have invested significantly to deliver the most cost-effective platform for scalable and continuously available data access. This blog provides an overview of the rationale for our platform storage investments. Also, we will begin a whirlwind introductory tour of some of the more significant platform storage enhancements being delivered in Windows Server 8 – a follow-up blog entry (Windows 8 Platform Storage – Part 2) will conclude this introduction.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.