Ανανέωση για τον… Commodore 64

Ανανέωση και για το “reboot” του νέου… Commodore 64, του μικρού PC-μέσα-στο-πληκτρολόγιο που κυκλοφόρησε η Commodore USA και που μιμείται σε εμφάνιση τον κλασσικό C64 που γνωρίσαμε προ… εικοσαετίας! Ο C64x Extreme, όπως είναι το όνομα του μοντέλου, δεν διαφέρει σε εμφάνιση, αλλά τα “σωθικά” του έχουν ανανεωθεί με ό,τι τελευταίο και καλύτερο από άποψη τεχνολογίας.

Ο C64x Extreme διαθέτει επεξεργαστή Intel Core i7 στα 2,2GHz και 8GBs DDR3 RAM, αλλά για το “οπτικό κομμάτι” βασίζεται στο ενσωματωμένο σύστημα γραφικών του επεξεργαστή – δεν διαθέτει κάποια ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Έτσι, μάλλον δεν θα μπορεί να καλύψει τους πιο απαιτητικούς όσον αφορά στο gaming, ενώ το κομματάκι στριμωγμένο σασί του (που… ίσα που χωράει τον ίδιο) μάλλον δεν ευνοεί την προσθήκη καρτών γραφικών… “τεράτων” που απαιτούν οι σύγχρονοι τίτλοι. Παρά την όποια ανανέωση, λοιπόν, παραμένει ένας υπολογιστής που απευθύνεται αποκλειστικά στους ρετρομανιακούς, και μάλιστα σε όσους αρκούνται σε απλά παιχνιδάκια, και όχι μια σοβαρή επιλογή για όποιον ζητά ένα σύγχρονο PC. Σίγουρα αρκετά αντίθετη προσέγγιση από το πώς βλέπαμε τον παλιό C64 – στον οποίο οι περισσότεροι… μάλλον αγνοούσαν τα πλήκτρα και απλά τον χρησιμοποιούσαν μόνο για τη φόρτωση παιχνιδιών, αντιμετωπίζοντας τον σαν “οικιακή κονσόλα”!

Αν πάραυτα “σας κάνει κλικ”, αξίζει να προσθέσουμε πως διαθέτει ενσωματωμένο δίσκο στα 2TBs, δυο θύρες USB 3.0, τρείς θύρες USB 2.0, μια eSATA, καθώς και HDMI, 3,5mm S/PDIF, VGA και DVI, αλλά και Bluetooth, 802.11 b/g/n WiFi, Ethernet και DVD-RW drive. Εξαρχής “φοράει” μια εκδοχή του Linux Mint, ενώ μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα και με τα Windows (προσοχή στο “μάλλον”). Κόστος; Ε, δεν τη γλιτώνει τελικά το αυτοκίνητο, αφού μάλλον θα πρέπει να το πουλήσετε για να βρείτε τα $1.500 που απαιτούνται για αυτόν. Ναι, το γνωρίζουμε πως “παίρνεις παραπλήσιο laptop με το ένα τρίτο των χρημάτων”! Τι να κάνουμε, η… ρετρίλα κοστίζει!

Info

Στην πράξη δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως “ο νέος Commodore 64” έχει καμία σχέση με το κλασσικό μηχάνημα που μιμείται – τον ομώνυμο υπολογιστή με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετοί από τους “παλιούς” ανάμεσα μας. Το κλασσικό μηχάνημα ήταν ένας εξαιρετικός 8bit υπολογιστής με πολύ καλά γραφικά και ήχο για την εποχή του, το νέο είναι ένα τυπικό PC “στριμωγμένο” στο “σασί” του παλιού C64. Επιπλέον, είναι δημιούργημα άλλης “παρεούλας”: η παλιά Commodore δεν υπάρχει πια, και τα σκήπτρα (ουσιαστικά “τα δικαιώματα για τα μηχανήματα της, τα λογότυπα τους και την εμφάνιση τους” έχουν πάρει άλλοι. Ακόμη και έτσι, όμως, οι… “ρετρίλες” ανάμεσα μας σίγουρα νιώθουν μια μικρή ανατριχίλα στη σκέψη πως θα μπορούν να “ξαναπαίξουν” με το ίδιο… άβολο, άκομψο, άχαρο αλλά, αν μη τι άλλο, κλασσικό “σασί” του κομοντόρε :-) .

Source:

We’ve loved Commodore USA’s C64 computer recreations ever since it began producing them back in 2010. Much to our delight, the company recently outed its third variant, the C64x Extreme. This unit features the ’80s flair we’ve come to appreciate, but supercharged to 2011 spec.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.