“Αλλάζει πρόσωπο” ο Firefox στο Android

Ο Firefox δεν είναι απλά “μια εφαρμογή” αλλά και “μια ιντερνετική πλατφόρμα”, που παρέχει μια “τεχνολογική βάση” στην οποία άλλοι προγραμματιστές μπορούν “να χτίσουν” τις δικές τους λύσεις – και για αυτό εξακολουθεί να αποτελεί τον ηγέτη όσον αφορά στο πλήθος extensions, αλλά και των “αδελφών” εφαρμογών που “βασίζονται σε αυτόν” για… “να κάνουν τη δική τους δουλειά”. Σημαντική παράμετρος για όλα αυτά, το XUL, το σύνολο κώδικα του Mozilla που επιτρέπει τη δημιουργία ενός “γραφικού περιβάλλοντος”, μιας “πρόσοψης” για εφαρμογές – το οποίο, φυσικά, χρησιμοποιεί και ο ίδιος. Ή, μάλλον, χρησιμοποιεί… “για την ώρα”, όσον αφορά στο Android, αφού από ό,τι φαίνεται, η Mozilla αποφάσισε πως στο μέλλον θα πρέπει να ξεχάσει το XUL.

Σύμφωνα με μήνυμα από τον Director of Firefox Engineering της Mozilla, Johnathan Nightingale, η εταιρεία σκοπεύει να αφαιρέσει κάποιες από τις δυνατότητες παραμετροποίησης και την ευελιξία που παρέχει η πλατφόρμα XUL, όσον αφορά στην έκδοση του Firefox για Android, με στόχο να αυξήσει τις επιδόσεις του σε smartphones και tablets. Ο Firefox θα “μεταβεί” από την πλατφόρμα XUL σε “τοπικό κώδικα”, γραμμένο ειδικά για τις φορητές συσκευές με Android, ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες τους.

Και ναι, αυτό σημαίνει πως θα πάψουν να είναι συμβατά με αυτόν και τα υπάρχοντα addons, τα οποία οι δημιουργοί τους θα πρέπει να ξανασχεδιάσουν “για να λειτουργούν σωστά” και να μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα “πρόσοψη” που θα παρουσιάσει στο κοντινό μέλλον ο δημοφιλής browser.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Nightingale..:

Quote:

Ένα τοπικό UI μπορεί να παρουσιαστεί πολύ ταχύτερα από ό,τι ένα βασισμένο στο XUL, αφού μπορεί να δημιουργηθεί παράλληλα με τη φόρτωση της Gecko (Σημ.: της engine με την οποία “παρουσιάζει σελίδες” ο Firefox). Αυτό μεταφράζεται σε χρόνους εκκίνησης της τάξεως των κλασμάτων του δευτερολέπτου, έναντι των πολλών δευτερολέπτων που χρειάζεται ένα περιβάλλον του XUL σε κάποια τηλέφωνα.

Ody's thoughts

Και μπορεί η κίνηση αυτή να είναι από κάποιες απόψεις καλή, αφού σίγουρα “η ταχύτητα μετράει” και ο Fennec, η “φορητή” έκδοση του Firefox, μέχρι σήμερα κινούνταν με… ρυθμούς χελώνας, αλλά δεν είναι κομματάκι… αυτοκτονικό, σαν να “πυροβολείς τον εαυτό σου στο πόδι”, να “χτυπάς” το βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής σου έναντι του ανταγωνισμού, στην προκειμένη περίπτωση το πλήθος addons/extensions, για να κερδίσεις σε ταχύτητα; Συν το ότι όλο αυτό το σκηνικό οδηγεί και σε… άλλες σκέψεις: αν είναι τόσο τραγικά αργό το περιβάλλον με XUL, γιατί… ωρέ παληκάρια, δεν το “ξεκολάτε” και από τις εκδόσεις για PC, μπας και πιάσει ο Firefox ταχύτητες απόκρισης αντίστοιχες των Chrome και Opera – που πάντα αφήνουν την αίσθηση πως “είναι πιο γρήγοροι” όσον αφορά στη χρήση τους σε υπολογιστή;

Source:

A message posted to Mozilla’s mailing list by the company’s Director of Firefox Engineeering, Johnathan Nightingale, has announced the company intends to reduce customizability with the Firefox browser for Android in order to increase performance. Firefox is transitioning from its XUL roots to the native Android code; the action marks a significant change for the browser, since Mozilla products have historically been built using XUL.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.