Σε ταινία η ζωή του Alan Turing με τον DiCaprio

Το 2012 κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Alan Turing, μιας από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της τεχνολογίας και των υπολογιστών, και από ό,τι φαίνεται, η Warner Bros δεν θα μπορούσε να… αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη! Έτσι, λέγεται πως έχει αγοράσει τα δικαιώματα για το σενάριο The Imitation Game, του Graham Moore, που με τη σειρά του βασίζεται στη βιογραφία Alan Turing: The Enigma του Andrew Hodges.

Η Warner Bros φαίνεται να είναι σοβαρή για τη μεταφορά της ζωής του μεγάλου επιστήμονα στον κινηματογράφο, αφού λέγεται πως “έσκασε” ούτε λίγο ούτε πολύ ένα “επταψήφιο” νούμερο για τα δικαιώματα του σεναρίου. Πιθανότερος πρωταγωνιστής, για το ρόλο του Alan Turing, λέγεται πως είναι -τουλάχιστον ως τώρα- ο Leonardo DiCaprio, που μάλλον έχει πια αποδείξει πως δεν είναι απλά ένα… “babyface sex symbol για τα κοριτσάκια”.

Info

Ο Turing γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1912, στην Αγγλία, και “μας άφησε” στις 7 Ιουνίου του 1954. Ασχολούταν με τα μαθηματικά, την κρυπτογραφία και τους υπολογιστές. Έπαιξε σημαντικότατο ρόλο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, “σπάζωντας” τη μέθοδο κρυπτογράφησης των Γερμανών που βασιζόταν στην πασίγνωστη μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, ενώ έθεσε σημαντικές βάσεις για τους σημερινούς υπολογιστές. Σημαντικό χαρακτηριστικό της ζωής του -και… ο,τι πρέπει για μια κινηματογραφική μεταφορά, αφού χαρίζει πρόσθετο ενδιαφέρον στον χαρακτήρα του- το ότι ήταν ομοφυλόφιλος, και “καταραμένος” από τον ίδιο το στρατό και την κοινωνία που, κατά τα άλλα, βοήθησε.

Άκρως σημαντική θεωρείται η θεωρία του, ενός ευέλικτου υπολογιστή, μιας “Universal (Turing) Machine”, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ένα μηχάνημα που μπορεί να υπολογίσει ό,τι μπορούν να υπολογίσουν άλλα, εξειδικευμένα μηχανήματα”, ουσιαστικά “παίρνοντας το δικό τους ρόλο”. Ακόμη γνωστότερο, όμως, μάλλον είναι το “Turing test”, ένα είδος “δοκιμής” που ανέφερε, όσον αφορά στην Τεχνητή Ευφυία: ένας υπολογιστής μπορεί να θεωρηθεί πως “σκέφτεται” από μόνος του σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν κάποιος “συνομιλεί” μαζί του με κάποιον τρόπο και δεν μπορεί να καταλάβει πως “μιλά σε μηχάνημα”. Φυσικά, έχουμε δει ουκ ολίγες αναφορές σε αυτό το τεστ στον κόσμο της Επιστημονικής Φαντασίας, ενώ μια παραλλαγή του -που ενσωμάτωνε και βιομετρικά στοιχεία εκτίμησης- είδαμε στο κλασσικό Blade Runner.

Source:

”2012 is the one hundredth anniversary of Alan Turing’s birth, with many celebration events being planned around the world. This week Warner Bros outbid other companies for the script of a biopic based on Turing’s life. The script for The Imitation Game, by first-time screenwriter Graham Moore and based in turn on the biography by Andrew Hodges, Alan Turing: The Enigma, was snapped up by Warner Bros in a 7-figure deal. Right now the leading candidate to portray Turing is Leonardo DiCaprio.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.