Το Kindle Fire “φακελώνει” το χρήστη!

Ακριβέστερα, ο browser που χρησιμοποιεί, ο περιβόητος “Silk”, φιλτράρει όλο το web traffic μέσα από τους servers της Amazon και κρατά προσωρινά σε log όλα τα URLs που επισκεφτήκατε. Φυσικά, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο “μαγικός” αυτός browser με το “επαναστατικό” μοντέλο διαχείρισης των page requests, εκ μέρους του χρήστη, πολλοί κατάλαβαν προς τα που πήγαινε “η δουλειά”.

Με άλλα λόγια: το γεγονός ότι ο Silk browser περνά όλο το υλικό μιας ιστοσελίδας που επισκέπτεστε από τους servers της Amazon, το συμπιέζει και σας το σερβίρει στο Fire, για να το δείτε πολύ πιο γρήγορα, απ’ ότι αν όλο το rendering γινόταν στο tablet, σημαίνει απλούστατα ότι η Amazon “βλέπει”, ότι βλέπετε κι εσείς. Και επιπλέον, αναφέρεται καθαρά στους όρους χρήσης του Silk, ότι ο browser ανοίγει ένα ασφαλές κανάλι SSL, μεταξύ υμών και του host provider του website που επιισκέπτεστε, πάντα με σκοπό το ταχύτερο rendering. Αναφέρει όμως ότι καταγράφονται και άλλα στοιχεία, όπως διευθύνσεις IP και MAC και μια λίστα με τα URLs που επισκέπτεστε, για 30 μέρες το πολύ, αλλά – προσέξτε – “κατά κανόνα” (“We generally do not keep this information for longer than 30 days”). Ο Silk browser, θα χρησιμοποιεί το παντοδύναμο backend της Amazon (Elastic Compute Cloud – EC2), για να κάνει όλους τους πολύπλοκους υπολογισμούς, τη συμπίεση των εικόνων, και την δρομολόγηση των page requests, των στοιχείων JavaScript και άλλων embedded δεδομένων, έτσι ώστε να μειωθεί δραματικά ο χρόνος που θα κατέβει ολοκληρωμένη η σελίδα στην οθόνη του Fire.

Όμως προχωρά και ένα βήμα παραπέρα: μέσα από τα πολυδύναμα εργαλεία και την άπλετη υπολογιστική ισχύ του EC2 (που κατά γενική ομολογία αποτελεί την ισχυρότερη και αρτιότερη consumer oriented υπηρεσία, βασισμένη στο cloud, σήμερα), δημιουργείται ένας proxy, που όχι μόνο στριμάρει βελτιστοποιημένες σελίδες, αλλά, με βάση το περιεχόμενό τους, προβλέπει και εκείνες που πιθανόν να απισκεφθείτε στο προσεχές μέλλον!

Όλα αυτά τι σημαίνουν; ότι η Amazon δεν δεσμεύεται να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία για περισσότερο χρονικό διάστημα, πάντα – φυσικά – για λόγους ευρρυθμίας της υπηρεσίας της και προσφοράς καλύτερης εξυπηρέτησης στον πελάτη. Και τι θα γίνει αν (λέμε “αν”) ανάμεσα στη λίστα των βιβλίων που θα παραγγίλετε βρίσκεται και το “An Anarchist’s Cookbook”; Μήπως, θα μπείτε θαυμάσια σε μια αόρατη black list ενδεχόμενων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και από εκεί και πέρα βρεθείτε ξαφνικά μια νύχτα περικυκλωμένοι από μαυροσκούφηδες με προτεταμένα πολυβόλα; Πώς; Βλέπω πολύ Alex Jones; Άντε ρε παιδιά, με παρεξηγήσατε…

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορείτε, μέσω των επιλογών ρυθμίσεων του browser, να απανεργοποιήσετε αυτό το περίτεχνο σύστημα proxy της Amazon και να περιηγείστε στο Internet “κανονικά” με απευθείας σύνδεση στον host provider, μέσα από τα συνήθη κανάλια DNS resolution. κι εδώ που τα λέμε, ο κόσμος που θα αγοράσει το Fire, 99% θα σερφάρει με τον EC2 proxy, εκτός κι αν έχει ψύχωση με την ιδιωτικότητα και φοβάται τον ίσκιο του… ή ανήκει πραγματικά σε τίποτε “Πυρήνες της Φωτιάς” – που κάνει και ωραίο λογοπαίγνιο με το Kindle Fire!

Source:

In other words, said Chet Wisniewski, a security researcher for Sophos, “Web connections from your tablet will connect directly to Amazon, rather than the destination web page.”

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.