Το Facebook είναι υπερβολικά πολύπλοκο;

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια είδηση, αλλά θεώρησα πως άξιζε να στρέψω την προσοχή σας στο πολύ ενδιαφέρον post του Chris Taylor, στο Mashable (link, όπως πάντα, “στην πηγή” μας, κάαατω-κάτω από το ποστάκι μας), που ασχολείται ακριβώς με το θέμα του τίτλου μας. Και ο λόγος είναι φυσικά πως, προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αποφεύγω το Facebook είναι πως το θεωρώ υπερπολύπλοκο, και… ντρέπομαι για αυτό! Μπορώ να στήσω squid server να παίζει ρόλο proxy σε 100 υπολογιστές, φιλτράροντας τις “κακές λεξούλες και φράσεις” τύπου “σεξ”, “βίντεο της Τζούλιας” και “μπάμιες”. Μπορώ να “στήσω” υπολογιστή από το 0 στο “έχω Windows και κάνω τα πάντα” μέσα σε 1-2 ωρίτσες. Δεν λέω πως είμαι κανένας υπέρτατος γνώστης, μα παλεύοντας τόσα χρόνια (γύρω στην… 25ετία τώρα πια) με υπολογιστές και gadgets, όσο να’ ναι, έχω μια κάποια άλφα εξοικείωση με το “χόμπι”.

Ε, λοιπόν, με το Facebook δεν βγάζω άκρη!

Και επιμένω σε αυτό, το πρόβλημα δεν είναι δικό μου – αν ήταν, δεν θα έκανα ό,τι μπορώ να κάνω. Δεν είναι “πρόβλημα κατανόησης”. Δεν είναι “πρόβλημα έλλειψης γνώσεων”. Οφείλεται, απλά, στο ότι το Facebook είναι ένα πραγματικό… χάλι, ένα μπλεγμένο και κακοσχεδιασμένο site, που αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα του γιατί οι developers πρέπει να είναι developers και οι designers – designers, και να μην “πατάει ο ένας στα χωράφια του άλλου”. Στην απέναντι όχθη, το ολοκάθαρο, δομημένο και απολύτως κατανοητό Google+, που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Αυτό, ναι, είναι “καλοσχεδιασμένο”, όσον αφορά τουλάχιστον στον κόσμο των social networking sites.

“Παίζει”, βέβαια, πάντα, και το να έχω απλά… “γεράσει”! :-D

Εσείς, “πώς το βλέπετε”; Σας φαίνεται απλό και κατανοητό; Προσέξτε πριν απαντήσετε – δεν μιλάω για το “να ανεβάζετε updates”, αλλά για κάθε πτυχή της υπηρεσίας. Γνωρίζετε, π.χ., “πώς να βάλετε ένα RSS να βγαίνει αυτόματα στο wall σας”; Πως να ρυθμίσετε σωστά τις επιλογές ασφαλείας του προφίλ σας; Πώς να εμποδίσετε τους άλλους από το “να βάζουν tags” στις δικές σας φωτογραφίες; Όοοολα αυτά που υποτίθεται πως “είναι βασικές επιλογές” του Facebook, και που για να τα βρεις χρειάζεσαι χάρτη, GPS και εκπαιδευμένο κυνηγόσκυλο.

Source:

]Ever noticed how the remote for each new TV you check out seems to have more and more buttons? Or how that online game you used to enjoy is feeling less like fun as the options pile on? It’s not your fault. It’s a well-documented phenomenon, found in hardware, in software and on the Web: feature creep.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.