100% “ανακυκλώσιμα”… διαστημόπλοια από τη SpaceX

Η ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX σκοπεύει να αναπτύξει “επαναχρησιμοποιήσιμα” διαστημόπλοια, αντικαθιστώντας την προσέγγιση “εκτόξευσε το και… ξέχνα το” των σημερινών διαστημοπλοίων – που, όπως καταλαβαίνετε, συνοδεύεται από τεράστιο κόστος. Για αυτό, σύμφωνα με τον CEO της, Elon Musk, θα χρησιμοποιήσει retrorockets, ρουκέτες που θα “κόβουν” την ταχύτητα των διαστημοπλοίων και θα επιτρέπουν τον έλεγχο θέσης/κατεύθυνσης/ταχύτητας, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή προσεδάφιση τους – τόσο στη γη, όσο και σε άλλους πλανήτες.

Τα διαστημόπλοια μέχρι σήμερα αποτελούνται συνήθως από δυο διακριτά κομμάτια: “τον πύραυλο”, “αυτό που αναλαμβάνει να τα σηκώσει από το έδαφος και να `τα βγάλει` στο διάστημα”, και τη βασική “κάψουλα”, που αποσπάται από αυτόν όταν βρεθεί έξω από τη γη – και η οποία είναι αυτή που βλέπουμε “να επιστρέφει στη γη”, “να πέφτει στη θάλασσα” ή σε κάποια ερημική τοποθεσία, και από μέσα της να βγαίνουν αστροναύτες, μαϊμούδες ή η επόμενη εξωγήινη απειλή που θα καταστρέψει τη γη. Συνήθως αυτή η δεύτερη, η “κάψουλα”, είναι και αυτή που διασώζεται – ο “πύραυλος” θεωρείται το κομμάτι “μιας χρήσης”. Η SpaceX σκοπεύει λοιπόν να εξοπλίσει και αυτό το κομμάτι με πρόσθετες ρουκέτες και δυνατότητα λεπτομερούς ελέγχου του, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του πάλι και πάλι (και πάλι).

Για την ώρα, τα πάντα βρίσκονται σε θεωρητικό στάδιο, και η εταιρεία κάνει υπολογισμούς και δοκιμές για να δει κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Αν τα καταφέρει, το κόστος των διαστημικών ταξιδιών θα μειωθεί αρκετά – και θα βρεθούμε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον… διαστημικό τουρισμό!

Source:

]Private aerospace company SpaceX plans to develop reusable spacecraft that gently land on Earth or other planets using retrorockets, according to SpaceX CEO Elon Musk.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.