Τεχνητό φύλλο από το MIT παράγει οξυγόνο και υδρογόνο από το φως

Μια ομάδα του MIT δημιούργησε ένα απολύτως τεχνητό “φύλλο” που μπορεί να παράγει καθαρό οξυγόνο και υδρογόνο, απαιτώντας μονάχα το φως του ήλιου για την… “λειτουργία” του.

Κατασκευασμένο από πυρίτιο, το “φύλλο” του MIT είναι καλυμμένο, από τη μια πλευρά, με έναν ειδικό καταλύτη κοβαλτίου, που ανακάλυψε το μέλος της ομάδας των δημιουργών του, Daniel Nocera, το 2008, και από την άλλη με ένα συνδυασμό νικελίου, μολυβδαινίου και ψευδαργύρου. Το φως του ήλιου προκαλεί αντίδραση στο “φύλλο”, δημιουργώντας ένα μικρό κύμα ρεύματος στο εσωτερικό του, οπότε και ο καταλύτης κάνει τα μόρια του νερού να χωρίζονται σε υδρογόνο και οξυγόνο, σε αέρια μορφή, από σταγόνες στις πλευρές του.

Τα αέρια που παράγονται θα μπορούν, για παράδειγμα, να αποθηκευτούν σε ένα “τυπικό” fuel cell (το “τυπικό” διότι… ακόμη δεν τα έχουμε δει να κυκλοφορούν ανάμεσα μας), για να χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας ανά πάσα στιγμή. Ακολουθεί όχι-και-τόσο-εντυπωσιακή παρουσίαση του φύλλου, που όμως μάλλον δίνει μια καλή ιδέα του “περί τίνος πρόκειται”.

Source:

Back in March, we heard about a breakthrough from MIT: an “artificial leaf” that produces pure oxygen and hydrogen gas, powered entirely by sunlight. The technology was described in yesterday’s edition of Science, and the team has released a video showing one of the devices in action.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.