Περισσότερα Terabytes χάρη στο… αλάτι;!

Μια νέα μέθοδος που ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σιγκαπούρη μπορεί μέχρι και να εξαπλασιάσει τις αποθηκευτικές δυνατότητες των σκληρών δίσκων – και αυτό χωρίς ριζικές αλλαγές στην τεχνολογία τους, τον τρόπο κατασκευής ή λειτουργίας τους. Και το μυστικό της είναι το… αλάτι!

Για την ακρίβεια, η μέθοδος βασίζεται στο χλωριούχο νάτριο, που σε συνδυασμό με τη μέθοδο του nanopatterning -που επιτρέπει την “ταξινόμηση” δομών στην επιφάνεια ενός αντικειμένου σε νανοκλίμακα- καθιστά δυνατή τη “συμπύκνωση” του χώρου στον οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα. Ουσιαστικά, στην επιφάνεια του δίσκου βρίσκονται μικρά-μικρά “κομματάκια” που αντιστοιχούν σε μηδενικά και άσσους. Με αυτή τη μέθοδο αντί να είναι “διάσπαρτα” στην επιφάνεια του, ακριβώς σαν να είχε πετάξει κανείς ένα βάζο με μπίλιες στο πάτωμα, μπορούν να “ταξινομηθούν” – με αποτέλεσμα “καλύτερα οργανωμένη επιφάνεια” και, άρα, “περισσότερο χώρο για δεδομένα”.

Όσο για το… αλάτι; Αυτό “κολλάει” όχι στην επιφάνεια των δίσκων, αλλά στη χρήση μιας λιθογραφικής μεθόδου με e-beam τρομερά υψηλής ανάλυσης που χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του δίσκου. Η προσθήκη χλωριούχου νατρίου σε αυτήν επιτρέπει, ας πούμε, “ακόμη υψηλότερη ανάλυση” και άρα καθιστά δυνατή την “ταξινόμηση” που λέγαμε σε επίπεδο νανόμετρων.

Ody's thoughts

Σωστά απέδωσα το “sodium chloride” ως “χλωριούχο νάτριο”, ή μας οδήγησα σε εκρηκτική χημική ένωση αδέλφια; ΔΕΧ! (Δεν…Είμαι…Χημικός!)

Source:

According to a Friday press release by the Institute of Materials Research and Engineering (IMRE), conventional hard-disk drives have randomly distributed nanoscopic magnetic grains–with a few tens of grains used to form one bit–that enable the latest hard-disk models to hold up to 0.5 terabit per square inch (terabit/in2) of information. IMRE is an entity under Singapore’s Agency of Science, Technology and Research (A*Star).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.