Κοπέλα ακούει και πάλι χάρη σε εμφυτεύματα

Χάρη στην εμφύτευση Cochlear Implants, μια κοπέλα ηλικίας 29 ετών, εκ γενετής κωφή, μπόρεσε να ακούσει καθαρά τον εαυτό της για πρώτη φορά. Είναι θετικό το ότι η χρήση τους έχει αρχίσει να επεκτείνεται, και αποτελούν έναν από τους πρώτους “τύπους εμφυτευμάτων” που… παραπέμπουν στον κόσμο του Deus Ex, “επιστρέφοντας μας” κάποιες δυνατότητες που μπορεί να είχαμε χάσει, ή και βελτιώνοντας αυτές που ήδη είχαμε. Ακολουθεί το βιντεάκι που ανέρτησε το Gizmodo, όπου η κοπέλα ακούει τον εαυτό της για πρώτη φορά.

Ody's thoughts

Ζητώ ταπεινά συγνώμη για “το Αγγλικό” της υπόθεσης, δηλαδή “που δεν μετέφρασα τον όρο Cochlear Implants” στα Ελληνικά, αλλά αφού δεν τυγχάνω γιατρός, δεν γνωρίζω την ακριβή ορολογία – και έτσι προτίμησα “να αφήσω το original” από το να σας μεταφέρω κάτι με λάθος τρόπο. Εγκυκλοπαιδικά, πάντως, έχω την εντύπωση πως στη γλώσσα μας καλούνται “εμφυτεύματα κοχλεού”. Όποιος γνωρίζει περισσότερα, ας ενημερώσει σχετικά. Πρόκειται για, ας πούμε “κατασκευάσματα”, που αναλαμβάνουν να επαναφέρουν τη δυνατότητα που υπάρχει στο εσωτερικό του αυτιού, “πίσω” από το τύμπανο, να “ερεθίζεται” από τα κύμματα του ήχου – που μπορεί να έχει χαθεί για πολλούς λόγους. Αν δεν απατώμαι, εδώ είναι και ένα από τα μειονεκτήματα τους: αν “λείπει όλο το σύστημα”, και δεν μιλάμε απλά για βλάβη στο τμήμα των “αισθητήρων” των αυτιών, δεν υπάρχει τρόπος επαναφοράς της ακοής.

Source:

Sloan Churman, deaf for 29 years, will get to see life in a completely different light now because of Cochlear Implants. Technology is such a wonderful thing. [Youtube via Boing Boing]

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.