Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που δίνει μορφή στη ζωή

Από τα έντομα μέχρι τα θηλαστικά, τα ψάρια μέχρι τον άνθρωπο, υπάρχει ένας βασικός βιοχημικός μηχανισμός που κυβερνά το σχηματισμό των σωμάτων τους. Αυτόν τον εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό μόλις αποκάλυψαν μετά από πολυετή έρευνα, επιστήμονες στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης, στην Ελβετία.

Σε μια γενική της περιγραφή, η όλη διαδικασία του πως μορφοποιείται ο σκελετός του έμβιου οργανισμού, το πως σχηματίζονται και μεγαλώνουν τα μέλη και τα άκρα του, ο αριθμός των δακτύλων, το μήκος και το πάχος της ουράς, φαίνεται να είναι απρόσμενα απλή, αλλά φυσικά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πλήθος χημικών διεργασιών που λειτουργούν σε συνεργία: έτσι λοιπόν, από μια γενική σκοπιά, ο σχηματισμός του οργανισμού οφείλεται σε “πακέτα” γονιδίων που ονομάζονται “Hox”. Τα Hox παραμένουν “κοιμισμένα” και κλειστά μέσα στο έμβρυο για τις δύο πρώτες μέρες του σχηματισμού του.

Τότε, ξαφνικά, αρχίζουν με εκπληκτική χρονική ακρίβεια και αυστηρή σειρά προτεραιότητας να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο και να ξετυλίγουν τις αλυσίδες του DNA, στις οποίες οφείλεται ο σχηματισμός π.χ. της θωρακικής κοιλότητας, των βραχιόνων, των ποδιών κ.λπ. Συγκεκριμένα, τα Hox είναι διατεταγμένα σε τέσσερις ομάδες και ενεργοποιούνται με τη σειρά, πρώτα ο λαιμός, μετά ο θώρακας, έπειτα η ράχη και τέλος τα άκρα. Οι ερευνητές, θέλοντας να εξηγήσουν με πιο απλά λόγια τη διαδικασία, προκειμένου να την κατανοήσει το ευρύ κοινό, λένε ότι ο μηχανισμός μοιάζει σαν ένα παλιό σύστημα υπολογιστή που λειτουργεί με αριθμημένες και χρονολογημένες καρτέλες: κάθε μία εισάγεται στο σύστημα την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο στάδιο, προκειμένου να συνεισφέρει στο σχηματισμό μιας αλυσίδας, η οποία στο τέλος της καταλήγει με την ολοκλήρωση της μορφής του οργανισμού.

Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σπουδαία στα χρονικά της Βιολογίας και της Γενετικής, αφού για πρώτη φορά αποκαλύπτεται η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου και παολύπλοκου βιολογικού “ρολογιού”, ενός μηχανισμού που λειτουργεί με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Οπωσδήποτε, τα πάντα στη ζωή κινούνται μέσα σε ρυθμικές και κυκλικές διαδικασίες, και η περιοδικότητα των φυσικών φαινομένων επηρεάζει και τις βιολογικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, στις γυναίκες υπάρχει ο έμμηνος κύκλος, ένα βιοχημικό σύστημα που επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και έχει περιοδικότητα, αλλά με τόσο μεγάλη ακρίβεια.

Μόνο το μέλλον θα δείξει πόσα ακόμη ακριβή συστήματα κυβερνούν την εξέλιξη και καθορίζουν τον τρόπο που διαμορφωνόμαστε, που λειτουργούμε, που συμπεριφερόμαστε και εξελισσόμαστε. Και ασφαλώς, όσο προχωρά η κατανόηση των ακριβών μηχανισμών που κυβερνούν την βιολογική μας ύπαρξη, τόσο ευκολότερη θα γίνεται και η οποιαδήποτε επέμβαση στην ανθρώπινη φύση μας: άνθρωποι φτιαγμένοι κατά παραγγελία, άνθρωποι με ισχυρότερο μυικό και οστεϊκό ιστό, βιονικοί άνθρωποι με πρωτόγνωρες αθλητικές ικανότητες, αλλά και άνθρωποι, αντίστοιχα, με εκπληκτικές διανοητικές ικανότητες, και τρομερό ρυθμό μάθησης και απορρόφησης, αλλά και συνδυασμό δεδομένων. Και τέλος, άνθρωποι με ξεκλειδωμένες ικανότητες που δεν ξέρουμε ακόμη – έκτη αίσθηση; Τηλεπάθεια; Μεταχείριση της ροής του χωροχρόνου; Όλα είναι πιθανά πλέον…

Source:

Mice don’t have tails on their backs, and their ribs don’t grow from lumbar vertebrae. And for a good reason. EPFL scientists have discovered the mechanism that determines the shape that many animals take – including humans, blue whales, and insects.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.