Της… μόδας τα “cracks” στα jPS3

δίσκος με κόπιες, πέφτει και σπάει το ps3

Από ό,τι φαίνεται, η αδυναμία κυκλοφορίας ενός νέου custom firmware για τα jPS3s (jailbroken PS3s) που να είναι συμβατό με τους νεότερους τίτλους της κονσόλας της Sony οδήγησε σε μια… μάλλον αναπόφευκτη “αντίστροφη” λύση: άρχισαν να κυκλοφορούν cracks για συγκεκριμένα παιχνίδια, όπως ακριβώς συνέβαινε στους τίτλους του PC!

(Σχεδόν) όλα τα custom firmwares για τα jPS3s βασίζονται στο επίσημο firmware 3.55 που διέθεσε η Sony για το PlayStation 3, και έτσι δεν είναι συμβατά με τους νεότερους τίτλους – οι οποίοι προστάζουν την εγκατάσταση νεότερου firmware. Αν ο χρήστης θέλει να παίξει έναν από αυτούς, πρέπει να αναβαθμίσει την κονσόλα του στο firmware που αυτοί απαιτούν, χάνοντας τις… χαρές μιας jailbroken κονσόλας.

Η Sony άλλαξε τον τρόπο κρυπτογράφησης των firmwares του PlayStation 3 μετά το firmware 3.55, και δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος τρόπος παράκαμψης της – και, άρα, δημιουργίας ενός “πειραγμένου” νεότερου firmware, που να επιτρέπει την εκτέλεση νεότερων τίτλων. Η ομάδα των Duplex λοιπόν (ναι, αυτή που συζητούσαμε και πριν λίγες ημέρες, που είχε διαθέσει “σπασμένους” τίτλους από το PSN) αποφάσισε να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό του “πειράγματος” όχι του-firmware-ώστε-να-είναι-συμβατό-με-τα-νεότερα-παιχνίδια αλλά των-νεότερων-παιχνιδιών-για-να-παίζουν-σε-παλαιότερο-firmware. Έτσι, ήδη κυκλοφορούν στο Internet “fixes” για λίγους μεν, πολυπόθητους δε νέους τίτλους του PlayStation 3, που δίχως αυτά “δεν παίζουν” στα jPS3s. Τίτλους όπως το Uncharted 3 και το Battlefield 3!

Στην περίπτωση του Uncharted 3 υπάρχουν -λένε- κάποια προβλήματα με παγώματα, που ουσιαστικά εμποδίζουν στην ολοκλήρωση του. Φήμες θέλουν το διαθέσιμο “crack” να είναι ημιτελές, να έχει “διαρρεύσει” από τρίτους και, εξαιτίας αυτού, ο πραγματικός δημιουργός του να μην σκοπεύει να διαθέσει την πλήρη έκδοση. Στην περίπτωση του Battlefield 3, από την άλλη, ο “πραγματικός δημιουργός” είναι οι προαναφερθέντες Duplex, και -λένε πως- δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν “ξεκλείδωτες” εκδοχές παιχνιδιών για τα jPS3s, αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους κυκλοφορούσαν αυτές δείχνουν να επιταχύνονται. Μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει (για ακόμη μια φορά) μπόλικα “σπασμένα” παιχνιδάκια του PSN, και τώρα κυκλοφορούν “cracks” για δυο από τους πλέον αναμενόμενους τίτλους.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Chris K

  Αφού επέτρεψαν το jailbreak και πούλησαν άπειρες κονσόλες, τώρα το παίρνουν πίσω και πετάνε “τυράκια”. Μισές δουλειές κάνει και πάλι η Sony που δε θα της βγουν σε καλό.
  Να θυμίσω πως το jailbroken xbox360 δε δέχεται update ασφαλείας (σπάει δηλαδή μόνο μια φορά) και μπαίνει στο xbox live απροβλημάτιστα.

 • Athanasios Babanelos

  Καλή μας ημέρα και καλή μας εβδομάδα.

   

  Έχω ένα μικρό θεματάκι και ψάχνω εδώ και καιρό τρόπο να το
  επιλύσω. Είναι άσχετο με το topic και γι’ αυτό ζητώ συγνώμη προκαταβολικά. Μπαίνω κατ’ ευθείαν
  στο θέμα μου. Έχω PS3 phat f 3.15 με dual boot
  manager για να φορτώνω linux. Το
  θέμα μου ότι ο διαχωρισμός του σκληρού δίσκου έγινε μέσα από το interface του
  PS3 και εκεί δεν δίνει
  την δυνατότητα για custom partitioning.
  Για όσους έχουν ασχοληθεί με το άθλημα θυμίζω ότι δίνει την δυνατότητα 10 GB -> other OS and rest ->
  PS3 ή το ανάποδο. Αφού
  πλέον έχουμε μεγάλους δίσκους είναι κρίμα να μην μπορούμε να δώσουμε λίγο ακόμη
  χώρο σε όποιο επιλέξουμε να έχει μόνον 10 GB. Γνωρίζει κανένας τρόπο να κάνουμε resize τα partition αυτά;

   

  Ευχαριστώ πολύ.

 • Skylik8

  Σκοπός : Resising Partitions

  Τρόπος : Αφαιρείς τον σκληρό από τον γιαπωνέζο και το βυσματώνεις σε ένα pc.
                Επιπλέον ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούσεις ενα ide/sata to usb καλώδιο.
                Να μην ξεβιδώνουμε και όλες τις βίδες.
                Φτιάχνεις τα partition.
                Μπορείς για παράδειγμα με το partition magic.

  Ρίσκο :   Αν τα δεδομένα σου είναι πολύτιμα κάνε ένα backup καλού κακού.
               Διαφορετικά ένα φορμάτ είναι πάντα αναζωογοννητικό !! χεχε

  Για να ξέρεις πάντως δεν θα στο παίξω μάγκας μέχρι το φορμάτ έχω φτάσει, θεωρητικά
  πάντως είναι εφικτό. Κάνε και μια έξονυχιστική έρευνα και αποφάσισε αργότερα.

  Μια άλλη εναλλακτική αν θες επιπλέον χώρο για το λειτουργικό σου θα ήταν να
  χρησιμοποιούσες έναν εξωτερικό σκληρό. 

  Χαρούμενο partitioning

 • Anonymous

  Ναι, αλλά “πιάνει” μόνο σε παλιά Xbox360, των πρώτων τριών “γενιών” του, τουλάχιστον με την κλασσική μέθοδο του JTag, τα οποία μάλιστα ΔΕΝ θα πρέπει “να έχουν γίνει update” σε νέο firmware μέσω κάποιου παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, “άντε να βρεις ένα τέτοιο στην αγορά” – μόνο μεταχειρισμένο, από online site δημοπρασιών, και αν το εμπιστεύεσαι.

  Και ναι μεν βρέθηκε και νέα μέθοδος, που πιάνει και στα νεότερα Xbox360, αλλά απαιτεί πρόσθετο hardware (και άρα κόστος), είναι δύσκολη στην υλοποίηση (για το μέσο χρήστη) και απαιτεί από 1 έως και 5 λεπτά αναμονή κάθε φορά “μέχρι να πιάσει”. Έτσι, “ανοίγεις την κονσόλα”, “εφαρμόζεις το exploit” και μετά… κάθεσαι και περιμένεις “να πιάσει”. Όχι και ό,τι καλύτερο.

  Αλλά βέβαια, μετά, ναι, “κάνεις τα πάντα” με την κονσόλα σου – περισσότερα και από ό,τι με το PS3.

 • Anonymous

  Αν θυμάμαι καλά, το πρόβλημα είναι πως η Sony χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφημένο partition table στα PS3s, που δεν είναι “ορατό” στα PCs για “να το πειράξεις”. Αν θυμάμαι καλά, όμως, είχαν αναφέρει στο psx-scene έναν τρόπο “αποκρυπτογράφησης” του δίσκου και χρήσης του χωρίς “κρυπτογράφηση” απευθείας στο PS3. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί “να διαβαστεί” ΚΑΙ στο PC, και άρα να “πειράξεις” τα partitions όπως λες.

 • Athanasios Babanelos

  Καλή μας ημέρα και καλό μας μήνα.
  Πολύ φοβούμαι ότι θα πρέπει να συμφωνήσω με τον DuckLord. Δυστυχώς η μαμά S O N Y δεν αφήνει ελεύθερο το partition table οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σχετικά εύκολα, ακόμη και αν συνδέσουμε τον δίσκο σε άλλο μηχάνημα. Τελικά θα αναγκαστώ να κοτσάρω εξωτερικό δίσκο όποτε θα χρειάζομαι τα επιπλέον gigabyte. Ελπίζω όποτε βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση να δείξουν την πρέπουσα ηρεμία οι γιοί μου και να αντισταθούν στο να σκαλίσουν αυτά τα “καλώδια”, σε αυτήν την γλυκιά ηλικία των 20+ μηνών τα βλέπουν όλα τόσο όμορφα….