Της… μόδας τα “cracks” στα jPS3

δίσκος με κόπιες, πέφτει και σπάει το ps3

Από ό,τι φαίνεται, η αδυναμία κυκλοφορίας ενός νέου custom firmware για τα jPS3s (jailbroken PS3s) που να είναι συμβατό με τους νεότερους τίτλους της κονσόλας της Sony οδήγησε σε μια… μάλλον αναπόφευκτη “αντίστροφη” λύση: άρχισαν να κυκλοφορούν cracks για συγκεκριμένα παιχνίδια, όπως ακριβώς συνέβαινε στους τίτλους του PC!

(Σχεδόν) όλα τα custom firmwares για τα jPS3s βασίζονται στο επίσημο firmware 3.55 που διέθεσε η Sony για το PlayStation 3, και έτσι δεν είναι συμβατά με τους νεότερους τίτλους – οι οποίοι προστάζουν την εγκατάσταση νεότερου firmware. Αν ο χρήστης θέλει να παίξει έναν από αυτούς, πρέπει να αναβαθμίσει την κονσόλα του στο firmware που αυτοί απαιτούν, χάνοντας τις… χαρές μιας jailbroken κονσόλας.

Η Sony άλλαξε τον τρόπο κρυπτογράφησης των firmwares του PlayStation 3 μετά το firmware 3.55, και δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος τρόπος παράκαμψης της – και, άρα, δημιουργίας ενός “πειραγμένου” νεότερου firmware, που να επιτρέπει την εκτέλεση νεότερων τίτλων. Η ομάδα των Duplex λοιπόν (ναι, αυτή που συζητούσαμε και πριν λίγες ημέρες, που είχε διαθέσει “σπασμένους” τίτλους από το PSN) αποφάσισε να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό του “πειράγματος” όχι του-firmware-ώστε-να-είναι-συμβατό-με-τα-νεότερα-παιχνίδια αλλά των-νεότερων-παιχνιδιών-για-να-παίζουν-σε-παλαιότερο-firmware. Έτσι, ήδη κυκλοφορούν στο Internet “fixes” για λίγους μεν, πολυπόθητους δε νέους τίτλους του PlayStation 3, που δίχως αυτά “δεν παίζουν” στα jPS3s. Τίτλους όπως το Uncharted 3 και το Battlefield 3!

Στην περίπτωση του Uncharted 3 υπάρχουν -λένε- κάποια προβλήματα με παγώματα, που ουσιαστικά εμποδίζουν στην ολοκλήρωση του. Φήμες θέλουν το διαθέσιμο “crack” να είναι ημιτελές, να έχει “διαρρεύσει” από τρίτους και, εξαιτίας αυτού, ο πραγματικός δημιουργός του να μην σκοπεύει να διαθέσει την πλήρη έκδοση. Στην περίπτωση του Battlefield 3, από την άλλη, ο “πραγματικός δημιουργός” είναι οι προαναφερθέντες Duplex, και -λένε πως- δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν “ξεκλείδωτες” εκδοχές παιχνιδιών για τα jPS3s, αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους κυκλοφορούσαν αυτές δείχνουν να επιταχύνονται. Μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει (για ακόμη μια φορά) μπόλικα “σπασμένα” παιχνιδάκια του PSN, και τώρα κυκλοφορούν “cracks” για δυο από τους πλέον αναμενόμενους τίτλους.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.