Η NBC Universal “ρίχνει” τα MODs του Battlestar: Galactica

Το Battlestar: Galactica δεν είναι και ο πλέον διάσημος τίτλος όσον αφορά στους modders, δηλαδή, “στους ερασιτέχνες δημιουργούς που φτιάχνουν δικό τους περιεχόμενο για τους αγαπημένους τους τίτλους” (όπου “περιεχόμενο” = “MODs”, εκ του “modifications”, “μετατροπές” των τίτλων). Είναι, όμως, “ψυχοπαίδι” της NBC Universal, που προστατεύει τα πνευματικά της δικαιώματα με νύχια και με δόντια. Έτσι, θεωρώντας πως τα MODs για τον τίτλο της έρχονται ενάντια στα συμφέροντα της, αποφάσισε να στραφεί εναντίον τους.

Τώρα, η ModDB, ένα γνωστό site που ειδικεύεται στη φιλοξενία τέτοιων MODs για όσα παιχνίδια είναι… εμ… “moddable”, αναγκάστηκε κατόπιν προτροπής της NBC Universal να “κατεβάσει” ό,τι σχετιζόταν με το Battlestar: Galactica. Αφορμή για την κίνηση της, από ό,τι φαίνεται, ένα από τα MODs που για κάποιον… απροσδιόριστο λόγο “της μπήκε στο μάτι”, γνωστό ως Nexus MOD.

Φυσικά, όταν λέμε πως κάποιοι “φτιάχνουν MODs”, δεν είναι σαν να λέμε πως “σιγοσφυρίζουν τη μελωδία ενός παιχνιδιού”: οι άνθρωποι “παλεύουν” με προγράμματα γραφικών, με τα εργαλεία που “φτιάχνουν πίστες” και οι “επίσημοι” developers των παιχνιδιών, με εφαρμογές σχεδίασης τρισδιάστατων μοντέλων, φτιάχνουν μουσική, ηχητικά samples κ.λπ. κ.λπ., ουσιαστικά “στήνοντας” τις δικές τους εκδοχές μεγάλων παιχνιδιών. Μπορεί να προσθέτουν ένα όπλο ή ένα διαστημοπλοιάκι σε ένα παιχνίδι, μπορεί να “αλλάζουν τους κανόνες” με τους οποίους παίζεται, ή μπορεί και να δημιουργούν ολόκληρους νέους τίτλους με “βάση” το “κανονικό” παιχνίδι. Π.χ. και το πασίγνωστο Counterstrike ξεκίνησε την καριέρα του ως MOD του Half-Life, ενώ το DOTA ως MOD του Warcraft III. Αμφότερα, τώρα, διατίθενται ως “εμπορικοί τίτλοι”.

Όταν, λοιπόν, κάποιος χύνει αίμα και ιδρώτα για να φτιάξει κάτι, το “να του το κόβεις” πάνω που… έχει τελειώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς είναι, αν μη τι άλλο, κομματάκι απογοητευτικό. Η NBC Universal δεν κινήθηκε εξαρχής κατά των modders, και έτσι είχε -προφανώς λανθασμένα- γίνει κατανοητό πως δεν θα είχε πρόβλημα με κάτι τέτοιο. Αντί, όμως, να δοκιμάσει να επικοινωνήσει μαζί τους, έστω, να εξηγήσει κάπως τη στάση της, φάνηκε να κινείται απότομα, σαν ένα “ύπουλο χτύπημα κάτω από τη ζώνη” σε όσους είχαν πασχίσει να επεκτείνουν το “σύμπαν” που, κατά τα άλλα, της ανοίκει.

Προφανώς η ίδια η εταιρεία δεν φταίει, αφού μάλλον δεν έχει καμία απολύτως επαφή με τον κόσμο των gamers και, φυσικά, δεν γνωρίζει “τι εστί modding”: απλά τα στελέχη της θα είδαν πως “κάποιοι αντιγράφουν τα έργα μας” και αποψάσισαν να στραφούν εναντίον τους, χωρίς να έχουν καταλάβει πως αυτό δεν είναι τόσο “αντιγραφή” όσο… “φόρος τιμής” προς αυτά. Το θέμα παραμένει, όμως, πως κάποιοι είδαν μήνες κόπων να πηγαίνουν στράφι, και έτσι έχει ήδη ξεκινήσει ένας μικρός… χαμός στα forum του ModDB, όπου ακούγονται ιδέες για… μποϋκοτάρισμα της NBC Universal, ενώ αρκετοί σκοπεύουν να συνεχίσουν την ανάπτυξη των MODs τους “ανεπίσημα” ή πιθανότατα “μεταλλάσσοντας” τα σε “κάτι διαφορετικό”.

Source:

A swell Battlestar Galactica mod for Nexus drew the attention of NBC Universal, who sent a cease-and-desist over to ModDB, which had been hosting the work on it. And 19 other BSG mods. All have been wiped out.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.