iPhone 4S: Το απόλυτο smartphone… της απογοήτευσης;

Χθες το απόγευμα, γύρω στις 8, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τις πρώτες πληροφορίες για “το νέο iPhone” της Apple. Εκεί, όμως, που οι προσδοκίες, οι εκτιμήσεις, οι… ελπίδες του κόσμου, ήθελαν την Apple να παρουσιάζει δυο νέα smartphones, ένα “που θα ήταν προοδευτικό update του υπάρχοντος iPhone 4” και “ένα που θα ήταν το πραγματικά επόμενο smartphone” της, δηλαδή, το iPhone 4S και το iPhone 5 αντίστοιχα, αυτή περιορίστηκε στο πρώτο. Το αποτέλεσμα; Μια γενική ατμόσφαιρα απογοήτευσης. Και αυτό… με επιείκεια!

Ένα προσωπικό μήνυμα

Ας αρχίσουμε σε πιο προσωπικό τόνο, και όπως… προστάζουν οι άγραφοι κανόνες του unregistered, επιτρέψτε μου, ακριβώς για αυτό το λόγο, να βάλω και “το μποξάκι μου”…

Ody's thoughts

…κάπως έτσι. Much Better! Βλέπετε, “το μποξάκι” του κάθε μέλους του unregistered χρησιμοποιείται, πια, κυρίως όποτε θέλει να εκφέρει προσωπική άποψη, “να πει τα δικά του” κ.λπ. κ.λπ. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να γράψω “αντικειμενικά” για το νέο iPhone, δίχως πρώτα να αναφέρω κάποια πραγματάκια.

Πριν 3 μέρες, που λέτε, συμφωνήσαμε με τον Φώτη (Phoat) “να επισπεύσουμε όπως-όπως τη δημιουργία των hubs μας”, που σας είχα υποσχεθεί εδώ και καιρό, για “να κάνουμε ποδαρικό” με την ευκαιρία της επικείμενης κυκλοφορίας του νέου iPhone. Θα ήταν και ο καλύτερος τρόπος επίδειξης του “τι σκεφτόμασταν να κάνουμε/πώς θα θέλαμε να ήταν” αυτό το πρωτότυπο είδος πολυ-post / microsites, που θέλαμε να ενσωματώσουμε στο unregistered, και που αποτελεί, μετά το νέο του theme, το “επόμενο βήμα” μας. Ο Φώτης, λοιπόν, άρχισε να… τρέχει πανικόβλητος, για να μπορέσει να υλοποιήσει κάποιες “πατέντες” που θέλαμε να κάνουμε – εξάλλου, κάθε hub μπορεί να είναι “σαν ένα μεγάλο post”, αλλά και σαν ένα site-μέσα-στο-site. Η πολυπλοκότητα εξαρτάται κάθε φορά από το “με τι έχει να κάνει το hub”. Και με ένα νέο iPhone στον ορίζοντα… Ας πούμε πως “είχαμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας”, και μόλις 3 ημέρες για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Η ώρα, λοιπόν, έχει φτάσει περίπου 8. Εγώ βρίσκομαι… αναίσθητος στο κρεβάτι, μετά από άλλο ένα εικοσάωρο συνεχούς posting, προετοιμασίας για “νέα features και ύλη του site”, οργάνωση “κάποιων άλλων πραγμάτων” και, κάποια… προάστια πιο πέρα, ο Φώτης παλεύει και παλεύει με το hub για το νέο iPhone. Έχει ολοκληρώσει “την υποδομή”, έχει καταλήξει “στην εμφάνιση” που είχαμε συμφωνήσει, μα δεν έχει βρει, ακόμη, τρόπο “για να παρουσιάζονται σωστά οι σελίδες του συγκεκριμένου hub”, όταν τα post που θα εμπεριέχει ξεπεράσουν τα 9. Έχει αγχωθεί. Και δεν βρίσκει λύση. Εγώ, φυσικά, όντας… αναίσθητος, δεν απαντώ στο τηλέφωνο. Και τότε ο Λάμπρος ανεβάζει το πρώτο post για το νέο iPhone.

Ο Φώτης αρχίζει να ηρεμεί, μια “ηρεμία της απογοήτευσης”. Εγώ, σιγά-σιγά, ορθώνομαι και πάλι στα πόδια μου, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δυο, καταλήγουμε να λέμε το ίδιο πράγμα, να έχουμε την ίδια άποψη: “τσάμπα τρέχαμε”.

Με λίγα λόγια, το “νέο iPhone” όχι μόνο δεν άξιζε “δικό του hub”, αλλά ούτε καν… “featured post”. Η Apple κατάφερε να μας απογοητεύσει μεγαλοπρεπώς, και μαζί με εμάς, και όλους όσους ασχολούνται με την τεχνολογία. Περισσότερο δε, όσους… έτρεξαν και πούλησαν όσο-όσο “το παλιό τους iPhone” για να έχουν χρήματα να αγοράσουν το καινούργιο – οι οποίοι, ουσιαστικά, μόλις “μπήκαν μέσα” γύρω στα 400 ευρώ, μόνο και μόνο για να αγοράσουν αυτό που θα λέγαμε “ένα προοδευτικό update”.

Είναι, όμως, η απογοήτευση μας δικαιολογημένη; Ήταν “λίγο” αυτό που παρουσίασε η Apple; Είναι τόσο… χάλι “το νέο iPhone”; Μήπως το παρακάνουμε; Για αυτό ακριβώς χρειάστηκε αυτή η εισαγωγή, και εδώ αρχίζει το πραγματικό μας post σχετικά με το νέο “απόλυτο smartphone”.

Το “νέο” iPhone

Το iPhone 4S είναι, ως γνωστόν, η νέα πρόταση της Apple στο χώρο των smartphones, και αποκαλύφθηκε χθες το απόγευμα από την Apple σε κάπως χαμηλούς τόνους. Και ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό ήταν πως δεν ήταν, στην πραγματικότητα, “το επόμενο απόλυτο smartphone”, όπως περίμεναν οι περισσότεροι (και μαζί τους και εμείς), μα αυτό που θα λέγαμε “ένα προοδευτικό update στο υπάρχον μοντέλο”. Και τότε ξεκίνησε η απογοήτευση.

Ο περισσότερος κόσμος είχε απίστευτα υψηλές προσδοκίες για το τι θα παρουσίαζε η Apple, μια εταιρεία που “έχει καταφέρει να κάνει την έκπληξη” εδώ και τόσες χρονιές στη σειρά. Μέχρι χθες, κάθε παρουσίαση νέου προϊόντος της έκανε τον ανταγωνισμό να… τρέχει να προλάβει, και ακόμη και όταν κάθε συσκευή παρουσίαζε ένα πλήθος “μικρών updates” που τις διαφοροποιούσαν από τις προηγούμενες, πάντα υπήρχε και ένα “killer feature”, ένα “απίθανο χαρακτηριστικό” που έπειθε ακόμη και όσους είχαν ήδη μια από αυτές πως “έπρεπε οπωσδήποτε να αγοράσει τη νέα έκδοση”. Αυτό ήταν το σημείο στο οποίο “έχασε το παιχνίδι” η Apple στη χθεσινή της παρουσίαση.

Το iPhone 4S ουσιαστικά διαφοροποιείται από το iPhone 4 μόνο όσον αφορά στον επεξεργαστή του και την κάμερα του. Αυτές είναι οι πραγματικά “σημαντικές αλλαγές”, και το κοντινότερο σε αυτό που θα λέγαμε “killer features”. Ναι, έχει και άλλες διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχο του – όπως για παράδειγμα την υποστήριξη… Bluetooth 4.0, που σε μια τραγική προσπάθεια “να δει την κατάσταση θετικά”, αναφέρει σε θέμα του το “βαμμένο Apple” Cult of Mac. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτά αντικειμενικά δεν είναι “killer features”.

Ο κόσμος απογοητεύτηκε από την ανακοίνωση διότι περίμενε κάτι εξωπραγματικό. Το “να πηγαίνει γρηγορότερα” και “να τραβά καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο” δεν είναι “killer features”, δεν είναι “λόγοι να το αγοράσεις αν έχεις ήδη ένα iPhone 4”. Το iPhone δεν είναι “τηλέφωνο”. Δεν είναι “ένα απλό gadget”. Είναι μια συσκευή-προσδιορισμός του είδους της, που, θεωρητικά, δικαιολογεί το να πληρώσει κανείς… έναν ολόκληρο μισθό (έτσι που είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση) για να την αποκτήσει! Η “υψηλότερη ταχύτητα” και η “καλύτερη κάμερα” δικαιολογούν την… καταβολή ενός μισθού; Μάλλον όχι!

Για μισό λεπτάκι…

Εδώ, όμως, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή, κάποιους μήνες νωρίτερα, στην αποκάλυψη του iPhone 4. Θυμάστε ποιο ήταν το βασικότερο χαρακτηριστικό του, το “killer feature”, κατά την Apple και τον Steve Jobs; Να βοηθήσουμε: η “Retina display”, η οθόνη του, με εξωπραγματική για τα μέχρι τότε smartphones ανάλυση, που κυμαινόταν γύρω στα 300 pixels. Για ξανασκεφτείτε το, λοιπόν: άξιζε “μια καλύτερη οθόνη” την… καταβολή ενός μισθού; Μάλλον όχι!

Ακριβώς όπως το “χθεσινό” iPhone 4S, έτσι και το παλαιότερο iPhone 4 ήταν μια “προοδευτική εξέλιξη” του iPhone 3. Εξάλλου, αυτό φαινόταν και από το όνομα του, από την αρίθμηση του: “4S”. Όχι “5”. Όχι “Next”. Το ίδιο με ό,τι υπήρχε, με ένα πρόσθετο, μικρούλι γραμματάκι. Ένα “S”. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, και αν το καλοσκεφτεί κανείς, το iPhone 4S είναι… μια χαρά smartphone! Είναι όχι μόνο “αυτό που θα έπρεπε να είναι”, μα και κάτι παραπάνω!

Αντικειμενικά, ο γρηγορότερος επεξεργαστής είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικός με “την καλύτερη οθόνη” – και έτσι, το iPhone 4S είναι το ίδιο σημαντικό update σε σχέση με το iPhone 4, όσο ήταν και αυτό σε σχέση με το iPhone 3. Το iPhone 4S διαθέτει, επίσης, μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερο σύστημα γραφικών και, φυσικά, την πολυσυζητημένη λύση της Siri, που αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις “φωνητικού χειρισμού” μιας συσκευής, αν όχι την καλύτερη. Τα προβλήματα εντοπίζονται αλλού: στις δικές μας προσμονές, αλλά και, το σημαντικότερο, στο ότι για πρώτη φορά οι κλασσικές… υπερβολές της Apple “δεν πέρασαν” στον κόσμο.

Θα σου κάνω ένα κόλπο..!

Και εδώ γυρίζουμε πάλι σε πιο… προσωπικούς τόνους.

Ody's thoughts

Χρόνια, τώρα, έχω βαρεθεί να λέω σε όλο τον κόσμο πως η Apple δεν καταφέρνει να κάνει “μαγικά”. Δεν “παίρνει κάρβουνα και τα μετατρέπει σε χρυσό”. Αντίθετα, είναι αυτό που θα λέγαμε ένας… “ταχυδακτυλουργός”. Μπορεί να πάρει κάτι που ήδη υπάρχει και να στο παρουσιάσει με εξαιρετικό τρόπο. Μπορεί “να στήσει ένα ωραίο show”. Μπορεί “να κάνει κάτι να γυαλίζει”. Μπορεί να πάρει κάτι που ήδη έχεις και να στο παρουσιάσει με τέτοιο τρόπο που να θέλεις να το… ξαναγοράσεις, με τη δική της στάμπα, με τη δική της “σφραγίδα εγγύησης”. Άλλο, όμως, ο… Gandalf, και άλλο ο “Μάικ Λαμάρ”!

Για παράδειγμα, λίγοι κυνικοί σαν εμένα, μετά την αποκάλυψη του iPad, έλεγαν πως “δεν είναι παρά ένα… ξεχειλωμένο iPhone” – και αν το καλοσκεφθείτε. είχαν απόλυτο δίκιο. Αντίστοιχα, το iPad 2 δεν ήταν παρά ένα “πιο γρήγορο iPad” – που επίσης είχε “βελτιώσεις όσον αφορά στις κάμερες”. Ειδικά η σχέση iPad 2 με iPad 1 μοιάζει περισσότερο, πια, με τη σχέση ανάμεσα σε iPhone 4S και iPhone 4. Όποιος, λοιπόν, κατακρίνει την Apple ειδικά για το iPhone 4S και το ότι “δεν είναι αυτό που περιμέναμε”, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει, να θυμηθεί λιγάκι τι ήταν, στην πραγματικότητα, όλα τα προηγούμενα gadgets που μας έδειξε η εταιρεία, πάντα σε άμεση σχέση με τους προγόνους τους.

Μα… Μα… Είναι… Η Apple..!

Θεωρώ λοιπόν πως το ίδιο το iPhone 4S ως συσκευή δεν ήταν ο λόγος της απογοήτευσης. Δεν ήταν “το πρόβλημα”. Αντίθετα, το “γιατί δεν μας έκανε εντύπωση η χθεσινή παρουσίαση” μάλλον οφείλεται σε δυο πολύ συγκεκριμένους παράγοντες.

Ο πρώτος ήταν η προσμονή μας για την αποκάλυψη όχι μιας, αλλά δυο συσκευών. Η μια ήταν το iPhone 4S, που λίγο-πολύ περιμέναμε πως θα ήταν αυτό που, τελικά, είναι. Η άλλη ήταν το iPhone 5, το οποίο… απουσιάζει. Ο,τι στοιχείο είχε γίνει γνωστό “για το επόμενο iPhone”, με κάποιο μαγικό τρόπο, είχε “προσκολληθεί” στο iPhone 4S. Φήμες για καλύτερη κάμερα; Το iPhone 4S. Γρηγορότερος επεξεργαστής; Το iPhone 4S. Καλύτερο video; Το iPhone 4S. Και το iPhone 5;

Το iPhone 5 ήταν “το μυστικό”. Για αυτό δεν είχαν αποκαλυφθεί πολλά στοιχεία. Για αυτό, αντικειμενικά, κανείς δεν δήλωνε πως γνώριζε τίποτε. “Μπορεί” να είχε τα Χ, Ψ και Ω χαρακτηριστικά. “Μπορεί” να ήταν ο προάγγελος της συντέλειας του κόσμου. “Μπορεί”. Όλα τα άλλα, όλα τα “φυσιολογικά και αναμενόμενα”, τα είχε το iPhone 4S, αλλά ό,τι και αν είχε αυτό, το iPhone 5 θα είχε περισσότερα και θα τα είχε καλύτερα.

Όταν, λοιπόν, δεν αποκαλύφθηκε το iPhone 5, αυτό που απέμεινε ήταν, απλά, ένα νέο, πάρα πολύ καλό smartphone. Ποιος φταίει που δεν είδαμε το iPhone 5; Σίγουρα όχι η Apple, αλλά εμείς που… “το είχαμε δέσει σκοινί-κορδόνι” πως θα το βλέπαμε χθες. Ποιος φταίει που το… iPhone 4S δεν είναι iPhone 5; Και πάλι, σίγουρα όχι η Apple, αλλά εμείς και οι… εμμονές μας.

Το δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, είμαι σίγουρος πως ήταν η απουσία του χαρισματικού Steve Jobs και το σύντομο “πέρασμα” του Tim Cook. Πως να σταθεί “στη σκιά του γίγαντα”; Αν η χθεσινή παρουσίαση είχε γίνει από τον Steve Jobs, η -όντως πολύ καλή- Siri θα ήταν το “next big thing”. Θα ήταν ο λόγος που όλοι θα θέλαμε να αποκτήσουμε το νέο iPhone. Τώρα; Τώρα είναι απλά “κάτι λίγο καλύτερο από την φωνητική χρήση που είχαμε δει σε παλαιότερα smartphones”.

Τελικό συμπέρασμα; Το iPhone 4S είναι μια χαρά smartphone, και σίγουρα καλύτερο από το iPhone 4. Όχι, δεν αξίζει την αγορά του αν έχει κανείς ήδη ένα iPhone 4, όπως, όμως, αντικειμενικά, δεν άξιζε και η αγορά του iPhone 4 αν είχε ήδη iPhone 3. Και εδώ ισχύει “ο κανόνας των δυο γενιών”: οι πραγματικές διαφορές, που δικαιολογούν το κόστος μιας “αναβάθμισης”, αν κανείς δεν έχει την οικονομική άνεση να αγοράζει όποιο gadget του γυαλίσει, είναι πραγματικά αισθητές ανά δυο γενιές, π.χ. από το iPhone 1 στο iPhone 3, και από το 3 στο τωρινό 4S.

Πρόσθετα συμπεράσματα; Ο Tim Cook δεν είναι με τίποτα το ίδιο “showman” με τον Steve Jobs, αλλά και, κάτι πιο… οικείο σε εμάς, ο Φώτης δεν χρειαζόταν να ξημεροβραδιαστεί για να προλάβει να ετοιμάσει “το hub του iPhone”!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.