Ο Richard Stallman χαρούμενος που “την έκανε” ο Jobs

Περισσότερο με προσπάθεια να τραβήξει για μια ακόμη φορά τα φώτα της δημοσιότητας στον πολυαγαπημένο του όρο, “GNU”, μοιάζει η τελευταία δήλωση του Richard Stallman από ό,τι με… σοβαρή άποψη. Με λίγα λόγια, και σε πολύ ελεύθερη απόδοση, ο κατά τα άλλα αγαπητός κ. Stallman είπε, σχετικά με το θάνατο του Steve Jobs:

Quote:

Ο Steve Jobs, ο πρωτοπόρος του να κάνεις τον υπολογιστή-που-λειτουργεί-σαν-φυλακή να δείχνει “cool”, σχεδιασμένου να διαχωρίζει τα εργαλεία από την ελευθερία τους, πέθανε.
Όπως είπε ο Δήμαρχος του Chicago, Harold Washington, για τον διεφθαρμένο πρώην Δήμαρχο Daley, “Δεν είμαι χαρούμενος που πέθανε, αλλά είμαι χαρούμενος που έφυγε”. Κανείς δεν αξίζει να πρέπει να πεθάνει – ούτε ο Jobs, ούτε ο Mr. Bill, ούτε καν άνθρωποι υπεύθυνοι για μεγαλύτερα κακά από όσα έχουν κάνει αυτοί. Όλοι μας όμως δικαιούμαστε το τέλος της κακόβουλης επιρροής του Jobs στο πώς ο κόσμος χρησιμοποιεί τους υπολογιστές.
Δυστυχώς, αυτή η επιρροή συνεχίζει παρά την απουσία του. Μπορούμε μονάχα να ελπίζουμε πως αυτοί που θα τον ακολουθήσουν, καθώς θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν το έργο του, θα είναι λιγότερο αποτελεσματικοί.”

Και παρά το ότι όσα λέει φαίνονται να… “στάζουν δηλητήριο” και έχουν ήδη κατακριθεί από πάρα πολλούς, θεωρούμε πως υπάρχουν δυο λόγοι που ο κ. Stallman δικαιολογείται για όσα είπε.

  • Εξακολουθεί να είναι μια “τραγική φιγούρα” στον κόσμο του λογισμικού: χωρίς αυτόν και τα εργαλεία που έφτιαξε για το GNU project, σήμερα δεν θα υπήρχε το GNU Linux, το λειτουργικό σύστημα που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ως… “σκέτο Linux”. Έτσι, είναι λογικό να θεωρεί πως εδώ και περίπου 20 χρόνια μάχεται όχι μόνο σε ένα “μέτωπο” – κατά του “κλειστού” λογισμικού – αλλά και σε ένα δεύτερο, αυτό των οπαδών του Linux, που “σπρώχνουν το GNU στην αφάνεια”. Όλοι γνωρίζουν τον Linus. Ο Stallman, από την άλλη, παραμένει σε μια σχετική αφάνεια.
  • Πάσχει από “μερικό αυτισμό”, σε πολύ μικρό βαθμό, με συμπεριφορά αντίστοιχη του ADHS, κάτι που μάλλον τον κάνει κομματάκι περισσότερο “ευθύ” από ό,τι προστάζουν “οι άγραφοι νόμοι περί καλής συμπεριφοράς”. Αν είχε… μετρήσει ως το δέκα, ίσως να έβρισκε έναν τρόπο να γράψει με άλλο τρόπο το ίδιο πράγμα, ώστε ναι μεν “να βγάζει το ίδιο νόημα” αλλά να μην “φαίνεται τόσο επιθετικό”.

Π.χ. ένα “τα συλληπητήρια μου για το θάνατο του. Ελπίζω, όμως, όσοι τον ακολουθήσουν να έχουν πιο `ανοιχτή` λογική όσον αφορά στο λογισμικό” θα ακουγόταν λιγάκι πιο “γενικό και αόριστο” από τη δήλωση του, που φέρνει περισσότερο προς… “πάντα τον μισούσα, ακόμη τον μισώ, στα τσακίδια, αν και θα προτιμούσα να ζούσε και απλά να του είχαν κόψει τα χέρια για να μην ξανακουμπήσει πληκτρολόγιο”. Ή κάπως έτσι.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.