Οι “κλώνοι των Mac” τώρα και στο… Ανώτατο Δικαστήριο

Η εταιρεία Psystar ειδικευόταν στην κατασκευή… κλώνων των Mac της Apple, “τυπικών PCs” που όμως μπορούσαν να τρέχουν το Mac OS της εταιρείας, και που πωλούνταν σε πολύ, πολύ χαμηλότερο κόστος από εκείνους. Και, φυσικά, η Apple δεν θα μπορούσε να δεχτεί κάτι τέτοιο, οπότε και ανάγκασε την Psystar να σταματήσει την πώληση τους. Τώρα, όμως, η Psystar δείχνει να… επιστρέφει δυναμικά, “τραβώντας” την Apple στο Ανώτατο Δικαστήριο!

Η Apple είχε χρησιμοποιήσει ως “πάτημα” το ότι οι υπολογιστές της Psystar καταπατούσαν “τα πνευματικά της δικαιώματα”, αλλά ο δικηγόρος της Psystar έχει αντίθετη άποψη, και θεωρεί πως η υπόθεση όχι απλά “δεν έχει κλείσει”, μα… “έχει πολύ δρόμο μπροστά της”! Το σημείο στο οποίο η Apple δικαιολογείται εντοπίζεται σε κάποιες “τροποποιήσεις” που έκανε η Psystar στο Mac OS X, ώστε να μπορεί να τρέχει δίχως προβλήματα στους κλώνους που πουλούσε. Επιπλέον, η “άδεια χρήσης” του Mac OS X απαγορεύει τη χρήση του σε οτιδήποτε πέρα από τους “original Macs” που πουλά η ίδια η Apple.

Να, όμως, που όπως αναφέρει ο δικηγόρος της Psystar, η προσπάθεια της Apple “να περιορίσει τη χρήση του λειτουργικού της συστήματος στα δικά της μηχανήματα” αποτελεί κακή χρήση των νόμων περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Θα ήταν σαν η Apple να έχει και δισκογραφική εταιρεία και, ταυτόχρονα, να “της ανοίκει” η Lady Gaga και, για παράδειγμα, να περιορίζει τη διάθεση των κομματιών της “στις δικές της συσκευές” για να αποκτήσει “στρατηγικό πλεονέκτημα” έναντι του ανταγωνισμού.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η υπόθεση είναι πολύ “μεγαλύτερη” από την κατά τα άλλα… “μικρή” Psystar, και μια έκβαση υπέρ της θα σήμαινε πως ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως η Dell θα μπορούσαν να πουλάνε υπολογιστές “συμβατούς με Mac”. Όπως τόνισε, όμως, μάλλον… κάπως ύποπτα, “δεν μπορεί να σχολιάσει για ποιές εταιρείες μιλά” και “μπορεί να εγγυηθεί πως δεν αντιπροσωπεύει την Dell”.

Source:

Schroeder said that the district court “fail[ed] to articulate the rationale underlying its decision to seal,” and then vacated those orders and remanded them back to the lower court.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.